Stortinget - Møte tirsdag den 5. april 2022

Dato: 05.04.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 222 S (2021–2022), jf. Prop. 59 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 6 [13:09:08]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Auka kostnadsramme for prosjektet rv. 13 Ryfast og utgreiing for status i tvistesak for prosjektet E39 Eiganestunnelen (Innst. 222 S (2021–2022), jf. Prop. 59 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen. Videre vil det ikke bli gitt anledning til replikker, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Kirsti Leirtrø (A) [] (ordfører for saken): Først vil jeg takke komiteen for godt samarbeid. Det har blitt byttet saksordfører underveis, da oppnevnt saksordfører, representanten Tom Kalsås, har skiftet komité. Derfor har undertegnede tatt over.

Proposisjonen vi har til behandling, handler om to prosjekter, det er rv. 13. Ryfast og E39 Eiganestunnelen. Når det gjelder Ryfast, har den fått en økt kostnadsramme som en følge av en tvist mellom Statens vegvesen og entreprenøren om sluttoppgjøret etter forliksforhandlingen. Det er ønskelig å finne en sånn løsning uten rettssak. Forliket innebærer en ytterligere kostnadsøkning på om lag 180 mill. kr. Den forventede kostnadsøkningen ble det opplyst om i høst i Prop. 29 S for 2021–2022 og i saken om endringer i statsbudsjettet fra Samferdselsdepartementets side. Kostnadsøkningen kom også på grunn av økt arbeidsomfang knyttet til flere forhold. Det er en samlet vurdering av tid, kostnader, ressurser og risiko knyttet til det å føre saken for retten som ligger bak, og som gjør at departementet tilrår forlik.

For prosjektet E39 Eiganestunnelen ble det også i den samme proposisjonen om endringer i statsbudsjettet for Samferdselsdepartementet opplyst om at en har forsøkt å løse tvisten utenom rettsapparatet, men da uten hell. Her har dommen i tingretten gått i Statens vegvesens favør, mens entreprenøren har anket avgjørelsen, og framdrift i videre rettsbehandling er ennå ikke avklart. Derfor vil saken komme tilbake til Stortinget når avklaring foreligger.

Så har Fremskrittspartiet et forslag i saken som vi mener blir feil, da hele saken handler om nettopp det at kostnadsøkningen i prosjektet skal dekkes av staten, ikke med bompenger. Dette er også bekreftet av utbyggingsdirektøren.

Så vil jeg si at vi er nødt til å se nærmere på måten vi bygger vei på. Vi ønsker at vi får bedre dialog med entreprenørene, både før anbudsutlysing og ikke minst underveis i byggefasen, sånn at en tvist blir løst på et tidligere tidspunkt.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det som i alle fall underteikna meiner er feil, er å bruke bompengar til å finansiere veg. Det var vårt poeng med merknaden, der vi var tydelege på at dei ekstra løyvingane må kome frå staten. Det vert for så vidt stadfesta at dei gjer det, men vi lit ikkje 100 pst. på at det skjer. Difor har vi fremja framlegget om at det ikkje må vere bompengar som skal finansiere dei ekstrakostnadene. Så det forslaget er dimed teke opp.

Presidenten: Representanten Frank Edvard Sve har tatt opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Regjeringen har i Prop. 59 S for 2021–2022 tatt opp to tvistesaker på Statens vegvesens område. Dels er det fremmet forslag om økt kostnadsramme for prosjektet rv. 13 Ryfast. I tillegg er det redegjort for status i tvistesak for prosjektet E39 Eiganestunnelen. Når det gjelder tvistesaken for Eiganestunnelen, vil jeg komme tilbake til Stortinget etter at det foreligger nærmere avklaringer i rettssystemet.

Jeg ser av komiteens innstilling at den slutter seg til forslaget om økt kostnadsramme for Ryfast-prosjektet. Det er jeg selvfølgelig tilfreds med.

Jeg har også merket meg forslaget fra Fremskrittspartiet i saken om Ryfast, om at Stortinget skal legge til grunn at det økte finansieringsbehovet, som kommer som følge av økningen i kostnadsrammen, ikke skal dekkes inn gjennom bompenger. Til dette vil jeg gjenta og gjøre oppmerksom på at mekanismene for håndtering av kostnadsøkninger i dette prosjektet følger standard praksis for statlige bompengeprosjekter. Det innebærer at staten uansett dekker kostnadsøkninger utover opprinnelig kostnadsramme.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

Votering, se voteringskapittel