Stortinget - Møte tirsdag den 14. juni 2022

Dato: 14.06.2022
President: Nils T. Bjørke
Dokumenter: (Innst. 368 S (2021–2022), jf. Dokument 8:229 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 4 [14:40:30]

Innstilling fra finanskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Marie Sneve Martinussen, Bjørnar Moxnes og Mímir Kristjánsson om å tette hull i det norske skattesystemet (Innst. 368 S (2021–2022), jf. Dokument 8:229 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ynske frå finanskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Kjerstin Wøyen Funderud (Sp) [] (ordfører for saken): Jeg vil starte med å takke komiteen for et godt samarbeid om innstillingen.

Saken som er til behandling, er et representantforslag fra stortingsrepresentantene Marie Sneve Martinussen, Bjørnar Moxnes og Mímir Kristjánsson om å tette hull i det norske skattesystemet. Etter mange år i skatteetaten, der jeg jobbet for å få til økt etterlevelse av skattereglene, vil jeg gi ros til forslagsstillerne for å reise disse viktige problemstillingene. For at skattesystemet skal virke som tiltenkt, må det innrettes slik at vi sikrer et bredt skattegrunnlag, der alle bidrar til fellesskapet, og samtidig forhindrer skatteflukt og skattetilpasninger.

En av de viktigste verdiene vi har i det norske samfunnet, er tillit. Vi har tillit til myndighetene, og vi har tillit til hverandre. Vi har også høy tillit til skattesystemet og stoler på at skattemyndighetene tar tak i og sanksjonerer mot dem som unndrar skatt. De fleste ønsker å betale riktig skatt og forutsetter at andre også bidrar med sin del. Dette er en verdi vi må ta godt vare på, og arbeidet med å tette skattehull er viktig for å opprettholde denne tilliten.

Når et stort flertall i komiteen likevel går inn for at disse forslagene ikke skal vedtas, er det fordi flertallet ønsker å avvente skatteutvalgets arbeid og vurderinger før det foreslås og vedtas endringer på disse områdene.

Når det gjelder både forslaget om skjermingsrenten og skjermingsfradraget og forslaget om lån med sikkerhet i eget selskap, viser flertallet i komiteen til tilleggsmandatet som skatteutvalget ble gitt, om å vurdere tilpasninger til aksjonærmodellen og fritaksmodellen. Flertallet ønsker å avvente dette arbeidet før det foreslås endringer i reglene.

Når det gjelder forslaget om nye regler for å begrense privat konsum gjennom selskap, sendte Finansdepartementet ut et forslag til regelverk på høring den 9. mai, med høringsfrist 1. august.

Når det gjelder forslagene knyttet til formuesverdsettelse av aksjer og verdsettelse av dyre boliger, viser ulike flertall til pågående arbeid i departementet, og at det derfor heller ikke anses nødvendig å fremme anmodningsvedtak knyttet til disse.

Det foreligger fire mindretallsforslag, og jeg regner med at forslagsstillerne selv redegjør for disse i sine innlegg.

Helge Orten (H) []: Takk til saksordføreren for gjennomgangen. Bedrifts- og eierbeskatningen må ses i sammenheng, og eventuelle endringer må gjøres ut fra en helhetlig vurdering. Flere av forslagene som fremmes, vil ha betydning for innretningen av hele skattesystemet og kan ikke vurderes isolert.

Når det gjelder privat konsum gjennom selskap, har Finansdepartementet utredet et forslag til særlige skatteregler for å motvirke dette, og det er sendt på høring med frist 1. august. Det er naturlig å avvente de høringsinnspillene – vi vil i hvert fall gjøre det – før vi trekker noen konklusjoner. Verdsettelse av formuesobjekter skjer med utgangspunkt i markedsverdi. Det er ikke like enkelt for alle typer eiendeler, og særlig ikke når det ikke omsettes regelmessig i et marked. Regjeringa Solberg økte aksjerabatten til 50 pst. og reduserte satsen for formuesskatten for å stimulere til at flere skulle finne det interessant å investere i norske bedrifter, og dermed også redusere forskjellen i beskatning mellom norskeide og utenlandskeide bedrifter. Bolig- og fritidseiendommer har også en lavere verdsettelse enn markedsverdi.

Vi er av den oppfatning at det er naturlig at skatteutvalget gjennomgår de problemstillingene som reises av dette representantforslaget, slik saksordføreren også redegjorde for. Det vil være fornuftig å avvente dette arbeidet før det eventuelt foreslås noen endringer. Det er heller ikke naturlig å behandle større endringer i skattesystemet basert på representantforslag; det bør gjøres ut fra en helhetlig vurdering i forbindelse med de ordinære budsjettene.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Det skrytes ofte av at det er stor grad av likhet i Norge, men dessverre er det et munnhell som er blitt stadig mindre sant de siste tiårene. Siden årtusenskiftet har Forskjells-Norge vært på frammarsj, godt hjulpet av flertallet her på Stortinget, som har kuttet skattenivået med mange titalls milliarder på skattene som de rike betaler. Det gjelder bl.a. skatten på selskapsoverskudd, på formue og på arv.

Skattesystemet lar i tillegg de aller rikeste spare opp store deler av inntektene sine uten å betale skatt først, i det som Dagens Næringsliv – ikke akkurat Norges mest venstrevridde avis – har kalt milliardærenes pengebinge. Vi har til og med et skattesystem som lar de aller rikeste finansiere mye av sitt forbruk direkte, med ubeskattede midler.

Konsekvensene av alt dette, som SSB har vist i flere rapporter, er at det norske skattesystemet i praksis ikke er progressivt på toppen. Det vil si at de aller rikeste betaler en mindre andel av inntekten sin i skatt enn vanlige lønnsmottakere. Dette er ikke fullt ut fanget opp verken i de offisielle inntekts- eller formuesskattestatistikkene, noe som feilaktig blir brukt til å legge lokk på ulikhetsdebatten.

Realiteten er at Norge lenge har vært det som professor Terje Hansen har kalt et skatteparadis for de superrike. Det er derfor Rødt i Stortinget i dag reiser disse forslagene om å tette flere av hullene som de rike nyter godt av i dagens system. Vi er glade for at ett av våre forslag allerede er fulgt opp med et forslag fra regjeringen som nå er på høring.

Mens andelen fattige har vokst i årevis og priskrisen nå rammer vanlige folks økonomi, vil staten i år dele ut milliarder i skattefritt utbytte, primært til landets milliardærer, på grunn av det såkalte skjermingsfradraget. De med store formuer i ikke-børsnoterte aksjer vil fortsatt betale en brøkdel av den reelle verdien i formuesskatt, sammenlignet med annen aksjeformue. Slik får de i praksis rabatt på rabatt når man også inkluderer den usosiale aksjerabatten, som også dagens regjering insisterer på å beholde en liten del av.

Det er bra at regjeringen nylig sendte et forslag på høring som vil kunne føre til at norske milliardærer endelig må betale sin rettmessige skatt dersom de ønsker å beholde sine privatfly til forbruk, men det gjenstår fortsatt altfor mange hull i systemet. Flere partier vil avvente skatteutvalgets rapport som kommer til høsten, og det er selvsagt lov å håpe at den vil bidra til økt forståelse for det enorme omfanget av milliardærenes skatteprivilegier, og en fornyet debatt om hvordan vi raskest mulig kan sørge for at disse privilegiene forsvinner.

Med det tar jeg opp forslagene Rødt har alene eller sammen med andre.

Presidenten: Representanten Marie Sneve Martinussen har teke opp dei forslaga ho refererte til.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: To tidligere innledere, både saksordføreren og representanten Helge Orten, har påpekt at det er et skatteutvalg som skal gå igjennom helheten i skattesystemet. Det er veldig viktig, for alt henger sammen med alt, som noen har sagt tidligere, og det gjør det også i skattesystemet.

Skjermingsfradraget og diskusjonen om skjermingsrenten, som er punkt nummer én i representantforslaget fra Rødt, var også et diskusjonspunkt i det brede skatteforliket i 2016 og var en del av helheten som vi da landet på. Og det har sine helt klare formål både for enkeltpersonforetak og for annen næringsvirksomhet.

Så har flere også vært innom det høringsdokumentet vi har som gjelder innstramminger i regelverket for privat konsum. Det som er viktig, er at når vi har sendt det på høring, er det nettopp fordi vi skal høre hva som kommer av argumenter, både for og mot de ulike innstrammingene. Men det vi mener, er at hele legitimiteten til skattesystemet handler om at folk skatter etter evne, og hvis man da bruker opplagte ting som egentlig er privat forbruk, og tar det gjennom selskapet sitt, så blir det feil overfor andre som ikke har den muligheten. Derfor kan man ha brede, gode skattegrunnlag, men selvfølgelig lavest mulig beskatning av den enkelte, fordi vi har brede grunnlag. Det er nå til høring, og jeg er spent på å få de ulike høringsinnspillene – og kommer tilbake til Stortinget i etterkant av det.

Jeg tror jeg avslutter der, og så får vi mange nye runder når vi får de skattedebattene vi skal ha i forbindelse med statsbudsjettet til høsten, og helt sikkert nye, brede skatteforlik i Stortinget.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Det er jo satt ned et skatteutvalg. Det som er veldig magisk når man setter ned utvalg, er at da er det ikke lov å diskutere den politikken i to år, før det utvalget er ferdig med å jobbe. Jeg gleder meg også veldig til skatteutvalget kommer. Skatteutvalget er en samling av fagpersoner med ulik bakgrunn – det er kjempenyttig å vite hva de mener – men skattedebatten er jo også et politisk spørsmål som det vel må være mulig å ta stilling til, også mens man venter på at smarte folk skal komme med sine smarte ord. Mitt politiske spørsmål til statsråden er: Når man leser SSBs rapporter om at de aller rikeste i Norge betaler mindre skatt per krone enn vanlige lønnsmottakere, synes statsråden det er et problem å forsvare det for sine sambygdinger, Senterparti-medlemmer og andre som statsråden helt sikkert snakker med på daglig basis?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Denne regjeringen er veldig tydelig på hva vi ønsker. Vi har ønsket et omfordelende skattesystem. I de budsjettforslagene som vi har lagt fram, og som vi fikk vedtatt før jul – nesten i sin helhet – ser man at det var de som hadde høye inntekter, som fikk en skatteskjerpelse, mens de med vanlige og middels inntekter fikk kutt i sin skatt. Vi innførte også nye trinn i beskatningen. De som hadde høye formuer, fikk da en høyere formuesbeskatning, mens vi brukte de inntektene til f.eks. å redusere elavgiften, noe som kommer alle til gode. Det er den måten vi jobber på. Vi mener det er viktig at de skatte- og avgiftsgrepene vi tar, kommer folk med vanlige og middels inntekter til gode. Selvfølgelig vil de avgiftsgrepene også kunne komme dem med høye inntekter til gode, men de skal bidra mer til fellesskapet gjennom skatteseddelen.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Jeg har stilt dette spørsmålet til statsråden før, og jeg fikk vel akkurat det samme svaret, for statsråden er veldig glad i å snakke om inntektsskatt. Det er veldig viktig, men årsaken til at de rikeste i Norge betaler mindre skatt, er jo ikke inntektsskatten. Det er utbytteskatten, selskapsskatten og andre skatter som vi vanlige dødelige ikke har så mye med å gjøre fordi vi ikke eier store selskaper. Mitt spørsmål blir igjen: Er det et problem at folk med store formuer og høye inntekter fra annet enn lønnsslippen betaler mindre skatt per krone – som de jo helt riktig tjener, selv om det ikke er som lønn de tjener de pengene?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Representanten, som er dyktig, vet at vi gjorde endringer i utbyttebeskatningen for i år. Vi gjorde også endringer i formuesbeskatningen for i år. Men det er også viktig at det er en forutsigbarhet i skattesystemet som gjør at vi legger til rette for privat næringsvirksomhet, og at det skal lønne seg å skape arbeidsplasser og utvikling i hele landet. Så det er det å finne den balansen hele tiden – ha et skattesystem som stimulerer til mer aktivitet og privat næringsskaping, samtidig som vi får inntekter til fellesskapet.

Presidenten: Replikkordskiftet er avslutta.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 4.

Då vert det ringt til votering, og så startar me på sak nr. 5 etter voteringa.

Votering, se onsdag 15. juni