Stortinget - Møte onsdag den 15. juni 2022

Dato: 15.06.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Willy Jansson

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Den 18. september 2019 døde tidligere stortingsrepresentant Willy Jansson fra Sandefjord, 92 år gammel.

Jansson representerte Arbeiderpartiet og Vestfold i fem år. Han rykket opp til fast representant i 1968 og ble da medlem av forsvarskomiteen. I perioden 1969–1973 satt han som medlem av kommunalkomiteen, som endret navn til kommunal- og miljøvernkomiteen det siste året.

Som så mange andre i datidens Sandefjord vokste Jansson opp med en hvalfanger som far. Selv gikk han andre veier. Etter to år som reisesekretær for metodistkirken i Nord-Norge utdannet han seg til konditor. Formannsvervet i Sandefjord baker- og konditorforening var blant de første av en lang rekke tillitsverv han påtok seg. «Bakeren Jansson» ble da også klengenavnet hans i arbeiderpartimiljøet, der han tidlig kom inn.

28 år gammel ble Jansson valgt inn i kommunestyret, der han hadde sete i fire perioder, de tre siste i formannskapet. Fra 1961–1967 var han fylkessekretær i Vestfold Arbeiderparti, før han ble fast stortingsrepresentant i 1968.

Som medlem av forsvarskomiteen la Jansson ned en betydelig innsats for velferdstiltakene norske soldater i ettertid har tatt som en selvfølge, og for etableringen av tillitsmannsordningen i Forsvaret. Han satt også i et regjeringsoppnevnt utvalg som jobbet med disse spørsmålene.

Selv så han likevel tilbake på tiden i kommunalkomiteen og jobben han der fikk gjort med det som den gangen ble kalt «vernet sysselsetting», med størst glede. Selv om Jansson hadde et bredt politisk engasjement, var det de sosiale sakene som sto hjertet hans nærmest. Han var i en årrekke formann for sosialstyret i Sandefjord.

Etter stortingstiden fortsatte han i arbeiderbevegelsen sentralt, først som sekretær i AOF og deretter som organisasjonssjef og leder for Ferie- og Fritidsorganisasjonen Folkeferie.

Jansson var aldri den som framhevet seg selv, men en som pliktoppfyllende, lojalt og energisk la ned et stort arbeid gjennom et langt liv for verdier han trodde på.

Vi lyser fred over Willy Janssons minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Per Vidar Kjølmoen, Ola Elvestuen, Truls Vasvik og Solveig Vitanza, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Ingjerd Schou. – Andre forslag foreligger ikke, og Ingjerd Schou anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag om nødvendig fortsetter utover kl. 16.

Ingjerd Schou overtok her presidentplassen.