Stortinget - Møte tirsdag den 23. november 2021

Dato: 23.11.2021
President: Svein Harberg

Formalia

President: Svein Harberg

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Inge Myrvoll

Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant for SV Inge Myrvoll gikk bort i oktober 2020, 72 år gammel. Inge var et tvers igjennom solidarisk menneske.

Hedersmannen Inge var dypt forankret i Rana-samfunnet og Nord-Norge. Han var også industriarbeideren med et perspektiv langt utover lokal og nasjonal politikk. Inge så sammenhengen mellom praktiske løsninger i norske lokalsamfunn og de internasjonale kampene mot fascisme og undertrykkelse.

I 1989 ble han valgt som stortingsrepresentant for Nordland SV til Stortinget. I tre perioder var han medlem av samferdselskomiteen. Han reiste land og strand rundt og omsatte lokale ønsker til nasjonal politikk. Han var strategisk, tenkte langsiktig og var jernbanens forkjemper framfor noen.

Inge var humoristisk og omsorgsfull. Han nøt tverrpolitisk respekt og var en rå forhandler for SV og Nordland. I 2003 ble han valgt til ordfører i Rana, og han gikk i front for å etablere Campus Helgeland. Han gikk foran for å få økt kvinneandelen i alle styrer hvor Rana kommune hadde noe å si, og han fikk innført skolemat på skolene i kommunen.

Han var en målrettet sosialist, alltid opptatt av å skape praktiske resultater for vanlige folk. Inge var en sterk tilhenger av det rød-grønne samarbeidet. I regjeringsårene fra 2005 til 2013 fikk SV gode råd, ideer og støtte til å gjennomføre pragmatiske kompromisser for å møte morgendagens utfordringer om klima- og miljøvennlige løsninger som folk flest kunne ønske og akseptere.

Partiet er evig takknemlig for Inge Myrvolls innsats for SVs bevegelse og vil savne hans skarpe blikk for politiske muligheter og løsninger. Inge Myrvoll vil bli savnet for sin humor og sin omtanke.

Inge var inderlig glad i familien sin, og våre tanker går til dem.

Vi lyser fred over Inge Myrvolls minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Følgende innkalte vararepresentanter tar nå sete:

For Buskerud: Sigrid Simensen Ilsøy

For Hedmark: Ole Mathias Rønaasen

For Hordaland: Ane Breivik

For Oslo: Agnes Nærland Viljugrein

For Østfold: Shakeel Rehman

Fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe foreligger meddelelse om at den innvilgede permisjonen for representanten Åsmund Aukrust i dagene 23. og 24. november er trukket tilbake. – Denne meddelelse tas til etterretning.

Det foreligger tre permisjonssøknader:

  • fra SVs stortingsgruppe om permisjon etter Stortingets forretningsorden § 5 annet punktum for representanten Kirsti Bergstø og fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon etter Stortingets forretningsorden § 5 annet punktum for representanten Ragnhild Male Hartviksen

  • – begge fra og med 23. november og inntil videre

  • fra Venstres stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Alfred Jens Bjørlo i tiden fra og med 24. til og med 30. november

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    • For Akershus: Haitham El-noush og Tobias Hangaard Linge

    • For Sogn og Fjordane: Gunhild Berge Stang

Presidenten: Haitham El-noush og Tobias Hangaard Linge er til stede og vil ta sete.

Meddelelse fra stortingspresident Eva Kristin Hansen

Presidenten: Stortinget har mottatt meddelelse fra stortingspresident Eva Kristin Hansen om at hun trekker seg som Stortingets president. Det foreslås at denne meddelelsen vedlegges protokollen. – Det anses vedtatt.

Det vil bli lagt til rette for valg av ny president så snart som mulig.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt overbrakte 3 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Seher Aydar vil framsette et representantforslag.

Seher Aydar (R) []: På vegne av representanten Mímir Kristjánsson og meg selv vil jeg fremme forslag om å offentliggjøre rapporten «eksport av velferdsytelser» fra 2014 for å sikre at Nav-skandalens ofre får nødvendig informasjon til å vurdere krav på erstatning, og at alle steiner i saken snus.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at det blir votering over sakene nr. 1–3 nå innledningsvis. Deretter behandles sak nr. 5, Referat. Presidenten ber derfor representantene om å bli sittende til referatet er ferdigbehandlet.

Sakene nr. 1–3 vil bli behandlet under ett.