Stortinget - Møte tirsdag den 31. januar 2023

Dato: 31.01.2023
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant og statsråd Bjarne Mørk-Eidem

Presidenten []: Ærede medrepresentanter! Den 2. oktober 2022 døde tidligere stortingsrepresentant Bjarne Mørk-Eidem fra Vega, 85 år gammel.

Han representerte Arbeiderpartiet og Nordland gjennom en årrekke – fra 1969 til 1990. I de 16 første årene var han medlem av finanskomiteen, før han ble medlem av sjøfarts- og fiskerikomiteen, landbrukskomiteen og justiskomiteen.

Fra 1986 til 1989 var Mørk-Eidem fiskeriminister i Gro Harlem Brundtlands andre regjering. Fra 1990 fikk Bjarne permisjon fra sitt stortingsverv og ble en høyt respektert leder for Riksrevisjonen. Her ble han værende fram til 2005.

I historien om den vellykkede forvaltningen av norske fiskeressurser står Bjarne Mørk-Eidems navn med gullskrift. Som fiskeriminister så han tidlig betydningen av tett samarbeid mellom fiskere, forskere og myndigheter. Det ble en mal for norsk fiskeriforvaltning og politikk.

Han viste sin uredde klokskap – det vi kaller politisk ryggrad – da han i 1989 beordret full stopp i torskefisket. Det ble et ramaskrik, men forskerne er helt klare når de i dag ser tilbake:

Beslutningen var avgjørende for gjenoppbyggingen av torskebestandene på 1990-tallet, og betydningen det har hatt for ettertiden.

Bjarne Mørk-Eidem vokste opp i en fiskerbondefamilie som – med hans egne ord – «hadde alt, men ikke penger». Selv var han alt annet enn sjøsterk, men skoleflink som få. Evnene og pågangsmotet åpnet muligheter. Han utdannet seg på Nesna og jobbet som lærer fram til han ble innvalgt på Stortinget i 1969.

Mørk-Eidem tilhørte den nordnorske generasjonen av arbeiderpartipolitikere som husket okkupasjonstiden og trange kår, men som også opplevde lysningen av dag: Etterkrigstiden under Einar Gerhardsens ledelse ga jevn framgang og større frihet for den vanlige kvinne og mann. Nord-Norge opplevde seg sett og inkludert.

Mørk-Eidem bidro sterkt til det nordnorske nærværet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe og regjeringer, til den vedvarende bevisstheten om landsdelens interesser og saker.

Samtidig var engasjementet bredt. En fast overbevisning om NATO-medlemskapet ble kombinert med et stort hjerte for Norden. Han hadde en rekke nordiske tillitsverv og ble tildelt æresbevisninger av Den islandske falkeorden og den svenske Nordstjerneordenen.

Det var en størrelse i Arbeiderpartiet, en nordnorsk kraft og en viktig mann for Norge som gikk bort sist høst.

Vi lyser fred over Bjarne Mørk-Eidems minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Representanten Tor André Johnsen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Fra representanten Tina Bru foreligger søknad om foreldrepermisjon i tiden fra og med 20. januar til og med 16. juni.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Vararepresentanten, Irene Heng Lauvsnes, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten []: Irene Heng Lauvsnes har tatt sete.

Statsråd Terje Aasland overbrakte 3 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten []: Representanten Terje Halleland vil framsette et representantforslag.

Terje Halleland (FrP) []: Jeg vil på vegne av representantene Marius Arion Nilsen, Erlend Wiborg og meg selv fremme et forslag om forskning på trygg kjernekraft og opprettelse av kjernekraftmyndighet.

Presidenten []: Representanten Torgeir Knag Fylkesnes vil framsette et representantforslag.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: På vegner av representantane Audun Lysbakken, Kirsti Bergstø og meg sjølv vil eg leggje fram eit representantforslag om strakstiltak mot urimelege matvareprisar.

Presidenten []: Representanten Rasmus Hansson vil framsette et representantforslag.

Rasmus Hansson (MDG) []: På vegne av representantene Kristoffer Robin Haug, Lan Marie Nguyen Berg og meg selv vil jeg framlegge et forslag om å styrke norsk naturforvaltning ved å flytte overordnet forvaltning av areal og høstbart vilt tilbake til Klima- og miljødepartementet.

Presidenten []: Representanten Bjørnar Moxnes vil framsette et representantforslag.

Bjørnar Moxnes (R) []: Jeg vil på vegne av representantene Marie Sneve Martinussen, Geir Asbjørn Jørgensen og meg selv foreslå å støtte opprettelsen av et spesialtribunal for aggresjonsforbrytelsen mot Ukraina.

Presidenten []: Representanten Marian Hussein vil framsette et representantforslag.

Marian Hussein (SV) []: På vegne av representantene Kirsti Bergstø, Freddy André Øvstegård, Grete Wold og meg selv ønsker jeg å framsette et representantforslag om en verdig eldreomsorg og et anstendig tilbud til brukere av hjemmetjenester og til beboere i sykehjem.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.