Stortinget - Møte tirsdag den 14. mars 2023

Dato: 14.03.2023
President: Morten Wold

Søk

Innhold

Sak nr. 3 [12:47:46]

Interpellasjon fra representanten Ingjerd Schou til utviklingsministeren: «Det er enighet om at Norge skal bidra til utvikling i verden gjennom bistand, kunnskapsoverføring og samarbeid med næringslivet. Men bredden i 2030-agendaen gjør at stadig mer av utviklingspolitikken handler om grenseoverskridende problemstillinger og såkalte globale fellesgoder som er til det beste for både utviklingsland og utviklede land. Det kan handle om klima, rene hav, pandemiberedskap og digitalisering. Hvilken rolle bør Norge spille for å fremme globale fellesgoder, og hva gjør Norge for at slik bistand skal ODA-godkjennes?»

Talere

Ingjerd Schou (H) []: Det er, bare for å gjenta, enighet om at Norge skal bidra til utvikling i verden gjennom bistand, kunnskapsoverføring og samarbeid med næringslivet.

Tradisjonelt har vi også en tendens til å se på bistand som et enkeltforhold mellom giverland og mottagerland. Historisk har det også vært god grunn til å betrakte bistand på denne måten.

Det er mye positivt å si om den mer tradisjonelle formen for utviklingshjelp. Rike land som Norge bør bidra til utvikling i andre deler av verden som er dårligere stilt. Men det er grunn til å foreta visse evalueringer av det også.

Den tradisjonelle formen for bistand er også eksemplifisert ved rammene som styrer den. Norsk bistand er basert på regelverket for offisiell utviklingsbistand – official development assistance – gjerne forkortet som ODA. Hva som er ODA-godkjent bistand, vedtas av utviklingskomiteen – Development Assistance Committee – eller DAC. For dem som lurer på hva jeg nå snakker om, kan jeg også si at DAC befinner seg under paraplyen til OECD. Det er mange forkortelser, og av og til kan de kreve forklaring.

Det er viktig at utviklingshjelp er gjenstand for ikke bare internasjonalt rammeverk, men også kontroll. Det gjør det lettere å sammenligne og koordinere utviklingshjelpen. Det gjør det også vanskeligere for giverland å legge egne, opportunistiske motiver til grunn for sin bistand.

Men verden er i endring, og det gjelder også utviklingsland og utfordringene verden står overfor. Det er ikke minst synlig i de svært ambisiøse verdensmålene eller, som det kalles på norsk, bærekraftsmålene i FN, som vi i Norge har forpliktet oss til å følge.

Bredden i bærekraftsmålene gjør at stadig mer av utviklingspolitikken handler om grenseoverskridende problemstillinger og såkalt globale fellesgoder som er til beste for både utviklingsland og utviklede land. Det kan handle om klima, rene hav, pandemiberedskap og digitalisering, bare for å nevne noen. Kort fortalt skiller globale fellesgoder seg fra andre goder ved at de tilhører fellesskapet. Globale fellesgoder lar seg ikke redusere til det enkle bistandsformularet om at ett land gir hjelp til et annet land, for alle nyter godt av at globale fellesgoder blir fremmet.

Jeg vil påpeke at globale fellesgoder har likhetstrekk med den såkalte allmenningens tragedie. Dette er en skjematisk framstilling av goder alle ønsker, men som ingen vil betale for. Det er nettopp derfor et oppdatert regelverk for bistand kan være til hjelp. Det vil gjøre det lettere for giverland å bidra, og samtidig få hjelpen kvalifisert som bistand.

Det er derfor jeg har ønsket å stille statsråden dette spørsmålet i denne interpellasjonen: Hvilken rolle bør Norge spille for å fremme globale fellesgoder, og hva gjør Norge for at slik bistand skal ODA-godkjennes? Jeg vil også utfordre statsråden på om ikke nettopp globale fellesgoder kan danne grunnlag for en utviklingspolitisk redegjørelse her i stortingssalen, for å sikre større bredde og nødvendige endringer i utviklingspolitikken.

Statsråd Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim []: Dette er en viktig og veldig godt timet debatt som jeg vil rose representanten for å løfte.

Regjeringen har store ambisjoner i utviklingspolitikken, og også i dyrtid gjelder det at bidrag til en bedre verden også er bidrag til et bedre Norge, et Norge som står rustet for all slags vær og vind. Derfor er dette et viktig spørsmål å reise.

Tilstrekkelig tilgang til globale fellesgoder, det være seg frisk luft, rene hav, pandemiforebygging og levelig klima, er avgjørende for å nå bærekraftsmålene. Disse utfordringene bryter nettopp med det tradisjonelle bildet av skillelinjer mellom rike land og utviklingsland, og mellom nasjonale og globale interesser.

Skal vi ha noen utsikter til å nå våre mål i disse kastevindene vi opplever nå, må vi styrke innsatsen på samtlige felt og øke investeringene fra både nye og gamle finansieringskilder. FNs generalsekretær har tatt opp denne problematikken i en egen rapport kalt Vår felles dagsorden, eller «Our Common Agenda».

Norge har hatt en langvarig politisk linje, med bred oppslutning i denne sal, om at 1 pst. av nasjonalinntekten skal bevilges til offisielt godkjent bistand, såkalt ODA. For at et tiltak skal regnes som slik bistand, må det ha som mål å fremme økonomisk utvikling og velferd i land som er klassifisert som et lav- eller mellominntektsland.

Bidrag til globale fellesgoder kan unntaksvis føres som offisiell bistand dersom hovedformålet er i tråd med denne definisjonen. Ett eksempel er støtte til fornybar energi i utviklingsland, som både bidrar til økonomisk utvikling og velferd og samtidig reduserer globale klimagassutslipp – til beste for oss alle.

Trenden i OECDs analyser viser at en økende andel av bistand finansierer globale fellesgoder. Det er utfordrende når en begrenset ramme skal dekke flere og flere mål.

Klimaendringene er en trussel mot økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft og bidrar til mer sult og fattigdom. Likevel kan finansiering av tiltak som har utslippskutt som hovedmålsetting innenfor den offisielle bistandsrammen, gå på bekostning av direkte fattigdomsbekjempende tiltak. Det kan derfor være gode grunner til å dekke denne type tiltak utenfor ODA-rammen, men innenfor et system hvor tiltakene kommer utviklingsland til gode.

Norge vil fortsatt arbeide for, og følge, regelverket som medlemslandene er blitt enige om, i vår rapportering til OECD. Jeg mener det tjener verken våre eller utviklingslands interesser at Norge skal jobbe alene for å utvide grensene for at globale fellesgoder skal kunne godkjennes som offisiell bistand.

Jeg tror ikke løsningen finnes her, men snarere i å finne flere virkemidler enn bistand – eller ODA, som det heter. Vi må snu hver en stein for å finne flere verktøy og utvikle nye modeller, ikke minst for finansiering. Vi må øke de private investeringene og investere mer i klima, energi og lokale verdikjeder.

Dagens verktøy er ikke lenger tilstrekkelig for både å løse utfordringene med de globale fellesgodene og å bekjempe fattigdom. Norge går derfor i forkant i denne diskusjonen og har nedsatt en ekspertgruppe som skal gi råd om hvordan vi kan bidra til at utviklingsland når bærekraftsmålene, og om hvordan Norge kan bidra i den internasjonale samtalen om dette.

Ekspertgruppen skal se på hvordan det kan sikres tilstrekkelig finansering både til økonomisk utvikling og velferd i u-land og til globale fellesgoder. De skal også gi oss råd om begrensede unntak fra det såkalte ODA-regelverket i det norske bistandsbudsjettet. Ekspertene skal avgi rapport i mai, og for regjeringen vil rådene være nyttige innspill til arbeidet med de årlige budsjettene og den langsiktige politikkutviklingen.

Vi vil fortsette å jobbe for å nå bærekraftsmålene og bekjempe fattigdom, og samtidig fremme globale fellesgoder i internasjonale fora.

Ingjerd Schou (H) []: Jeg vil få takke statsråd Tvinnereim for et fyldig svar. Det er positivt at man ser på dagens regelverk, at statsråden understreker at dagens regelverk ikke nødvendigvis løser de utfordringer vi står foran nå, og at man søker råd ved hjelp av en ekspertgruppe. Det har jeg lyst til å honorere.

Men jeg vil følge opp dette med å vise hvordan spørsmålet har stor relevans for arbeidet Norge skal bidra med framover. Ukraina-pakken eller Nansen-programmet, som vi har debattert i salen tidligere i dag, er et av de viktige områdene. Som det framkom i den debatten, slutter et nærmest samlet storting seg til en svært ambisiøs og mangeårig støtte til Ukraina. Det er vanskelig å overdrive betydningen av Ukraina-pakken. Det handler til syvende og sist om å opprettholde varig fred i Europa, og våre ukrainske venner befinner seg i kryssilden som truer hele Europas sikkerhet. Norge skal bidra med støtte, så Ukraina kan forsvare seg, og til gjenoppbygging av Ukraina når krigen er slutt. Den pakken vi vedtar, inneholder betydelig humanitær støtte over flere år. Den humanitære bistanden skal bidra til at mennesker i nød som følge av krigen i Ukraina, får tilgang til nødvendig beskyttelse. Den skal gå over flere år og være fleksibel for å kunne møte skiftende behov i Ukraina.

Ukraina er definert som et utviklingsland, med god grunn, men nok en gang møter vi problematikken med ODA-godkjennelse. Det er tenkelig at vi ikke vil kunne få all utviklingshjelp til Ukraina ODA-godkjent. Jeg mener fortsatt at Norge skal gi hjelpen, uavhengig av slik godkjennelse, og for Høyre er ikke det mye diskuterte 1-prosentmålet for norsk bistand viktig. Likevel vil vi kunne havne i en situasjon hvor det blir politisering av et spørsmål det egentlig hersker enighet om, nemlig langsiktig utviklingshjelp til Ukraina. Jeg vil derfor spørre statsråden – og håper hun vil berøre følgende spørsmål i sitt neste innlegg: Er ikke nettopp behandlingen av Ukraina-pakken en anledning til å intensivere arbeidet med å bidra til endringer i ODA-regelverket?

Morten Wold hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Statsråd Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim []: Statistikken viser at ODA-godkjent bistand langt ifra er den eneste og heller ikke den viktigste kilden til økonomisk vekst og redusert fattigdom. Like ofte er det nettopp de globale fellesgodene som sørger for gode betingelser for bærekraftig vekst. Som representanten også påpeker, viser det at skal vi lykkes med å nå bærekraftsmålene, er det på høy tid at vi tar til oss det i arbeidet vårt.

Når det gjelder utviklingssamarbeid, har Norge tradisjonelt vært en forsvarer av en streng tolkning av ODA-definisjonen, og vi har høy kredibilitet med vårt høye ODA-nivå på 1 pst. av BNI. Dette har stilt oss i en særklasse internasjonalt. Det har vært viktig for Norges renomme.

Jeg mener Norge fortsatt skal arbeide for lojalt å følge regelverket som DACs medlemsland har blitt enige om, i rapporteringen vår til OECD. Samtidig kreves det flere virkemidler og finansieringsmodeller enn ODA for å bidra til at land når bærekraftsmålene. Norge har og ønsker å innta en aktiv rolle i de internasjonale foraene der diskusjonen om finansiering av bærekraftsmålene, inkludert globale fellesgoder, pågår. Dette blir en viktig debatt på en rekke arenaer internasjonalt i månedene som kommer, og de neste par årene.

Når jeg sier at det er viktig å unngå alenegang, handler det om at vi er et lite land, og det tjener oss å samarbeide med andre. Vi ønsker heller ikke at andre land skal begynne å vandre på egen hånd når det gjelder innramming av ODA. Samtidig tror jeg vi alle ser behovet for en grundig debatt og revisjon av den internasjonale arkitekturen for finansiering av utvikling.

Til representantens konkrete spørsmål vil jeg si meg helt enig. Det vil være behov for en fleksibel innretning av finansieringen til Ukraina i årene som kommer. Hva som ODA-godkjennes eller ikke, er noe vi ofte vil få fasiten på i retrospekt, og det skal ikke være førende for hvilke behov Norge kan finansiere.

La meg takke for en veldig god og konstruktiv debatt. Som nevnt er dette en agenda som kommer til å være veldig sentral i internasjonale fora i månedene som kommer, og jeg ser fram til en utveksling med Stortinget for å definere de norske posisjonene på dette området i tiden som kommer.

Ingjerd Schou (H) []: Takk nok en gang til statsråd Tvinnereim. Denne interpellasjonen viser en problematikk. Norge bruker mer enn 40 mrd. kr – jeg har ikke helt det rette tallet i hodet akkurat nå, men det er, som vi sier i Østfold, ille mye penger som går til viktige områder, til utviklingsland. For å bredde dette ytterligere utfordrer jeg statsråden til både å svare på og også tenke grundig gjennom om vi ikke skulle hatt en utviklingspolitisk redegjørelse. Det vil gi anledning for både Stortinget, vi som er opptatt av dette temaet, og også regjeringen, ved statsråden, til å bredde ut hele det utviklingspolitiske arbeidet, herunder også å ta opp det som går på ODA-midler, og hva som ikke kvalifiserer for disse såkalte ODA-midlene.

Det er stadig mer av utviklingspolitikken som handler om grenseoverskridende problemstillinger som vi alle er berørt av, og som alle er interessert i å gjøre noe med, som klima, rent hav, pandemiberedskap, digitalisering osv., men som ingen egentlig er så veldig opptatt av å finansiere. Alle land og alle folk trenger at luften er god og at vannet er rent, både fordi vi drikker det, og fordi vi også dyrker av det, og alle er berørt av hav. Alle er også etter hvert svært opptatt av det som går på energitilgang, og ikke minst det som går på digitalisering. Dette er områder som ligger til dels utenfor det som er ODA-definert.

Behandlingen i Stortinget – og også ellers – viser at det norske folk er et folk med giverglede, men forutsetningen er at vi har transparens, at det går til det vi med sikkerhet vet kan gi resultater, og som også er rettet inn mot det hovedformålet vi har skissert. Det er bra at Norge følger regelverket. Som statsråden sier, skal vi ikke gå alene, men det går an å gå foran. Det går an å være pådriver, og det går an å få med seg flere i nettopp å se på det regelverket som ligger der, som det såkalt ODA-godkjente. Det begrenser den muligheten vi har til å bredde de temaene som alle er berørt av, som hjelper bonden, som hjelper alle dem i utviklingsland som trenger energi osv., og som skal være med og bygge opp sine egne land.

Dette er også god utviklingspolitikk, og sånn sett tror jeg det er på høy tid at vi får en bredere debatt, at vi ikke smalner inn for mye til det ODA-definerte, men også utvider det som er kriteriene for bistand og utvikling.

Statsråd Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim []: Igjen vil jeg takke representanten for veldig gode perspektiver, som jeg i all hovedsak deler både intensjonen bak og tankene rundt, samtidig som vi skal være oppmerksomme på at det er noen dilemmaer her som vi må diskutere underveis.

Som representanten påpeker, er det norske bistandsbudsjettet raust. Det er vi stolte av. Det er «ille mye penger», men det er ikke nok til å løse alle utfordringene, og utfordringene globalt øker. Et av dilemmaene jeg peker på, er at en redefinisjon av dette feltet ikke bør gå på bekostning av de aller fattigste, som tradisjonelt har vært hovedmottakere av den ODA-godkjente bistanden, som skal stiles mot fattigdomsbekjempelse. Klimadebatten er et godt eksempel på det. Klimafinansiering og bistand til å redusere globale klimautslipp er utvilsomt i både Norges og utviklingslands interesse, men lite av disse pengene vil nå de fattigste landene, ganske enkelt fordi de ikke står for så veldig mange av disse utslippene. Derfor er det noen dilemmaer med tanke på hvem som vil ende opp som mottakere, som gjør at vi må ha tungen rett i munnen. Samtidig deler jeg intensjonen til representanten.

På vegne av regjeringen vil jeg på et hvilket som helst tidspunkt veldig gjerne møte i denne sal både for å redegjøre og for å diskutere denne og andre problemstillinger knyttet til bistand, og jeg går gjerne i videre dialog med Stortinget for å finne gode anledninger til det. I mellomtiden håper jeg ekspertgruppen som skal levere sine konklusjoner i starten av mai, vil vekke interesse og debatt både i denne sal og i offentligheten for øvrig. For som representanten påpeker: Det er «ille mye penger» på bistandsbudsjettet, og det fortjener gode debatter og offentlighet for å sikre framtidig legitimitet hos norske skattebetalere.

Presidenten []: Sak nr. 3 er dermed ferdigbehandlet.