Stortinget - Møte torsdag den 23. mars 2023

Dato: 23.03.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 213 S (2022–2023), jf. Dokument 8:46 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 8 [14:21:01]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Frank Edvard Sve, Morten Stordalen og Bård Hoksrud om å gjennomføre Stortingets vedtak 960 av 20. mai 2021 om å myke opp adgangen til medisinsk begrunnet dispensasjon etter førerkortregelverket (Innst. 213 S (2022–2023), jf. Dokument 8:46 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ynske frå transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til inntil fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Jone Blikra (A) [] (ordfører for saken): Først vil jeg få takke komiteen for godt samarbeid og vise til at i denne saken er det – bortsett fra Fremskrittspartiet – en samlet komité som står bak tilrådingen. Mindretallet vil selv begrunne sitt standpunkt og løfte sine forslag.

Jeg vil allikevel vise til – og jeg er glad for – at en samlet komité vektlegger at ingen eventuelle endringer i regler knyttet til førerrett må utfordre trafikksikkerheten. Dette er også understreket i flere av de syv høringssvarene som er kommet inn.

Vi må uansett ta på alvor den spesielle – og for mange problematiske – situasjonen som oppstår når retten til å kjøre bil blir tatt bort. Det er en stor inngripen i folks liv og endrer hverdagen og arbeidslivet dramatisk for mange. Det er spesielt utfordrende når også enkelte fagmiljøer har uttrykt skepsis til dagens regelverk og praksis. Det er derfor gledelig at statsråden tar denne problemstillingen på alvor, og at et samarbeid mellom Samferdselsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet er etablert for å legge til rette for at vi kan ta framtidige beslutninger basert på grundige faglige vurderinger.

Det er viktig at det regelverket og de beslutninger som direkte påvirker folks hverdag, har legitimitet og blir forstått. Jeg oppfatter komiteens flertall som utålmodig og at det arbeidet som nå pågår for å finne gode og objektive vurderinger av egnethet som sjåfør, er avgjørende for å kunne endre dagens praksis og metode.

Erlend Larsen (H) []: Det er vondt å oppleve sykdom som rammer synet, og funksjonsnedsettelsen som følger sykdommen. Å miste sertifikatet er en tilleggsbelastning som rammer vår bevegelsesfrihet.

Vi i Høyre har stor forståelse for uretten de menneskene som rammes av slag og grønn stær eller andre øyesykdommer, opplever når de mister retten til å kjøre bil. I Høyre er vi opptatt av at alle får en god og objektiv vurdering av sin egnethet som sjåfører, og at de som ikke har så stort synstap at det går ut over trafikksikkerheten, skal kunne beholde sertifikatet.

De testmetodene som brukes for å vurdere egnethet, må være objektive og korrekte med dokumenterte resultater, og de må være godkjent av myndighetene til bruk for denne typen tester. Det er viktig at de som rammes, opplever at testene og synskravene er rimelige i forhold til deres utfordringer og trafikksikkerheten. Regelverket og testmetodene er til for trafikksikkerhet, ikke for å gjøre det vanskelig for folk.

Kunnskap om testmetoder og trafikksikkerhet øker hele tiden. Det forskes for å finne gode og objektive vurderinger, og kunnskapen om bruk av simulatorer øker. Departementet melder at det gjenstår noe arbeid før vi kan ta i bruk nye tester og øke bruken av kjørevurdering og simulator for å vurdere om de særlige helsekravene til synsfeltet er oppfylt.

Norske bilsertifikater er godkjent i svært mange land. Det er praktisk og nødvendig når vi er på ferie eller i arbeid i andre land. Godkjenningen de enkelte land har gjennomført av våre sertifikater, forutsetter at det stilles visse krav til å utstede sertifikat. Avviker vi fra avtalen vi har, vil vi kunne risikere at norske sertifikater ikke lenger opprettholder godkjennelsen til bruk i andre land. Som regel kan vi innføre strengere regler enn det som er del av avtalen med andre land, men vi kan ikke legge inn dispensasjoner uten at det påvirker norske sertifikaters godkjennelse. Jeg vil tro at de fleste av oss verdsetter muligheten til å kjøre bil i andre land fra tid til annen.

Trafikksikkerheten skal alltid ha første prioritet. Vi velger derfor å trå varsomt fram så lenge det er en usikkerhet rundt de foreslåtte endringene. En samlet komité stemmer imot Fremskrittspartiets forslag om å gjennomføre Stortingets vedtak 960, om å myke opp adgangen til medisinsk begrunnet dispensasjon etter førerkortregelverket. Arbeiderpartiet og SV var med på å sikre flertall i Stortinget da det ble behandlet i forrige stortingsperiode. Vi setter pris på at de nå tar regjeringsansvar, har snudd og stemmer for en konservativ tilnærming til regelverket.

Så håper vi at nye og bedre testmetoder kommer så raskt som mulig, slik at de som kan kjøre bil, får kjøre bil.

Geir Inge Lien (Sp) []: Vi i Senterpartiet er opptekne av at endringar i regelverket knytte til dispensasjon etter førarkortregelverket ikkje må utfordre trafikksikkerheita, men vi har òg forståing for at det å miste retten til å køyre bil, vert svært inngripande i folk sitt liv. Ei slik avgjerd må ein ha ei god fagleg grunngjeving for å kunne take.

Noreg har i dag eit av dei strengaste regelverka i Europa. At menneske som er ramma av grøn stær, slag eller andre sjukdomar, har vorte fråtekne retten til å køyre bil, kan følast strengt og opplevast som urettferdig av og til, men det kan òg vere nødvendig. Det vert frå departementet og frå statsråden gjeve klar melding om at dei tek problemstillingane på det største alvor. Dei ønskjer å sikre seg eit godt fagleg grunnlag før ein eventuelt kan føreslå ei endring i regelverket.

Vi registrerer at ny forsking og nytt utstyr for vurdering av synsfelt og erfaringar frå andre land skal takast omsyn til i det samarbeidet som allereie er i gang mellom Samferdselsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Senterpartiet er tilfreds med at ein legg til rette for ei grundig og ei fagleg vurdering før ei avgjerd vert teken om eventuell endring i lov og forskrift.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Litt tidlegare, i eit anna innlegg, snakka eg om ein enklare kvardag for folk flest. Dette gjeld faktisk folk som mister retten til å køyre bil etter eit regelverk som er strengare enn regelverket i veldig mange land i Europa. Av ein eller annan grunn skal Noreg vere verdsmeister i å gjere det vanskelegare for folk, meir enn elles i Europa og andre land, når det gjeld EU-reglar osv., òg i denne saka. Det finst ingen faglege grunnlag for å seie at vi må ha eit strengare lovverk enn elles i Europa på dette området.

Så kunne ein stått her i lang tid og argumentert for sjølve saka. Det er dramatisk for dei som vert ramma av sjukdomar – dei forholda som er nemnde i Dokument 8-forslaget – å miste førarretten. Dei opplever dette som veldig urettferdig i forhold til andre land, som har eit heilt anna regelverk.

Det eg er mest oppteken av, er at denne saka vart vedteken i denne sal – vedtak 960 den 20. mai 2021. Det er eit stortingsvedtak der vi har bedt regjeringa om å levere ei sak, og det vert ikkje levert. Når ein då får svaret frå statsråden, vert det argumentert med at det er så viktig at byråkrati, embetsverk og faginstansar skal bruke fleire år på å vurdere kva som er rett og galt i ei sak som Stortinget har vedteke skal gjennomførast. At eit fleirtal i denne saka seier: Vi har gjort eit vedtak i 2021 i Stortinget, men vi treng ikkje følgje det opp – for det er det ein eigentleg seier – synest eg er spesielt, og eg synest ikkje at vi skal ha det slik i Stortinget. Eg meiner ein bør ha respekt når det vert gjort vedtak i denne sal. Då forventar eg at regjeringa gjennomfører, og at det faktisk vert sett ut i livet.

Eg har lytta til dei innlegga som har kome, og eg er ikkje veldig imponert over å oppleve at det er eit stortingsvedtak ein er oppteken av ikkje å gjennomføre. Det vert interessant å høyre kva statsråden seier i saka.

Eg tek opp Framstegspartiets forslag.

Presidenten []: Då har representanten Frank Edvard Sve teke opp dei forslaga han refererte til.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg har tidligere orientert Stortinget om oppfølging av vedtak 960. Jeg gjennomgår den faglige utredningen fra Statens vegvesen og Helsedirektoratet. Utredningen er en del av oppfølgingen av dette vedtaket, og jeg vil i samråd med helse- og omsorgsministeren komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Jeg tolker forslagene nr. 2 og 3 som et ønske om at ved vurdering av om kravene til synsfelt er oppfylt, skal førerkortinnehaver i lettere klasse gis mulighet til å gjennomføre test ved kjøresimulator eller kjørevurdering. Dette gjelder både ved vurdering av om helsekravene for synsfelt er oppfylt eller ved nylig oppstått sykdom, f.eks. grønn stær, slag eller arvelig sykdom, og ved vurdering av dispensasjon.

Førerkortregelverket i Norge må harmonere med minimumskravene i EUs førerkortdirektiv og følge anbefalingene fra det norske medisinske fagmiljøet.

Jeg vil påpeke at det for lette førerkortklasser er mulig å gi unntak i spesielle tilfeller, selv om kravene til synsstyrke eller synsfelt ikke er oppfylt. Dette er en snever unntaksbestemmelse som er i samsvar med førerkortdirektivet. Førerkortveilederen setter flere vilkår for at denne unntaksbestemmelsen skal kunne benyttes.

Når det gjelder forslaget om å bruke kjørevurdering, er allerede dette et element i vurderingen av unntak i dag, og det benyttes der det er anmodet av statsforvalteren. Nye testmetoder er, som også flere har vært inne på, som kjent under utvikling, og i framtiden kan disse gi betydelige fordeler i vurderingen av helsekravene. Kjøresimulator kan brukes til å gi øyeleger et bredere beslutningsgrunnlag for å avgjøre om en pasient bør få helseattest eller ikke. Men før det kan innføres slike nye metoder, kreves det ytterligere utredninger, selv om enkelte synes at det tar lang tid. Det er også utviklet og planlagt større utprøving av en ny og bedre synstest, og hvis denne utprøvingen blir vellykket, kan det være aktuelt at denne testen erstatter dagens test.

Samlet sett gjenstår det dermed noe arbeid før vi kan ta i bruk nye tester og øke bruken av kjørevurdering og -simulator for særlig å vurdere om helsekravene til synsfelt er oppfylt, og jeg vil følge opp dette arbeidet videre. For regjeringen er det viktigste å ivareta trafikksikkerheten for alle, også ved å utnytte ny kunnskap og ny teknologi, og jeg er glad for at flertallet i innstillingen er opptatt av at vi ikke må utfordre trafikksikkerheten.

Masud Gharahkhani hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Eg har eit spørsmål til samferdselsministeren. Tidlegare i dag høyrde vi at finansminister Vedum var veldig tydeleg på at regjeringa skulle ha stor respekt for denne salen, og at ei svært viktig oppgåve var å gjennomføre vedtekne forslag i denne salen. Eg var i mitt innlegg inne på vedtak 960 frå 20. mai 2021, og å gjennomføre det. Eg kan ikkje sjå at den saka er komen enno. Spørsmålet mitt er rett og slett: Er samferdselsministeren einig med finansministeren i at det er viktig å gjennomføre vedtak i denne salen?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det er alltid viktig å gjennomføre forslag som er vedtatt i denne sal, men det er også viktig at vi utreder og gjør ting grundig når vi skal iverksette ny politikk. Her er det som kjent også noen utfordringer knyttet til rammeverket i internasjonalt regelverk, og det er også noen utfordringer knyttet til trafikksikkerhet. Jeg er sikker på at representanten Sve er enig med meg i at det ville være ganske svakt hvis en statsråd ikke tok det med i betraktningen.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avsluttet.

De talerne som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Jone Blikra (A) []: Det er klart at når man blir beskyldt for å ha en konservativ tilnærming, rykker det litt i ryggraden med hensyn til hva man legger i det. Det var nok kanskje et forsøk på å være litt morsom. Vi har ikke snudd, og det er viktig, også med tanke på representanten Sve, å understreke at vi sier ja. Det vi sier ja til, er det statsråden har iverksatt for å sørge for at vi kan få et regelverk, at vi kan få på bordet utstyr nettopp for å sørge for at de som kan kjøre i trafikken, skal få muligheten til det. Dette er et ja til det, dette er å iverksette det som har vært etterlyst over tid. Og det er ikke byråkratiske vedtak; dette er tunge medisinske fagmiljøer som nå gjennomfører test av utstyr, og at mennesker får prøve dette utstyret. Det vil gi et skikkelig grunnlag for at vi i denne salen kan ta en beslutning når det er skikkelig grunnlag for det. Trafikksikkerhet skal vi aldri gå på kompromiss med.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

Votering, se tirsdag 28. mars