Stortinget - Møte tirsdag den 9. mai 2023

Dato: 09.05.2023
President: Svein Harberg

Søk

Innhold

Sak nr. 8 [15:59:34]

Interpellasjon fra representanten Ane Breivik til kommunal- og distriktsministeren: «Generalistkommuneutvalget leverte 29. mars sin rapport til kommunal- og distriktsministeren. Her peker utvalget på graverende utfordringer i kommunesektoren. Små distriktskommuner har på det verste en lovoppfyllelse på i overkant av 50 pst. Svakhetene rammer viktige velferdstjenester, rettssikkerheten til enkeltmennesker og utviklingen av lokalsamfunnet. Hva vil statsråden gjøre for å håndtere store, alvorlige utfordringer i kommunesektoren, herunder at innbyggerne ikke får oppfylt sine lovfestede rettigheter i små distriktskommuner?»

Talere

Presidenten []: Interpellasjonen tas opp av representanten Sveinung Rotevatn fra Venstre.

Sveinung Rotevatn (V) []: I denne salen, kjære medrepresentantar, gjer vi mange viktige vedtak. Nokre av dei aller, aller viktigaste handlar om innbyggjarane sine rettar – retten til eit trygt barnevern, til forsvarleg helsebehandling, til god utdanning og til raske og rettssikre prosessar i møte med offentlege myndigheiter. Men ein ting er å vedta rettar, noko anna er å følgje dei opp i praksis.

Mange av rettane som innbyggjarane i dette landet har, er det ikkje staten som har ansvar for å gjennomføre, men kommunane. Det fører oss til dagens tekst, for før påska kom den offentlege utgreiinga som er ført i pennen av generalistkommuneutvalet. Den er det all grunn til å ta på alvor, for undersøkingane som utvalet har gjort, tyder på at det slett ikkje står bra til med oppfølginga av innbyggjarane sine lovfesta rettar i kommunane i landet. Verst står det til i dei små og usentrale kommunane.

I snitt ligg norske kommunar på ei lovoppfylling på 80 pst. Det er sjølvsagt ikkje godt nok, men dersom ein bryt dei tala ned, ser ein at det er svært store variasjonar i korleis kommunane lykkast med å oppfylle desse oppgåvene. Dei variasjonane er ikkje tilfeldige. Utvalet konkluderer med at

«små og usentrale kommuner har jevnt over større utfordringer på flere områder enn større og mer sentrale kommuner».

I fleire av desse små kommunane er lovoppfyllinga i snitt under 60 pst. Det er ein klar samanheng mellom kommunestørrelse og oppgåveløysing. Igjen vil eg sitere utvalet:

«Analysene viser at det er en klar sammenheng mellom en kommunes innbyggertall og sentralitet og den samlede lovoppfyllelsen.»

Jo større kommune, jo betre løyser ein oppgåvene som vi i denne salen har gjeve kommunane. Ikkje berre er det ein klar samanheng. Dette er ein samanheng ein har funne trass i at ganske mange av dei minste kommunane ikkje eingong har rapportert. Mange av kommunane i dette landet er rett og slett for små til at dei klarer å rapportere til staten i kva grad dei oppfyller innbyggjarane sine lovfesta rettar. Det er ganske oppsiktsvekkjande. Det gjer at utvalet vidare konkluderer slik:

«Det er dermed ikke usannsynlig at de identifiserte statistiske sammenhengene kunne vært enda sterkere dersom disse hadde vært med i grunnlaget for totalindikatoren.»

Med andre ord: Vi veit at altfor mange kommunar ikkje løyser oppgåvene sine på den måten vi her i Stortinget har vedteke, og som innbyggjarane har krav på. Vi veit at dei mindre kommunane slit aller mest med å få det til, og vi veit at dersom vi hadde hatt fullstendig statistikk, ville den samanhengen truleg ha vorte endå klarare.

Kva type oppgåver er det så kommunane slit med å løyse? Utvalet har sett på oppgåvene innanfor kommunen si rolle som tenesteytar, kommunen si rolle som myndigheitsutøvar og kommunen si rolle som samfunnsutviklar. Innanfor alle desse områda finn utvalet ein klar samanheng mellom sentralitet og/eller innbyggjartal og i kva grad kommunen klarer å løyse oppgåvene sine.

Det er enkelte oppgåver kommunane klarer betre enn andre, og så er det enkelte der dei slit desto meir. Utvalet skriv:

«Kartleggingen av lovoppfyllelse viser at norske kommuner har størst utfordringer med å tilfredsstille lovpålagte oppgaver som krever spesialiserte og tverrfaglige fagmiljø, for eksempel oppgaver innenfor plan, rus og psykiatri.»

Dette er jo ikkje små område. Planområdet er kanskje det området der kommunen har aller størst makt. Rus og psykiatri er bokstaveleg talt livsviktige oppgåver for nokre av dei aller mest utsette og sårbare innbyggjarane som i minst grad er i stand til å gjere rettane sine gjeldande overfor byråkratiet. Då er det ekstra alvorleg at det er her ein peikar på at dei største manglane finst.

Dette gjev grunn til uro. Spørsmålet er om regjeringa deler den uroa, og det er bakgrunnen for denne interpellasjonen. Det eg så langt har høyrt frå regjeringa og frå statsråden som er til stades i dag, tyder ikkje på det. Verken her i Stortinget eller i offentleg omtale verkar det som dei tek rapporten på alvor. Tvert imot jobbar denne regjeringa aktivt for at vi skal få endå fleire små og sårbare kommunar, gjennom tvungen kommuneoppdeling.

Ein kan diskutere mange ulike aspekt ved dette, men når det gjeld den NOU-en vi har fått frå generalistkommuneutvalet, er det heilt tydeleg kva konklusjonen er. Små kommunar har størst utfordringar med å rekruttere kompetent arbeidskraft, dei har størst utfordringar med å byggje robuste fagmiljø, og dei har størst utfordringar med å løyse dei lovpålagde oppgåvene til innbyggjarane sitt beste. Er regjeringa uroa for den konklusjonen? Det er spørsmålet.

Morten Wold hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Sigbjørn Gjelsvik []: For Senterpartiet og Arbeidarpartiet i regjering er det grunnleggjande viktig å leggje til rette for gode tenester for folk i bygd og by, i store og små kommunar i heile landet. Vi er opptekne av både å styrkje økonomien til kommunane for å skape eit grunnlag for å gje gode tenester og å gje kommunane handlingsrom til å gjennomføre ein politikk og leggje til rette for ei oppgåveløysing som legg til rette for at ein både kan finne gode, tilpassa lokale løysingar og kan utføre oppdraget sitt på ein betre måte. Difor er det interessant å sjå på noko av det som utvalet peikar på i rapporten sin.

Regjeringa er oppteken av å ta tak i utfordringar som er knytte til ulike kommunar. Både store og små kommunar kan ha utfordringar. Eg registrerte at representanten Rotevatn peika spesielt på nokre av dei mindre og meir usentrale kommunane, som dei vart omtala som. Mange av dei kommunane er prega av at ein har lange avstandar. Dei har ei demografisk utvikling med ein større del eldre og med færre i yrkesaktiv alder. Då er spørsmålet: Korleis skal ein ta tak i dei utfordringane?

Då må vi føre ein aktiv og målretta politikk for å styrkje dei lokalsamfunna. Dette handlar ikkje om kva kommunenamnet er, eller kor stor kommunen er. Det handlar om korleis vi kan leggje til rette for at fleire ønskjer å busetje seg der, arbeide der, drive med næringsverksemd der og gje gode kommunale tenester der. Då må vi sørgje for å styrkje kommunane. Vi må òg sørgje for å drive ein aktiv distriktspolitikk, og vi må gje kommunane handlingsrom, eksempelvis gjennom det som regjeringa allereie har varsla – eit frikommuneforsøk.

Når ein har fleire eldre i ein kommune, og ein ser utfordringar med å rekruttere folk til viktige oppgåver i kommunen, er svaret at vi må leggje til rette for at kommunane kan organisere verksemda si på ein god måte. Vi må òg sørgje for at det er fleire som ønskjer å flytte til kommunen.

Det handlar om å føre ein aktiv distriktspolitikk, slik regjeringa har lagt til rette for, gjennom gratis barnehage i Nord-Troms og Finnmark, auka nedskriving av studielån og forsterka distriktspolitiske verkemiddel. Vi har signalisert at vi skal styrkje verkemidla i distriktsområde i heile landet med tanke på å leggje til rette for auka bustadbygging. Vi vil òg leggje til rette for at kommunane kan styrkje verksemda si på ulike område og gje dei auka handlingsrom innanfor arealpolitikken, slik at ein kan få auka vekst og sterkare utvikling i område som har ei negativ eller svak befolkningsutvikling.

Det er slik ein må ta tak i utfordringane lokalsamfunna står oppi. Med mindre ein har tenkt å flytte dei eldre som bur i dei lokalsamfunna, vekk med tvang, må ein sørgje for at det bur folk der som kan gje gode tenester på sjukeheimane og andre tilbod til dei eldre som bur i dei kommunane. Vi må sørgje for at det er tilstrekkeleg med tilsette i skulane, og at det vert gjeve gode tenester kvar einaste dag. Det er jo det kommunar rundt omkring i Noreg etterspør. Dette handlar om korleis vi, frå staten si side, kan leggje til rette for å styrkje kommunane i deira samfunnsoppdrag med å gje gode tenester til innbyggjarane.

Svaret er ikkje å påtvinge kommunane nye rundar med kommunesamanslåing, slik den føregåande regjeringa gjorde. Dei kommunane som eventuelt ønskjer å slå seg saman, får gjere det ut frå lokale ønske, men det å tvinge igjennom kommunesamanslåingar – anten direkte, gjennom overstyring frå denne salen av det som lokale folkevalde og lokalsamfunnet ønskjer, eller gjennom å bruke økonomiske verkemiddel – er Senterpartiet og Arbeidarpartiet imot.

Vi ønskjer å styrkje både store og mindre kommunar, vi ønskjer å stille opp når det gjeld dei utfordringane dei har. Som det har vorte peikt på tidlegare i dag, er det i nokre av dei største byane i Noreg store og vedvarande utfordringar med omsyn til levekår. I fjor markerte ein at det hadde vore 25 år med samanhengande områdesatsing i Oslo. Det har gradvis vorte utvida til nokre av dei andre store byane og byområda i Noreg.

Staten stiller opp for både store kommunar og dei utfordringane dei opplever, og vi stiller opp for mindre kommunar når det gjeld nokre av dei utfordringane dei opplever. Difor er det viktig å ha ein aktiv og målretta politikk for å leggje til rette for å utvikle heile Noreg.

Sveinung Rotevatn (V) []: Eg reiste denne interpellasjonen fordi eg hadde ei frykt og ei uro for at regjeringa ikkje tek hovudkonklusjonen i rapporten frå generalistkommuneutvalet på alvor. Den frykta har vorte bekrefta, for det statsråden gjorde i sitt svar til meg – som han har gjort i alle andre debattar om dette – var å seie: Ja, det er utfordringar i både store og små kommunar, men eg merka meg at representanten dreg fram dei små.

Det er ikkje underteikna som vel å fokusere på det; det gjer utvalet. Dette er konklusjonar – einstemmige konklusjonar – frå utvalet, som er breitt samansett av både fagfolk og folk med politisk bakgrunn, om at dei største utfordringane systematisk er i dei små og sårbare kommunane. Det er inga ueinigheit i utvalet eller i det faglege grunnlaget om det. Den som tydelegvis er ueinig i det, er statsråden. Det er nyttig for Stortinget å få synleggjort det, men det gjer ikkje problemet noko mindre.

Statsråden peikar på det han meiner er løysinga for dei små og sårbare kommunane. Det er, så vidt eg oppfatta det, å snu den demografiske utviklinga – snu eldrebølgja, snu flyttestraumane. Det er gode mål å ville snu flyttestraumane, det er aktverdige mål. Det ingen her som ikkje ønskjer å få fleire unge folk i alle kommunar, særleg i dei minste og mest sårbare kommunane, men eg trur vi må kunne leggje til grunn at det er eit vanskeleg arbeid, og i mellomtida er situasjonen at innbyggjarane i desse kommunane ikkje får oppfylt sine lovfesta rettar. Så seier statsråden at større kommunar ikkje i det heile er eit svar på det. Vel, fleirtalet i utvalet meiner at det er eit svar på det. Dei seier:

«Større kommuner vil styrke grunnlaget for generalistkommuner med et bredt oppgaveansvar og folkevalgt styring. Kommunene får bedre forutsetninger for å ivareta sine lovpålagte oppgaver gjennom større fagmiljø og dermed bedre grunnlag for rekruttering.»

Det er sjølvsagt ikkje slik at kommunegrenser påverkar geografien, men det påverkar fagmiljø, det påverkar tilsetjingar, og det påverkar i kva grad kommunane klarer å løyse oppgåvene sine. Det er grunnen til at dei små kommunane systematisk løyser oppgåvene på ein dårlegare måte, dessverre, noko utvalet har vist.

Det er vanskeleg å snu demografi, og det er også vanskeleg å snu Senterpartiet i dette spørsmålet, så då vil eg stille eit anna spørsmål, som eg håpar at statsråden vil svare på i sitt neste innlegg.

Det er også ei rekkje andre forslag frå dette utvalet, ikkje berre større kommunar. Dei føreslår f.eks. ei særskilt oppfølgingsordning for kommunar som har store og vedvarande utfordringar med å vareta rettane til innbyggjarane – og det gjeld små og sårbare kommunar. Vil regjeringa følgje opp det forslaget? Det er eg interessert i å høyre.

Eg er også interesserte i å høyre om regjeringa vil følgje opp dei mange forslaga utvalet kjem med for å styrkje det interkommunale samarbeidet, som dei heilt riktig peikar på må vere løysinga dersom ein ikkje får større kommunar. Då må dei samarbeide om å løyse oppgåvene. Dei kjem med mange forslag til korleis staten betre kan bidra til det. Vil regjeringa følgje opp det? Eg håpar statsråden i alle fall kan vere positiv til det.

Statsråd Sigbjørn Gjelsvik []: Eg trur representanten Rotevatn må ha høyrt litt dårleg etter då eg heldt innlegget mitt i stad. Eg peika jo nettopp på at det er utfordringar i ein del mindre kommunar, og at det er utfordringar i ein del større kommunar. Regjeringa er oppteken av å stille opp i lag med kommunane, både dei store – inkludert dei største – kommunane og dei små kommunane av ulik storleik.

For Oslo og andre større byar har vi områdesatsingar for å ta tak i nokre av levekårsutfordringane vi har i nokre av dei største byane i Noreg. Regjeringa har varsla at vi vil utvide det til nye byar og byområde – Fredrikstad, Sarpsborg, Kristiansand. Men vi er òg opptekne av å ta tak i dei store utfordringane vi ser i nokre av dei mindre og meir usentrale kommunane. Eg peika i mitt innlegg på at vi må sørgje for å styrkje distriktspolitikken, sørgje for å leggje eit betre grunnlag for arbeidsplassar, busetjing og verdiskaping i heile Noreg gjennom å redusere nokre av dei levekostnadene som folk i distriktskommunar har. Vi har redusert ferjetakstar, og det er gratis ferje til øysamfunn og ei rekkje andre plassar. Vi har varsla at vi òg skal redusere prisane på FOT-rutenettet for fly. Dette er eksempel på korleis vi følgjer opp.

Utvalet har ei rekkje forslag til tiltak som ein må følgje opp vidare, f.eks. det som går på auka samarbeid mellom kommunar. Det er noko vi òg målretta jobbar med, eksempelvis gjennom noko som fleire i denne salen har gått imot, nemleg ordninga med bygdevekstavtalar. Kva handlar det om? Jo, det handlar om at distriktskommunar i fellesskap går saman om nokre store utfordringar ein ser for framtida, i samarbeid med staten og det regionale nivået, og tenkjer på korleis ein kan jobbe tettare saman om dei utfordringane, f.eks. slik ein gjer i Finnmark. Der har eg besøkt Berlevåg. Berlevåg, Båtsfjord, Tana og Nesseby ser at dei har nokre stor utfordringar for framtida. Dei ønskjer eit tettare samarbeid mellom kommunane sine, både når det gjeld å levere gode tenestetilbod, og når det gjeld den kommunale organisasjonen.

Vi har allereie ei særskilt oppfølging av ulike kommunar som har særskilde utfordringar, både gjennom statsforvaltaren og på anna vis, fordi vi skal sørgje for å ta tak i utfordringane på ein god måte. Vi løftar òg fram det utvalet peikar på, som eg òg nemnte i mitt førre innlegg: Det å gje lokalsamfunna større tillit og større lokalt handlingsrom og det å utjamne forskjellar mellom ulike kommunar, òg når det gjeld det økonomiske grunnlaget for verksemda deira, er ein del av grunnlaget for Senterpartiet og Arbeidarpartiet i regjering.

Presidenten []: Debatten i sak nr. 8 er dermed avsluttet.