Stortinget - Møte torsdag den 11. mai 2023

Dato: 11.05.2023
President: Morten Wold

Søk

Innhold

Sak nr. 8 [16:14:20]

Interpellasjon fra representanten Morten Stordalen til samferdselsministeren: «Grunnet offentlige krav til omsetning av biodrivstoff regulert i produktforskriften blir det gjennomført en endring av bensinkvaliteten som tilbys i markedet, til E10. Mange entusiastkjøretøy, fritidsbåter og motorredskap kan ikke bruke den nye bensinkvaliteten. Fare for driftsstans, motorhavari og brann gjør at mange fratas muligheten for ønsket bruk av kjøretøy. Bakgrunnen for endringen i bensinkvalitet er offentlige rammevilkår. Vil statsråden ta initiativ til å sørge for at etanolfri bensin blir tilgjengelig i hele landet?»

Talere

Morten Stordalen (FrP) []: Innføring av den nye bransjestandarden for bensin, E10, skaper driftsproblemer for en betydelig del av kjøretøyparken. Det finnes mer enn 500 000 entusiastkjøretøy i Norge samt en betydelig andel eldre bruktbiler som ikke bør bruke bensin med så høy etanolinnblanding.

I svar på spørsmål datert 30. mars innrømmer statsråden at det er politiske rammebetingelser som gjør at bransjen tar det drastiske steget og innfører en bensinkvalitet som er ubrukelig for deler av bensinbilene.

Fremskrittspartiet mener at dette er et negativt utslag av politisk styring som må rettes opp. Det finnes fortsatt et rent bensinprodukt tilgjengelig, men dessverre på stadig færre bensinstasjoner. Det er i dag bare 404 bensinstasjoner som tilbyr etanolfri bensin, av totalt 1 000 utsalgssteder. Bruk av etanolbensin på motorer som ikke er tilpasset, gir fare for driftsstans, motorhavari og motorbrann. Dette kan skape farlige situasjoner. Det begrenser også bruksmulighetene for historiske kjøretøy og svekker betingelsene for en kjøretøykultur som er en viktig del av norsk kulturliv.

Vi er nå på vei inn i en båt- og kjøretøysesong, og vi må regne med at oppmerksomheten rundt den nye drivstoffsituasjonen vil være økende.

Entusiastkjøretøy er like avhengig av etanolfri 98 oktan bensin som elbiler er avhengig av strøm. For å illustrere hvor mange dette gjelder, var antallet entusiastkjøretøy som trenger etanolfri bensin, høyere enn antallet elbiler på norske veier ved utgangen av 2021.

Det følger av Hurdalsplattformen at regjeringen skal sikre interessene til veterankjøretøy ved utforming av kjøretøyteknisk regelverk og annen regulering av kjøretøyparken. Tilgang til brukbart drivstoff over hele landet må være kjernen i en slik forpliktelse.

Derfor lurer jeg på om statsråden vil sørge for å etablere etanolfri bensin 98 oktan som sikringskvalitet for bensin, slik at det blir en garanti for tilgang til drivstoff for bl.a. entusiastkjøretøy over hele landet. Ja, jeg er klar over at noen uttaler at dette ikke er et problem for biler som er eldre enn fra 2011, og noen vil sågar hevde at det også vil gå fint for en del av de eldre enn dem, men da må man se på listen fra importørene – med alle de unntak som beskrives. Det er en rekke bilmodeller som jeg tror mange vil kjenne igjen og kanskje har hjemme selv. Når man snakker om at man skal over til nye typer drivlinjer på kjøretøy, vil jeg minne om at snittalderen på biler i Norge er på om lag 10,8 år, og det betyr at det er enormt mange som sitter med kjøretøy som er vanlige bruksbiler, og som faktisk ikke kan bruke dette drivstoffet.

Vil statsråden sørge for at det blir en sikringskvalitet for disse?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Omsetningskravene for biodrivstoff er et viktig tiltak for å redusere utslippene av klimagasser i transportsektoren, og det både er innført og vil bli innført innenfor flere transportformer. Både regjeringen og Stortinget har vært pådrivere for å øke andelen biodrivstoff som benyttes.

Kvaliteten på drivstoff er regulert i produktforskriften. Fra 1. januar 2023 er gjeldende regulering at omsetter av flytende drivstoff til veitrafikk skal sørge for at minst 17 volumprosent av totalt omsatt mengde flytende drivstoff per år består av biodrivstoff. Forskriften fastsetter videre at minst 4 volumprosent av totalt omsatt mengde drivstoff til veigående bensinkjøretøy skal bestå av biodrivstoff. Det er altså både krav om 17 volumprosent biodrivstoff som gjelder for veitrafikken generelt, og et spesielt krav om 4 volumprosent av totalt omsatt mengde drivstoff til veigående bensinkjøretøy.

Etter det jeg har fått opplyst fra Drivkraft Norge, vil 95 E10, altså inntil 10 pst. bioetanol, erstatte 95 E5, altså inntil 5 pst. bioetanol, og E10 vil bli tilgjengelig på alle bensinstasjoner i Norge. I tillegg vil 98 E5 være tilgjengelig på utvalgte betjente energistasjoner i Norge. Det blandes ikke inn bioetanol i 98 oktan i dag. 98 oktan utgjør rundt 2 pst. av hele bensinvolumet omsatt i Norge, og det benyttes nesten utelukkende til veterankjøretøy.

Omsetningskravet til veitrafikken setter ikke krav til bruk av E10. Omsetningskravet er et generelt krav der omsetning av flytende drivstoff til veitrafikken, bensin og autodiesel samlet sett må inneholde minimum 17 pst. bærekraftig biodrivstoff gjennom et kalenderår. Det er opp til omsetterne hvordan de ønsker å oppfylle det generelle omsetningskravet om bærekraftig drivstoff. Når bransjen nå velger å tilby E10, dvs. innblanding til inntil 10 volumprosent bioetanol i bensin, er det et valg som bransjen selv tar. Det er selvfølgelig bl.a. for å overholde kravet på 4 volumprosent i nevnte forskrift. Innblandingen er altså høyere enn dette kravet i forskriften.

Salget av drivstoff foregår, som representanten er vel kjent med, i et marked, og jeg mener derfor vi må anta at bransjen har lagt forretningsmessige forhold, ev. hensynet til samlet logistikk, til grunn for å tilby E10.

Bransjens innføring av E10 gjøres for å kunne tilby et mer klimavennlig bensinprodukt og for å sikre økt fleksibilitet til å kunne blande mer biodrivstoff inn i det totale drivstoffvolumet. E10 er innført som hovedprodukt i 16 europeiske land. Nabolandene våre – Sverige, Danmark og Finland – har allerede innført E10 som hovedprodukt for bensin. Forrige gang E10 ble vurdert i Norge, i 2017/2018, var det innført i fire europeiske land, så det har altså vært en rivende utvikling på dette feltet.

Statens medvirkning i dette markedet er å etablere noen rammevilkår, men det er bransjen som må gjøre sine vurderinger og tilpasninger innenfor disse rammene. Regulering av dette markedet for å sikre tilgang til alternativer til E10 over hele landet vil i praksis bety at staten skulle pålegge bransjen å tilby produkter bransjen ikke finner regningssvarende å selge. En slik praksis ville generelt være uheldig, og ofte fører den teknologiske utviklingen også til at både kjøretøy og andre gjenstander ikke kan beholde sin opprinnelige funksjon.

Jeg ser dessverre nå ingen gode løsninger for å innføre en statlig ordning som sikrer tilgang til etanolfri bensin, men jeg har selvfølgelig merket meg de synspunktene som vi har fått fra bilentusiastmiljøene.

Morten Stordalen (FrP) []: Jeg er litt usikker på om jeg skal takke for svaret, for det er mulig at samferdselsministeren ikke har tatt inn over seg at dette altså ikke bare gjelder entusiastbiler eller veterankjøretøy. Det gjelder også motorsykler, det gjelder båter, ikke minst, og det gjelder også diverse motorredskap for hage. Jeg vil minne om at Norge er det landet i verden som har høyest andel av veterankjøretøy og entusiastbiler. Det er ikke ubetydelig, heller ikke i samferdselsministerens eget valgdistrikt.

Det er også viktig å ha med seg at det er 5 pst. innblanding av etanol i det salgsvolumet på 2 pst. Det handler ikke om klima, det er viktig, og det må jeg presisere. Jeg hørte ministeren var inne på det.

Når ministeren svarer at han ikke vil gå inn og blande seg inn i markedet: Det er det dette handler om, å unnta fra omsetningskravet. Det er mulig å gjøre noe hvis man vil, hvis man har politisk vilje. Det er sånn at man kan unnta etanolfri 98 oktan-bensin fra omsetningskravet, og da ville man kunne rette opp i en del urimeligheter. Det er det vi er her for: for å sørge for at vi har en sikringskvalitet, å sørge for at en så stor del av befolkningen faktisk får tilgang til det drivstoffet. Bransjen vil naturlig nok velge bort de tankene hvor det er minst omsetning. Det er derfor vi er her.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er partier som normalt sett er glad i å regulere, og her skulle faktisk Fremskrittspartiet heiet på dem hvis de var med på å sørge for tilgang til det drivstoffet som er så viktig for så mange. Jeg håper at vi får en samferdselsminister som går hjem igjen til departementet og tar en ny runde, og som kommer tilbake til Stortinget og ser om han kan rette opp den feilen.

Sverre Myrli fra Arbeiderpartiet, som ikke er helt ubetydelig, og som har vært så mange år i samferdselskomiteen, sto senest i august 2021 under den store bildebatten i Arendalsuka og sa at han var nesten rystet over at dette ikke var ryddet opp i allerede. Det burde være det enkleste for en ny regjering å rydde opp i: å sørge for at man fikk sikringskvalitet. Det samme sa Siv Mossleth fra Senterpartiet, og hun sa at det er en så viktig kultur. Det er helt riktig, det er en så viktig kultur, men det handler ikke bare om det. Det handler også om helt ordinære biler som er eldre enn gjennomsnittsalderen, og som veldig, veldig mange – altså flere hundre tusen mennesker – bruker her i landet.

Man kan gjerne si i en sånn debatt at da blir det grønne skiftet bare å kjøpe nye biler. Flertallet kjører ikke ny bil. Dette gjelder unge mennesker, de som ikke har råd til å kjøpe ny bil, og det er bare å se på gjennomsnittsalderen og se hvor mange det er som er eldre enn det, noe som faktisk ikke stemmer med det Drivkraft Norge sier, for det er så mange unntak for de forskjellige bilimportørene. Det kan man også søke på.

Jeg skulle ønske det var flere partier som engasjerte seg i debatten. Noen vil sikkert påstå at det er en smal debatt, men hva dette betyr, er faktisk mye viktigere, mye større og mye bredere enn jeg tror de egentlig har tatt inn over seg.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det er ikke vanskelig å være enig i at bilentusiastmiljøet er stort, at det er viktig, og at det er kultur. Derfor er vi opptatt av det også fra regjeringens side, og jeg har selv deltatt på flere arrangementer for selvfølgelig å vise interesse for disse miljøene. Det er viktig, men det vi snakker om nå, handler rett og slett om – og det er vel riktig som representanten forsøker å antyde, at rollene virker å være noe byttet om – at jeg mener at man, selv i vår iver etter å regulere, ikke skal gå inn og regulere markedet på den måten at vi skal bestemme hva bensinstasjonene skal tilby. Det er vel det som er hovedperspektivet her.

Det som etter min vurdering vil være løsningen her, er at når det er så mange biler dette handler om, vil det være et marked for å tilby den type bensin, og da vil bensinstasjonene tilby det. Hvis ikke har bensinstasjonene gjort en veldig rar markedsmessig vurdering. Jeg har tiltro til at når de nå velger å gå over til E10, er det gjort med grundige, solide vurderinger av hva markedet etterspør.

Det er der vi er. Jeg har egentlig ikke så mye mer å tilføre debatten. Det er etter min vurdering ikke riktig å gå inn og pålegge bensinstasjoner å selge et bestemt produkt.

Morten Stordalen (FrP) []: Jeg vil bare repetere det jeg sa i mitt foregående innlegg, og det er at det er mulig gjøre unntak fra omsetningskravet, som kan løse mye av problemet. Det å si at man ikke vil gå inn og regulere, er litt rart. Det er helt vanlige folk som eier en eldre motorsykkel, det er helt vanlige folk som eier en bil som er eldre enn gjennomsnittsalderen, det er helt vanlige folk som har entusiastkjøretøy, det er helt vanlige folk som har en veteranbil, og det er helt vanlige folk som har et hageredskap. Da skulle man tro at man kunne få litt mer goodwill, og at det kunne være litt større engasjement i salen for å være villig til å sørge for at vi ivaretar alle disse kjørende, alle de menneskene som har disse kjøretøyene, og som ikke kan bruke E10 fordi det ødelegger gummidelene i motoren.

Hvis man synes det er greit å stå foran det norske folk og si at det er ikke regjeringen opptatt av, da må man si det, da. Men jeg håper ministeren kan gå en runde til, og at regjeringspartiene her, som sitter helt stille i salen, faktisk setter seg litt inn i hva dette er for noe, og ser om man kan komme litt i møte. Dette handler ikke bare om Fremskrittspartiet, det handler om flere hundre tusen mennesker. Takk for debatten.

Presidenten []: Da er interpellasjonsdebatten i sak nr. 8 avsluttet.