Stortinget - Møte torsdag den 11. mai 2023

Dato: 11.05.2023
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 338 S (2022–2023), jf. Prop. 52 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 2 [10:48:20]

Innstilling fra næringskomiteen om Samtykke til inngåelse av bidragsavtale og garantiavtale med Den europeiske union (EU) om norsk tilknytning til InvestEU (Innst. 338 S (2022–2023), jf. Prop. 52 S (2022–2023))

Talere

Linda Hofstad Helleland (H) []: I denne saken er det enighet, og det er også veldig gode merknader fra saksordfører lagt inn i saken, men jeg har lyst til bare å understreke at jeg er veldig glad for at det er et så samlet politisk miljø i Norge som ser hvor avgjørende det er at Norge samarbeider med Europa for at vi skal kunne utvikle industrien videre og skape nye grønne arbeidsplasser, og at Norge ikke alene skal kunne lykkes med grønn og digital omstilling, hvis ikke vi gjør det sammen med resten av Europa.

InvestEU som programsamarbeid gir Norge tilgang til viktig forskning, infrastruktur og teknologi som vi vanskelig kan utvikle alene. Derfor er også InvestEU et hovedvirkemiddel for å skape næringsutvikling og nye jobber av denne innsatsen i Norge.

Høyre er også veldig enig med regjeringen, Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som skriver i innstillingen at vi vil stå overfor store oppgaver i årene som kommer, og at vi må kutte klimagassutslipp, skape flere arbeidsplasser over hele landet og øke eksporten. For å løse disse utfordringene vil det være behov for en aktiv næringspolitikk. Det er Høyre helt enig i.

Vi er også enige i det Arbeiderpartiet og Senterpartiet skriver om at skal vi få til det og lykkes i næringspolitikken, må vi sikre gode og stabile rammevilkår for norske bedrifter. Det er veldig fint at det står i innstillingen, men vi skulle også ønske at det følges opp i handling når vi dessverre ser at det stikk motsatte skjer i næringspolitikken nå.

Solveig Vitanza (A) [] (ordfører for saken): Jeg vil takke representanten Hofstad Helleland for at hun åpnet en debatt i denne saken. Det er jo mye morsommere å være saksordfører når det faktisk blir en debatt. Jeg vil også takke hele komiteen for at de har vært så effektive i denne saken. Det har vært et godt samarbeid, og vi har en enstemmig innstilling.

Denne saken er om samtykke til å inngå en bidragsavtale og en garantiavtale med EU om norsk tilknytning til InvestEU. Det er et program som skal bidra til å utløse samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer i nyskapende og bærekraftig næringsliv. InvestEU inneholder finansielle virkemidler, som innebærer lån, garantier og egenkapitalinstrumenter for å støtte Europas gjenoppbygging etter pandemien og legge grunnlag for en grønnere, mer digital og robust europeisk økonomi.

Samlet er det programmets ambisjon å mobilisere minst 372 mrd. euro i nye investeringer i Europa innen 2027. Minst 30 pst. av disse investeringene skal øremerkes til klima- og miljørelaterte prosjekter i tråd med EUs klimamål. Her er jeg helt sikker på at norsk næringsliv både kan og vil bidra sterkt til å gjennomføre disse ambisjonene. Grunnen til at vi behandler dette, er at det har økonomiske konsekvenser, og beløpene er allerede bevilget gjennom statsbudsjettet for 2022.

Nå kan jeg bare si at jeg er veldig glad for at norsk næringsliv nå formelt kan gå inn i InvestEU, og at regjeringen legger til rette for en enda mer kraftfull finansieringsverktøykasse. Dette kan bidra til å få på plass nødvendig infrastruktur, inngåelser av partnerskap som forener utslippskutt og næringsutvikling, og bidra med risikoavlastning for næringslivet vårt.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Jeg vil starte med å takke Stortinget for å ha prioritert behandlingen av samtykkeproposisjonen om InvestEU-avtalene i en hektisk, travel vårsesjon. Det er veldig viktig at vi kommer i mål med tilknytningen til dette programmet, som er prioritert.

Norge har heldigvis god tradisjon for, og ikke minst har vi gode erfaringer med, deltakelse i EUs ulike programsamarbeid. Vi er flinke til å få mye kapital hjem til Norge når vi er med fra startstreken. Vi har allerede bred deltakelse, bl.a. gjennom Horisont Europa, EU4Health, Digital, det europeiske forskningsfondet, romprogrammet og ikke minst EUs innovasjonsfond. Det er viktig for norsk næringsliv, og det er absolutt en del av den aktive næringspolitikken som skal mobilisere mest mulig privat kapital til det grønne skiftet i Norge.

InvestEU er på mange måter et nybrottsarbeid. Det samler, det videreutvikler, og det forsterker låne-, garanti- og egenkapitalvirkemidlene fra de andre rammeprogrammene i ett program. Vi har tidligere hatt tilgang til deler av disse virkemidlene gjennom Horisont 2020. Samtykke til avtalen om norsk tilknytning til InvestEU vil nå gi Norge deltakelse i disse virkemidlene og flere. Det vil også være nytt at deler av virkemidlene implementeres gjennom Den nordiske investeringsbank i tillegg til Den europeiske investeringsbank og Det europeiske investeringsfondet.

Omorganiseringen av investeringsvirkemidlene i EU gjør at det har vært, og er, større usikkerhet rundt utformingen av InvestEU enn de andre programmene. Det har derfor tatt tid å få på plass norsk deltakelse, men vi er fornøyd med at avtalene er i tråd med de tidligere forankringene og bevilgningene til Stortinget.

Da vi kom i regjering, var noe av det første vi gjorde i tilleggsproposisjonen vår til statsbudsjettet, å øke innsatsen i InvestEU. Det er fordi økt innsats i InvestEU vil gi mer kapital til det grønne skiftet i Norge. Vi har et stort arbeid foran oss. Det haster. Derfor må vi styrke innsatsen der vi kan få stor avkastning på innsatsen, og det er bl.a. i InvestEU.

Det er godt å se at hele komiteen er positiv til programmet. Gitt Stortingets samtykke i dag, ser jeg fram til at vi «asap» får inngått avtalene med EU, og ikke minst at vi ser de første norske investeringene under programmet.

Jeg vil si at vi er i godt driv, til tross for at noen mener noe annet. Vi satte i fjor investeringsrekord i norsk fastlandsøkonomi. 450 mrd. kr ble investert i norsk fastlandsøkonomi i fjor, en økning på 15 pst. Vi må tilbake til 2007 for å finne like høy vekst i et enkeltår. Vi kan glede oss over at det i fjor ble skapt 100 000 nye private arbeidsplasser i norsk økonomi. Det at vi har rekordlav arbeidsledighet, at vi har den høyeste sysselsettingen på ti år, er noe å være «happy» for.

I norsk økonomi ventes fortsatt vekst. Det er fortsatt investeringsoptimisme. Det gjennomføres nå grønne omstillingsprosjekter i hele næringslivet vårt, fra de små bedriftene til de mellomstore bedriftene og de store industrilokomotivene – alle er med på dette.

Regjeringen bidrar både gjennom stabile, langsiktige rammevilkår som skal få kontroll på den største prisveksten vi har opplevd siden jappetiden på 1980-tallet, gjennom en effektiv skattepolitikk som bidrar til at vi har høyest mulig verdiskaping i norsk økonomi, gjennom det grønne industriløftet, som er en historisk satsing på å ta de grønne industriene fra ord til handling i politikken, og gjennom 100 konkrete tiltak, 60 mrd. kr i risikoavlastning, lån, garantier, egenkapital og tilskudd, som nå gjør at det er prosjekter under utvikling og bygging over hele landet.

Med Stortingets tilslutning til InvestEU, til det arbeidet som nå gjøres med industripartnerskapet med Europa, med Green Alliance – vi har signert på høyt nivå med EU-kommisjonen – og med økt innsats også mot andre viktige, sentrale markeder i Europa, vil dette åpne dører og bidra til betydelig større investeringer i Norge. Det vil bidra til økt eksport for norsk næringsliv til Europa, og det vil sette Norge ytterligere på kartet i det grønne skiftet, der vi hører hjemme.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

Votering, se voteringskapittel