Stortinget - Møte mandag den 22. mai 2023

Dato: 22.05.2023
President: Kari Henriksen
Dokumenter: (Innst. 346 L (2022–2023), jf. Prop. 66 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 1 [12:01:28]

Innstilling fra justiskomiteen om Endringer i vaktvirksomhetsloven (særregler for lærlinger i sikkerhetsfaget og for skoleelever med faget yrkesfaglig fordypning mv.) (Innst. 346 L (2022–2023), jf. Prop. 66 L (2022–2023))

Talere

Sveinung Stensland (H) [] (ordfører for saken): I denne saken, som er en ganske enkel lovendring, er komiteen enstemmig og stiller seg bak de foreslåtte endringene fra regjeringen. Vi åpner for at det skal kreves politiattest for lærlinger i sikkerhetsfaget og for skoleelever mellom 16 år og 18 år med yrkesfaglig fordypning innen sikkerhetsfag. Det gjør at det blir enklere for dem å jobbe, være ute i lære og jobbe som sikkerhetspersonell, også under utdanning og før de fyller 18 år.

Jeg har ikke så mange andre merknader til saken. Jeg regner ikke med at det blir en så lang debatt.

Tor André Johnsen (FrP) []: Jeg skal ikke bidra til noen lang debatt i denne saken. Det er vel en gladsak som vi alle er enige om, tror jeg, men jeg synes det er veldig viktig å presisere at dette faktisk er en bra sak fra regjeringen. Det er en klok sak, det er en viktig sak, og det er en riktig sak.

Se for deg en murer eller en snekker som går yrkesfag, som ikke får lov til å praktisere og øve for å lære faget sitt. Det er det samme prinsippet. Denne 18-årsgrensen hemmer mange av dem som går på videregående, i rett og slett å kunne få prøve seg og teste ut yrket sitt. Dette er bra, dette er positivt, og dette glir vel fort igjennom enstemmig.

Det er jo hyggelig for oss i Fremskrittspartiet å se at den merknaden vi opprinnelig la inn, fikk enstemmig tilslutning i komiteen og sånn sett ble en komitémerknad.

Statsråd Emilie Mehl []: Dette er en gladsak. Det har lenge vært et mål å kunne gi flere ungdommer mulighet til å ta fag- eller svennebrev, og det er også viktig for regjeringen Senterpartiet–Arbeiderpartiet å satse på fag- og svennebrev. Sikkerhetsbransjen har også satset mye på lærlingordningen, og erfaringer de siste årene viser at rekrutteringen har blitt vanskeliggjort fordi man i praksis har stilt et 18-årskrav for lærlinger og skoleelever. I tillegg har enkelte av foretakenes kunder forventet at også lærlinger og skoleelever som formelt ikke er tilsatt, kan framlegge politiattest. Siden det ikke er stilt et vandelskrav til disse, har det heller ikke vært mulig. Formålet med endringsforslaget er altså å gjøre det enklere for lærlinger i sikkerhetsfaget og for skoleelever ved videregående skole med faget yrkesfaglig fordypning å få henholdsvis lærlingplass og praksisplass. Jeg er derfor veldig glad for at det er en samlet justiskomité som støtter forslagene i proposisjonen.

I utgangspunktet må den som skal tilsettes i vaktforetak for å utføre vakttjeneste eller ha oppgaver direkte knyttet til slik vakttjeneste, ha fylt 18 år, men i proposisjonen foreslås det en særregel for lærlinger i sikkerhetsfaget i vaktvirksomhetsloven § 8 for å tydeliggjøre at lærlinger kan tilsettes i et vaktforetak selv om de ikke har fylt 18 år. Siden skoleelever med faget yrkesfaglig fordypning ikke tilsettes i foretaket, er det ikke nødvendig med en tilsvarende særregel for disse.

Vandelskravet i dagens vaktvirksomhetslov gjelder bare for personer som skal tilsettes i foretak som omfattes av loven, og som skal utføre vakttjeneste eller ha oppgaver direkte knyttet til vakttjeneste. Vandelskravet gjelder derfor ikke for lærlinger og for skoleelever som ikke tilsettes i virksomheten.

Jeg har forståelse for at enkelte av vaktforetakenes kunder forventer at også lærlinger og skoleelever kan framlegge politiattest fordi de kan få tilgang til sensitive opplysninger. For å kunne framlegge politiattest må det stilles krav om tilfredsstillende vandel. Forslaget fastsetter derfor at vandelskravet også skal gjelde for alle lærlinger og skoleelever. Det gjør det nødvendig med en endring av vaktvirksomhetsforskriftens § 5, som stiller krav om konkrete tilbud om stilling for å utstede politiattest. Departementet tar sikte på å endre vaktvirksomhetsforskriften i henhold til det.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

Votering, se tirsdag 23. mai