Stortinget - Møte tirsdag den 30. mai 2023

Dato: 30.05.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 400 L (2022–2023), jf. Prop. 79 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 18 [13:50:41]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Endringer i barnelova mv. (krav om barneomsorgsattest) (Innst. 400 L (2022–2023), jf. Prop. 79 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske frå familie- og kulturkomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gjeve høve til inntil seks replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får også ei taletid på inntil 3 minutt.

Margrethe Haarr (Sp) [] (ordfører for saken): Tiltak for å forebygge og hindre at barn og unge blir utsatt for vold og overgrep, er et område jeg med sikkerhet kan si at hele komiteen er opptatt av. At noen blir utsatt for vold eller overgrep, angår oss alle, fordi vi vet at det vil begrense den enkeltes liv og ikke minst muligheter til å nå sine mål og drømmer. Vi ønsker alle sammen å legge til rette for at barn og unge skal ha en trygg oppvekst, både i sitt eget hjem, på fritiden, i skolen og barnehagen og i møte med andre instanser.

Det å stille krav om politiattest til ulike grupper som omgås barn og unge, er et viktig virkemiddel for å kunne forebygge vold og overgrep mot barn og unge. Men vi må også huske på at det ikke er en garanti alene for at det ikke vil forekomme overgrep, og det er nødvendig at det også jobbes på andre måter for å beskytte barn og unge.

Under behandlingen av opptrappingsplanen mot vold og overgrep i 2017 vedtok Stortinget et anmodningsvedtak der Stortinget ba regjeringen vurdere behovet for å kreve politiattest for yrkesgrupper som er i kontakt med barn, men som ikke faller inn under særlovgivningen. Denne proposisjonen er en oppfølging av det vedtaket. Det må være lov til å si at det har tatt tid. Jeg er likevel glad for at vi nå har saken til behandling, og at politiattest kreves for nye grupper.

Det har vært gjennomført et grundig arbeid med anmodningsvedtaket, som bygger på en anbefaling fra en arbeidsgruppe på tvers av flere departementer. Det bør også nevnes at det er foreslått endringer som ikke omfattes av denne proposisjonen.

Denne proposisjonen innfører krav om barneomsorgsattest for nye grupper, der det ikke foreligger hjemmel til å kreve det i dag. Barneomsorgsattest er en avgrenset politiattest som anvendes for personer som har ansvar for eller utfører oppgaver overfor mindreårige. Proposisjonen foreslår derfor flere endringer i flere forskjellige lover for å innføre krav om barneomsorgsattest for ansatte ved Barneombudet og familiekontorene som skal utføre oppgaver som forutsetter et ansvars- eller og tillitsforhold, for sakkyndige som oppnevnes av det offentlige i saker etter barnevernsloven og barneloven, samt representanter for barnet som oppnevnes i saker etter barneloven, og for eksterne meklere etter barneloven og ekteskapsloven.

Hensikten med endringene er å forebygge vold og overgrep mot barn, men som tidligere nevnt må det også jobbes på andre områder. Regjeringen skal etter planen legge fram en opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner i løpet av året. Der vil vi kunne se på ytterligere tiltak for å forebygge og hindre vold og overgrep.

Til slutt vil jeg takke komiteen for et godt samarbeid. Det er en samlet komité som stiller seg bak innstillingen om at det innføres krav om barneomsorgsattest for de tidligere nevnte gruppene.

Ragnhild Male Hartviksen (A) []: Det er en viktig sak vi nå skal diskutere: barn og unges sikkerhet og hvordan vi som samfunn best kan ivareta denne viktige samfunnsoppgaven.

Å ivareta sikkerheten for barn og unge er et område av stor viktighet for regjeringspartiene. Her må vi både alltid gjøre så godt vi kan og likevel alltid være på utkikk etter områder vi kan forbedre. I dag er vi så heldige at vi får debattere et av disse områdene vi kan forbedre, med mål om å kunne forebygge ytterligere vold og overgrep mot barn og unge i Norge. Dagens debatt går ut på å innføre et krav om barneomsorgsattest for nye grupper der det ikke foreligger hjemmel til å kreve barneomsorgsattest i dag.

Barneomsorgsattester skal vi snakke varmt om. Jeg vil derfor bruke litt tid på hva en barneomsorgsattest er. På Helsedirektoratets side blir en barneomsorgsattest forklart som «en politiattest for personer som skal ha omsorg for eller oppgaver knyttet til mindreårige». Videre forklares det at det på en barneomsorgsattest skal anmerkes om personen som skal utføre oppgaven, er

«siktet, tiltalt, har vedtatt forelegg eller er dømt for overtredelse av flere straffebestemmelser som for eksempel seksualforbrytelser mot barn og voksne, drap, narkotikaforbrytelser og grov volds- og ranskriminalitet».

Alt dette er svært alvorlige hendelser, og det kan ikke stilles spørsmål ved hvorvidt det er viktig å ha slike perspektiver avklart vedrørende personer som skal ivareta oppgaver og tjenester overfor mindreårige. Vi i Arbeiderpartiet og Senterpartiet er derfor svært positive til den utvidelsen av yrkesgrupper som nå innføres. Forslaget som vi skal behandle, omhandler nemlig at det innføres krav om barneomsorgsattest for ansatte ved Barneombudet og familievernkontorene, og for sakkyndige som oppnevnes av det offentlige i saker etter barnevernsloven og barneloven, representanter som oppnevnes for barnet i saker etter barneloven, og eksterne meklere etter barneloven og ekteskapsloven. Alle disse er grupper der det ikke foreligger hjemmel til å kreve barneomsorgsattest i dag.

Så tilbake til områdene vi skal arbeide videre med: Det har i løpet av behandlingen kommet innspill om ytterligere å utvide ordningen, slik at alle som skal omgås barn, blir omfattet av den. Ansatte i svømme- og badeanlegg nevnes spesielt i høringsinnspillene. Vi i Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil følge dette nærmere og er forventningsfulle til opptrappingsplanen mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner, som regjeringen skal legge fram nå i 2023.

Samtidig som vi er opptatt av å forbedre ordninger som sikrer barn, må vi understreke at ordninger som barneomsorgsattester ikke alene er en garanti mot at det kan forekomme overgrep mot barn.

Tage Pettersen (H) []: At dette er et viktig arbeid, blir bekreftet av at det er en samlet komité som støtter opp om proposisjonen, som innebærer at det nå innføres krav om barneomsorgsattest for nye grupper, for å forebygge vold og overgrep mot mindreårige. Samtidig viser denne saken oss to tydelige utfordringer. Det ene er at det etter hvert er et lappeteppe av hjemler til å innhente barneomsorgsattester, både i politiregisterforskriften og i ulik særlovgivning. Det andre er at det tar tid å få til etterspurte endringer.

Innen helse- og omsorgstjenesten er det hjemler for dem som skal yte spesialisthelsetjenester og tannhelsetjenester til barn. I utdanningssektoren må de som skal ansettes fast eller midlertidig i barnehage og skole, legge fram barneomsorgsattest, og det samme gjelder de som skal ansettes i kommunal musikk- og kulturskole, skolefritidsordning eller i leksehjelp gjennom kommunens tilbud. Tros- og livssynssamfunn kan kreve barneomsorgsattest av personer som skal ha omsorg for eller utføre oppgaver overfor mindreårige, og barnevernsloven regulerer hvilke persongrupper innen barnevernet hvor det er krav til framleggelse av politiattest. Dette omfatter bl.a. ansatte i institusjon, tillitspersoner, talspersoner, personer som utøver tilsyn med barn i fosterhjem, og personer hos statsforvalteren som fører tilsyn med barn i barnevernsinstitusjoner. Fosterforeldre omfattes av politiregisterloven. I den samme loven er det på en rekke områder åpnet for å innhente barneomsorgsattest for personer som ansettes eller utfører oppgaver overfor mindreårige som deltar i fritidsaktiviteter.

Denne opplistingen viser bare litt av det lappeteppet vi må forholde oss til i dag. For mange der ute er det en tilnærmet umulig oppgave, og derfor er det avgjørende å få til en helhetlig gjennomgang på dette feltet. Derfor fremmer vi i dag tre forslag for å tydeliggjøre noe av dette behovet. Det handler om å be regjeringen legge fram endringer slik at det kan kreves politiattest fra ansatte ved kommunale idrettsanlegg, at regjeringen kommer tilbake med en sak slik at det blir mulig for frivillige lag og organisasjoner å få til en bedre politiattestordning, i tråd med det behovet frivilligheten selv har signalisert, og at det snarest legges fram forslag til en endring, slik at det kan kreves oppdatert politiattest også for dem som jobber med barn og unge i private virksomheter.

Som flere har sagt før meg, er det til slutt viktig å understreke at en barneomsorgsattest alene ikke er en garanti for at det ikke vil forekomme overgrep mot barn. Derfor er det selvfølgelig nødvendig at vi også jobber på en rekke andre områder for å beskytte barn og unge mot overgrep.

Jeg tar opp de forslagene Høyre er med på.

Presidenten []: Då har representanten Tage Pettersen teke opp dei forslaga han refererte til.

Silje Hjemdal (FrP) []: Jeg er veldig glad for at vi behandler denne saken i dag, og jeg synes det er flott at vi i komiteen av og til kan enes om gode saker som skal beskytte barn. Fremskrittspartiet har imidlertid gjennom ganske så mange år vært klart på at det er hull som bør tettes i lovverket.

Nå er det snart fire år siden den forrige regjeringen ønsket høringsinnspill og synspunkter på om det var behov for å innføre nye hjemler til å kreve politiattest eller foreta endringer i eksisterende hjemler for personer som er i kontakt med nettopp mindreårige. Formålet var å forebygge overgrep mot mindreårige. Fire år er ganske lang tid, så både jeg og Fremskrittspartiet er ganske utålmodige. Det kan man se på antall forslag vi har hatt her i salen, men også på spørsmål til ulike statsråder. Dessverre får vi ingen gode forsikringer om at det er framdrift på dette – og som sagt: fire år.

Jeg og Fremskrittspartiet mener det er uforståelig at private aktører ikke har anledning til å innhente politiattester for å beskytte barn mot seksuelle overgrep, slik den organiserte idretten kan. Dette var noe som bl.a. Virke støttet oss i den gang og garantert gjør ennå. Det blir lite grann spesielt når man i sist sak trakk fram at dette er viktig innen f.eks. det private barnevernet. Selvfølgelig er det viktig at private også har mulighet til dette i andre saker, for det er uforståelig at det offentlige skal holde tilbake informasjon som sikrer barn mot seksuelle overgrep. Jeg klarer ikke helt å se hvorfor man skal skille mellom offentlige, private og frivillige aktører på denne måten. Det kan være lekeland, svømmehaller, badeland, butikker eller treningssentre som tilbyr barnepass. For Fremskrittspartiet er det viktigste at ungene våre er trygge.

Vi er helt enige i at politiattest ikke løser alt, men det at man får en justering av regelverket, kan være med på å forebygge ganske mye. Jeg synes derfor det er litt trist – når vi er enige om en del av de andre endringene – at det bare er Høyre som står sammen med Fremskrittspartiet om forslagene. Jeg hadde håpet at vi også kunne være enige om de forslagene som vi har lagt fram her, og synes det er litt trist at det ser ut som at prosessen kommer til å dra enda lenger ut i tid.

Grunde Almeland (V) [] (komiteens leder): Jeg vil starte med å si at arbeidet med å forhindre vold og overgrep mot barn er et ganske stort og omfattende arbeid, men det er også et ganske stort ansvar for oss som sitter på Stortinget og for regjeringen, som utøver politikk. Allerede i vår grunnlov, og også i barnekonvensjonen som Norge har tilsluttet seg, framgår denne forpliktelsen ganske tydelig; barn har et selvstendig og forsterket integritetsvern som skal pålegge også myndigheter å ta nødvendige grep for å sikre at barn og unge ikke utsettes for nettopp vold og overgrep. Grunnen til at jeg begynner med å si nettopp dette, er at det er en viktig påminnelse for oss alle at når vi går inn i det arbeidet som dette dokumentet bare er en veldig liten del av, må vi tenke mye større enn bare det som går på f.eks. barneomsorgsattester.

Jeg er glad for at vi har fått en enighet i denne saken, og at vi nå får gjennomført disse endringene i loven, slik at også nye grupper blir inkludert. Det er viktig å minne om at attestene i seg selv ikke er noe absolutt vern. Det vernet får man gjennom et mer systematisk arbeid. Men som sagt er jeg glad for at vi nå åpner opp for noen flere grupper.

Jeg vil glede representanten Hjemdal med å si at Venstre kommer til å stemme for forslagene nr. 2 og 3, men imot forslag nr. 1. En kort redegjørelse for det: Jeg vil støtte meg på det som representanten Tage Pettersen sa om det lappeteppeveldet som vi egentlig står overfor her. Jeg opplever at forslag nr. 2 ivaretar veldig godt og er en bestilling på hvordan man skal klare å få ryddet opp i en del av dette, som Venstre er helt klar på at hadde vært veldig nyttig. Jeg håper at det i det videre arbeidet med bl.a. barneloven kan bidra til at det blir mer oversiktlig for alle aktørene som skal forholde seg til dette.

Jeg håper også at statsråden kan si noe mer om hvordan dette arbeidet kommer til å bli fulgt opp i barneloven, som nå er under behandling i regjeringen, for jeg opplever kanskje at grunnen til at en del blir avvist her, er at man peker på prosesser som kommer. Da er det er i hvert fall nyttig i denne sammenhengen å si noe om hva Stortinget kan forvente seg.

Statsråd Kjersti Toppe []: Krav om politiattest er viktig for å førebyggja vald og overgrep mot barn og unge og for å bidra til å auka tilliten til at mindreårige vert tatt hand om på ein god måte og av skikka personar. Eg er difor glad for at Stortinget sluttar seg til departementets forslag om nye lovendringar, og at det altså ligg an til fleirtal for desse lovendringane i dag.

Politiattestordninga ligg under ansvarsområdet til Justis- og beredskapsdepartementet. Spørsmålet om ein skal innføra nye heimlar om krav til politiattest på eit område, høyrer likevel under det departementet som har ansvaret for det aktuelle livsområdet. Dei forslaga som regjeringa no legg fram, gjeld krav om barneomsorgsattest for tilsette ved Barneombodet, familievernkontora, sakkunnige som vert utnemnde av det offentlege i saker etter barnevernslova og barnelova, representantar for barnet i saker for domstolen etter barnelova og eksterne meklarar etter barnelova og ekteskapslova. Ein har ikkje heimel for å krevja barneomsorgsattest for desse gruppene i dag, trass i at dei alle kan hamna i situasjonar der dei har åleinesamtalar med barnet. No tettar vi desse hola i regelverket.

Forslaget byggjer vidare på rapporten til den interdepartementale arbeidsgruppa som mitt departement leia i 2018 og 2019. Dei fleste av forslaga i rapporten er følgde opp i dag, og det vert arbeidd med dei resterande forslaga i dei departementa det gjeld. Dette omfattar bl.a. å endra heimlar som i dag gir anledning til å innhenta barneomsorgsattest, til å gi ei plikt til å krevja det.

Det skjer òg anna arbeid på politiattestfeltet. Stortingets oppmodingsvedtak nr. 627 og 628 frå 18. februar 2021 er til behandling hos Justis- og beredskapsdepartementet. Vedtaka gjeld m.a. om det skal gjeninnførast ei fornyingsordning for barneomsorgsattestar, og kva lovbrot som gir merknad på attesten. Departementa samarbeider på dette feltet. Regjeringa arbeider òg med å leggja fram ein opptrappingsplan mot vald og overgrep mot barn og vald i nære relasjonar i løpet av året.

Eg har merka meg at mindretalet i komiteen meiner ein bør gjera endringar i politiattestordninga som ligg utanfor det denne proposisjonen gjeld. Eg presiserer difor at lovendringane som no vert lagde fram, er knytte til oppfølging av forslaga frå arbeidsgruppa på området til Barne- og familiedepartementet, og at det er Justis- og beredskapsdepartementet som har det overordna ansvaret for politiregisterlovgivinga.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Tage Pettersen (H) []: La meg starte med å takke statsråden for innlegget. Jeg oppfatter at det bekrefter den utfordringen flere av oss har vært inne på i våre innlegg i dag, at det er et lappeteppe av ordninger. Statsråden sa vel at hovedansvaret ligger under Justisdepartementet, men ansvaret ligger også under departementene som har ansvar for livsområdet, og det viser litt av kompleksiteten i dette.

Spørsmålet til statsråden, som hun for så vidt har vært litt innom, og som handler litt om forslag nr. 2 som mindretallet i dag fremmer, er: Ser statsråden at det er behov for at departementene jobber enda tettere sammen for å klare å se dette mer helhetlig, selv om ansvaret ligger hos ulike statsråder og hovedansvaret ligger hos Justisdepartementet? For det er til syvende og sist veldig ofte barna det gjelder. Bare for vår komité har vi to statsråder, som har et sett med hjemler, som er berørt av denne utfordringen.

Statsråd Kjersti Toppe []: Det korte svaret på spørsmålet er ja. Eg ser behovet for som barne- og familieminister å vera ein pådrivar i desse sakene. Samtidig er ansvarsområda fordelte slik – og det har dei òg vore under andre regjeringar – at det er Justis- og beredskapsdepartementet som har det overordna ansvaret, og så er det dei ulike departementa som har sitt særansvar på sine livsområde. Samtidig er det òg noko bra med det. For eksempel er Kulturdepartementet dei nærmaste til å ha god kontakt med sitt område og følgja opp dei behova som f.eks. kulturen og frivilligheita har når det gjeld dette spørsmålet. Men eg ser behovet for å ha kraft og tyngde inn i dette samla arbeidet for å få den nødvendige politiattesten der det er behov for det.

Tage Pettersen (H) []: Takk for svaret. Det var ikke noe forsøk på å henge ansvaret på den ene eller den andre regjeringen. Jeg tror dette er en utfordring som Stortinget har vært opptatt av i veldig mange år, og jeg tror ganske mange på Stortinget mener vi ikke løser den på en god nok måte i dag.

Jeg ser absolutt utfordringene som statsråden påpeker, men som jeg var inne på i mitt første spørsmål: De som til syvende og sist rammes, uansett hvilket departement ansvaret ligger i, er barna og de unge, som vi vil verne i denne saken. Jeg opplever at vi som komité og ikke minst barne- og familieministeren har et overordnet ansvar. Om dette ikke er et spørsmål, er det i hvert fall en oppfordring. Det er at statsråden, med utgangspunkt i nettopp barn og unge, tar det ansvaret overfor sine kollegaer og sørger for at fokuset, uansett hvor ansvaret ligger, er til stede hos de berørte statsrådene for å løfte denne problemstillingen og forsøke å eliminere deler av lappeteppet og gjøre det enklere for de voksne der ute å få på plass et system som gjør at barn og unge i deres organisasjon blir vernet.

Statsråd Kjersti Toppe []: Det var heller ikkje eit forsøk frå mi side på å hengja ut den eine eller den andre regjeringa. Den førre regjeringa sette jo ned denne arbeidsgruppa mellom departement som har kome med gode tilrådingar, som bl.a. er utgangspunktet for den saka som eg leverer til Stortinget i dag, som trass i alt er ei utkvittering av veldig mykje på mitt område, og som eg faktisk har vore veldig opptatt av, sjølv om det kanskje ikkje er det som er lengst framme i pannebrasken, når det gjeld f.eks. Barneombodet og slikt, men det er faktisk veldig viktige ting.

Når det gjeld dei andre områda, er vi nok ganske einige. Det er ungane dette gjeld, men det er ei vurdering som kvart departement må ta. Eg skal vera ein pådrivar for at alle departement har barneperspektivet, og at det vert kraft. Så har òg Stortinget fleire oppmodingsvedtak her som vert følgde opp i departementa.

Silje Hjemdal (FrP) []: Som statsråden er kjent med, har det de siste årene vært avdekket en rekke grusomme og stygge saker om overgrep mot barn i ulike sektorer, ulike samfunn, ulike strukturer og – også veldig kjent – i idretten. I den høringsrunden som var for snart fire år siden, hadde Bergen kommune og AdO arena ett innspill, som bl.a. gikk på at det måtte være en mulighet for å utstede politiattest til ansatte, f.eks. i offentlige bad. Dette er en sak som gjentatte ganger er blitt reist – hvis jeg forstår det riktig – av byrådet i Bergen, med regjeringen, men der det nå ikke er støtte til endringer. Hva er årsaken til det?

Statsråd Kjersti Toppe []: Det er viktig å seia at det òg i dag er ein del moglegheiter til politiattest på dette området, f.eks. for dei som driv organisert treningsverksemd for barn. Det er heimla i politiregisterforskrifter. Frivillige organisasjonar kan òg krevja politiattest for dei som utfører oppgåver som inneber eit tillits- og ansvarsforhold overfor mindreårige, så det har kome på plass. Det er ei utviding av det som representanten spør om, som det har vore reist problemstillingar om, gjennom media og gjennom kjente saker. Eg forstår godt at det vert tatt opp. Det er slik at det er eit ansvar som ligg under Kulturdepartementet, og at det da er forhold som vert vurdert der. Dei har ansvar for dette området.

Silje Hjemdal (FrP) []: Jeg vil si at barne- og familieministeren alltid har et ansvar når det gjelder barna, men jeg får spørre på en annen måte. Det er kommet ganske mange innspill – også i den høringsrunden som var for fire år siden, bl.a. gjennom Virke, som jeg viste til tidligere, i innlegget mitt – om at det er et behov for at barn og unge beskyttes bedre i private virksomheter. Statsråden nevnte selv viktigheten av at man nå endelig får på plass justeringer innenfor barnevern. Hva er det som gjør at det drar sånn ut med arbeidet for at man skal kunne trygge barn og unge generelt ellers, i private virksomheter som f.eks. lekeland, svømmehaller eller barnepass av annen karakter?

Statsråd Kjersti Toppe []: Dette er ei kjent problemstilling. Den førre regjeringa sette ned ei interdepartemental gruppe som skulle vurdera dei ulike behova når det gjeld politiattest. Dei anbefalte ikkje å gå inn på området for private verksemder. Det var den tilrådinga den gruppa kom med, og at dei såg eit skilje mellom det som er det offentlege ansvaret, og det som er det reint private. Eg har ikkje på nokon måte tatt vidare stilling til det, men mitt departement har heller ikkje jobba med det. Vi har tatt ansvaret for det som ligg til vårt ansvarsområde og fremja dei lovendringane vi meiner er viktige i dag. Det er i alle fall litt av bakgrunnen, og det er vel òg representanten godt kjent med.

Silje Hjemdal (FrP) []: Jeg er fremdeles litt utålmodig. Jeg får litt varierende svar på mine skriftlige spørsmål, men det vises stadig vekk til denne opptrappingsplanen mot vold og overgrep. Jeg har skjønt at vi kan forvente å få noe der, men når kan vi forvente å få en større samlet sak som kan tette noen av hullene som flere av oss har vært inne på i dag, for jeg oppfatter egentlig at det er en politisk vilje til å tette mange av dem.

Selv om ikke Fremskrittspartiet får støtte til alle forslagene sine i dag, har vi vedtatt noen føringer her på huset om at man ønsker å gjøre noe med det. Er det sånn å forstå at alt kommer i opptrappingsplanen, eller kommer det en egen sak på dette?

Statsråd Kjersti Toppe []: Det ligg to oppmodingsvedtak til behandling i Justisdepartementet, og dei går jo sin gang og vert jobba med no, går eg ut frå, og er ikkje avhengig av å verta lanserte i ein opptrappingsplan. Det kan vera dei òg vert det, men det har ikkje eg noko grunnlag for å uttala meg om no, sidan det ikkje er mitt ansvarsområde.

Når det gjeld dei andre behova, på kultur f.eks., er det dei som jobbar med dette no.

Det vert òg litt krevjande for meg å svara på korleis prosessane er i dei andre departementa, sidan det er deira ansvarsområde. Men eg forstår veldig godt at Stortinget spør. Det hadde for så vidt òg eg gjort om eg sat på Stortinget. Familie- og kulturkomiteen har ikkje «barn» i tittelen, men skal vera ei vaktbikkje for barn sine rettar.

Eg tar med meg det utolmodet som Stortinget har i desse sakene, og skal iallfall gjera det eg kan frå min ståstad i regjeringa.

Votering, se voteringskapittel

Presidenten []: Replikkordskiftet er dermed avslutta.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 18.

Då er òg sakene på dagens kart ferdig debatterte. Stortinget tek då ein pause fram til votering kl. 15.

Stortinget tok pause i forhandlingene kl. 14.21.

-----

Stortinget gjenopptok forhandlingene kl. 15.

President: Svein Harberg