Stortinget - Møte fredag den 9. juni 2023

Dato: 09.06.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 409 L (2022–2023), jf. Prop. 99 LS (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 5 [09:36:58]

Innstilling fra justiskomiteen om Endringer i våpenloven (unntak fra taushetsplikten) (Innst. 409 L (2022–2023), jf. Prop. 99 LS (2022–2023))

Talere

Odd Harald Hovland (A) [] (ordførar for sakene): Det er ein samla komité som legg fram innstilling i dei to sakene me debatterer. Me behandlar spørsmål om samtykke til godtaking av forordning 2021/1423 om systematisk elektronisk utveksling av opplysningar om avslag på søknad om tillating til erverv eller innehav av enkelte typar skytevåpen.

Delegert kommisjonsforordning 2021/1423 er vedteken med heimel i EUs nye våpendirektiv. Våpendirektivet artikkel 18 nr. 4 pålegg medlemsstatane å utveksle opplysningar om løyve til overføring av skytevåpen til annan medlemsstat samt opplysningar om avslag på søknad om våpenløyve etter våpendirektivet artikkel 9 og 10 på grunnlag av sikkerheitsforhold.

Av artikkel 18 nr. 5 følgjer det at Kommisjonen kan gje utfyllande reglar for gjennomføringa av kravet til informasjonsutveksling og etablere eit elektronisk system for utveksling av slik informasjon.

Det vert i proposisjonen føreslått endringar i våpenloven som opnar for at det kan gjerast unntak frå teieplikta i forskrifta. Det er for at norske myndigheiter skal kunne utveksle opplysningar etter forordninga, og då er det nødvendig å gjere unntak frå teieplikta som følgjer av våpenloven § 38 første punktum, jf. forvaltningsloven § 13. Det vert difor føreslått å endre våpenloven §§ 38 og 41 for å heimle fastsetjing av unntak frå teieplikta i våpenforskrifta, og endringane vert vurderte som nødvendige for å kunne gjere unntak frå forvaltningslovens reglar om teieplikt i forskrifta.

Det vert vidare føreslått å inkorporere den delegerte kommisjonsforordninga i våpenforskrifta § 11-14.

Komiteen har i sine merknader vist at god kontroll med våpen og våpenløyve er viktig og nødvendig. Komiteen meiner det er positivt at rettsakta vil bidra til betre informasjonsflyt mellom Schengen-landa, og at det vil gje betre grunnlag for kontroll ved tildeling av våpenløyve.

Ein samla komité er følgjeleg einig i at ein godtek rettsakta, og at det vert gjort nødvendige endringar i våpenloven §§ 38 og 41 for å heimle fastsetjing av unntak frå teieplikta i våpenforskrifta.

Elles har komiteen vist til innspel frå Datatilsynet i departementet sin høyringsrunde, der det går fram at det nye systemet for utveksling av opplysningar etter våpendirektivet vil krevje retningslinjer frå Politidirektoratet, og at det må etablerast rutinar for sletting i samsvar med fristane i den delegerte kommisjonsforordninga artikkel 5.

Komiteen understrekar viktigheita av at dette vert følgt opp snarleg.

Per-Willy Amundsen (FrP) [] (komiteens leder): Som saksordføreren var inne på, er det ingen uenighet om denne konkrete saken. Det er viktig at man får tilgang til nødvendig informasjon for å kunne håndtere våpenloven på riktig måte. Grunnen til at jeg likevel tegner meg – og jeg forventer egentlig ikke noe svar fra justisministeren i dag – er at jeg vil ta opp et annet forhold som jeg opplever flere kommer med tilbakemeldinger på. Som justisministeren er fullstendig klar over, er skytesporten faktisk en av de største sportene i Norge. Mange har våpen på helt legitimt vis, i den forstand at man bruker det til jakt og til trening, og det er et godt miljø i skytesporten over hele landet. Men når man opplever inndragning av våpen som det ikke er lov å beholde, med tilbakevirkende kraft – altså et våpen som på det tidspunktet man kjøpte det, var et fullstendig lovlig våpen, og så viser det seg i ettertid at det ikke lenger er det – er den klare forventningen, i hvert fall for dem av oss som er opptatt av eiendomsrett, at det også er sånn at man fullt ut får erstatning for det våpenet som inndras. Eksempler har kommet meg for øre om personer som har våpen som gjerne koster opp mot 40 000 kr, så har de ikke lenger lov til å ha det og må levere det fra seg, og erstatningen man da blir til del, er 4 000 kr, altså 10 pst. av våpenets opprinnelige verdi.

Det håper jeg statsråden kan ta tak i og sørge for rettferdig godtgjørelse til de personene som må levere fra seg sitt våpen. Jeg ønsker egentlig bare å ta det opp og påpeke det faktum, for det er mange i skyttermiljøet som opplever frustrasjon akkurat på dette punktet. Man utfører en fullstendig lovlig handling på et tidspunkt, kjøper et våpen på lovlig vis, og så viser det seg i ettertid at det ikke lenger er lovlig, og man leverer det fra seg. Det er for så vidt greit, men da må man også få full erstatning for kostnaden våpenet representerte ved anskaffelsen.

Statsråd Emilie Mehl []: Først vil jeg si noe kort om proposisjonen, så skal jeg komme tilbake til det representanten Amundsen tar opp.

EU vedtok 21. mai 2021 delegert kommisjonsforordning 2021/1423, om systematisk elektronisk utveksling av opplysninger om avslag på søknad om tillatelse til erverv eller innehav av enkelte typer skytevåpen. Det er en rettsakt som er vedtatt av Kommisjonen med hjemmel i våpendirektivet, som er gjennomført i norsk rett. Den delegerte kommisjonsforordningen anses også som en videreutvikling av Schengen-regelverket og er et viktig supplement til våpendirektivet.

Det er en rettsakt som vil gi bedre informasjonsflyt mellom landene i Schengen, og det vil også bidra til å kunne styrke våpenforvaltningen både i Norge og i andre Schengen-land. Derfor har vi anbefalt at Stortinget samtykker til å godta rettsakten, og at vi gjør tilsvarende nødvendige endringer i våpenloven.

Jeg er glad for at en samlet justiskomité støtter forslaget fra regjeringen. Som det er bemerket fra komiteen, er det viktig at Politidirektoratet gir retningslinjer for hvordan det nye systemet skal brukes, og at det lages rutiner for sletting av opplysninger i samsvar med de fristene som står i artikkel 5. Det vil bli fulgt opp snarlig.

Så vil jeg takke representanten Amundsen for å ta opp et tema og en problemstilling som har vært viktig for Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering å følge opp. Det ble gjort endringer i våpenloven i 2018 – så vidt jeg husker – som bl.a. gjorde at det ble forbud mot en del halvautomatiske våpen som tidligere hadde vært tillatt å eie. Stortinget valgte på det tidspunktet ikke å lage noen kompensasjonsordning for det.

Det var det viktig for meg som statsråd og for Senterpartiet og Arbeiderpartiet å ta tak i da vi kom i regjering. Derfor fikk vi innført en løsning for et beløp for dem som måtte levere inn våpnene sine. Jeg mener at det var viktig. Av hensyn til både det praktiske og andre ting er det et fast beløp. Jeg er glad for at vi har en sånn ordning, i og med at Stortinget ikke la opp til det da forbudet ble innført.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 4 og 5.

Votering, se voteringskapittel