Stortinget - Møte tirsdag den 4. oktober 2022

Dato: 04.10.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Presidenten []: Representantene Aleksander Stokkebø og Mahmoud Farahmand, som har vært permitterte, har igjen tatt sete.

Fra representantene Ingunn Foss, Hans Andreas Limi, Åslaug Sem-Jacobsen, Nils-Ole Foshaug, Kirsti Leirtrø og Freddy André Øvstegård foreligger søknader om permisjon i tiden fra og med 5. til og med 15. oktober – alle for å delta på FNs 77. generalforsamling i New York.

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for Sør-Trøndelag, Steinar Krogstad, foreligger søknad om fritak fra å møte i Stortinget i tiden fra og med 5. til og med 7. oktober under representanten Kirsti Leirtrøs permisjon av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    • For Vest-Agder: Aase Marthe J. Horrigmo 5.–13. oktober

    • For Akershus: Liv Gustavsen 5.–13. oktober

    • For Telemark: Olav Urbø 5.–13. oktober

    • For Troms: Tom Einar Karlsen 5.–13. oktober

    • For Sør-Trøndelag: Kristian Torve 5.–6. oktober og Steinar Krogstad 11.–13. oktober

    • For Østfold: Åse Kristina Heien 5.–13. oktober

Presidenten []: Representanten Mímir Kristjánsson vil framsette et representantforslag.

Mímir Kristjánsson (R) []: På vegne av representanten Tobias Drevland Lund og meg selv vil jeg legge fram et representantforslag om et mer tilgjengelig Nav.

Presidenten []: Representanten Olaug Vervik Bollestad vil framsette et representantforslag.

Olaug Vervik Bollestad (KrF) []: På vegne av meg selv ønsker jeg å fremme et representantforslag om å justere grensen mellom Sandnes og Strand kommuner, slik at Forsand-delen av Sandnes kommune blir en del av Strand kommune.

Presidenten []: Representanten Andreas Sjalg Unneland vil framsette et representantforslag.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: På vegne av representantene Cato Brunvand Ellingsen, Grete Wold og meg selv har jeg den ære å framsette forslag om å fjerne muligheten for kommunale tiggeforbud.

Presidenten []: Representanten Sofie Marhaug vil framsette et representantforslag.

Sofie Marhaug (R) []: På vegne av representanten Geir-Asbjørn Jørgensen og meg selv har jeg æren av å framsette et representantforslag om en rettferdig og klimavennlig flyavgift.

Presidenten []: Representanten Lan Marie Nguyen Berg vil framsette to representantforslag.

Lan Marie Nguyen Berg (MDG) []: På vegne av representantene Une Bastholm, Rasmus Hansson og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om opprettelse av et solidaritetsfond.

Og på vegne av de samme representantene vil jeg framsette et representantforslag om at Norge stanser handel med mat, fôr og fôrråvarer med Russland og utvider havneforbudet for russiske fartøy til å omfatte fiskefartøy.

Presidenten []: Representanten Ingvild Wetrhus Thorsvik vil framsette et representantforslag.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: På vegne av representantene Abid Raja, Grunde Almeland, Alfred Jens Bjørlo, Sveinung Rotevatn og meg selv vil jeg framsette representantforslag om en utredning av forliksrådsordningen.

Presidenten []: Representanten Bjørnar Moxnes vil framsette to representantforslag.

Bjørnar Moxnes (R) []: Jeg vil på vegne av Seher Aydar og meg selv foreslå å gi Forsvarets ombudsnemnd innsyn i gradert informasjon.

Og på vegne av Mímir Kristjánsson og meg selv vil jeg foreslå å endre EØS-loven etter islandsk modell for å sikre Norges handlingsrom og nasjonale interesser overfor EU.

Presidenten []: Representanten Liv Kari Eskeland vil framsette et representantforslag.

Liv Kari Eskeland (H) []: På vegner av Ingunn Foss, Lene Westgaard-Halle, Turid Kristiansen, Anne Kristine Linnestad og meg sjølv har eg gleda av å overlevera eit representantforslag om revidering av brukthandellova for å sikra god sirkulærøkonomi.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Endringer i dagsordenen

Presidenten []: Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at det vil bli avgitt to innstillinger i løpet av dagen, og presidenten akter å sette disse opp på samme dagsorden som Stortinget nå går i gang med, jf. forretningsordenen § 35 tredje ledd fjerde punktum. Disse to innstillingene vil altså bli behandlet etter at trontaledebatten er avsluttet i morgen.

Videre vil presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16 og avsluttes senest kl. 22.