Stortinget - Møte torsdag den 17. november 2022

Dato: 17.11.2022
President: Morten Wold

Søk

Innhold

Formalia

President: Morten Wold

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant og statsråd Johan Kleppe

Presidenten []: Ærede medrepresentanter!

Johan Kleppe ble født 29. september 1928 i Bjørnskinn på Andøya i Nordland. Han gikk bort 17. mai i år, 93 år gammel.

Han var sønn av løytnant og gårdbruker Jon Kleppe og husmor og gårdbruker Alvhild Bergljot Caroliussen. Faren døde da Johan Kleppe var bare seks år gammel, og livet i havgapet var neppe det enkleste. Under krigen var det skolegang på ulike loft i bygda. Etter førstegangstjenesten ble han tatt opp på Veterinærhøgskolen i Oslo i 1949. Der ble han med i Studentvenstrelaget.

Etter studietiden fortsatte engasjementet, og han ble kommunestyrerepresentant i Bjørnskinn i 1955. I 1963 ble han varaordfører i nye Andøy kommune, og han ble ordfører i 1966. Året etter ble han statssekretær i Landbruksdepartementet før han fikk stortingsplass for Venstre i 1969.

Med sine 193 cm på sokkelesten var Kleppe en ruvende skikkelse i korridorene her i huset. Han hadde et bredt engasjement, bl.a. i samespørsmålet, og for mennesker med ulike utfordringer i livet.

Engasjementet vistes igjen da Harstad Tidende kom til Oslo for å skrive om ungdom fra Nord-Norge som levde på skråplanet i hovedstaden. Kleppe fulgte avisen til Akerselva, men nektet dem å fotografere dem som oppholdt seg der. Det har noe med privatlivets fred å gjøre. Å være klientell på Ankertorget fratar dem ikke rettsbeskyttelse. Tvert imot, mente Johan Kleppe.

Etter tre år som stortingsrepresentant ble Kleppe forsvarsminister i Korvald-regjeringen i 1972.

Kleppe hadde alltid en god replikk på lur, også da en fremmed ubåt ble observert i Sognefjorden. Offentligheten krevde at forsvarsministeren sendte et protestbrev. Uten bevis for at det faktisk var en ubåtobservasjon og hvilken nasjon man eventuelt skulle protestere til, spurte Kleppe om det var meningen at han skulle sende protestbrev per flaskepost.

Kleppe mistet stortingsplassen etter valget i 1973 og ble igjen ordfører i Andøy i 1975–1979. Fra 1976–1992 var han fylkesveterinær for Nord-Norge. Som fagmann var han en legende i landsdelen.

Johan Kleppe var en bauta i sitt lokalsamfunn og vil huskes for sitt brede engasjement. Han tok på seg en rekke verv i landsdelen han var så glad i, og holdt engasjementet oppe til det siste.

Vi lyser fred over Johan Kleppes minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Representanten Jenny Klinge, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Det foreligger fire permisjonssøknader:

  • fra representantene Per Olaf Lundteigen og Trine Lise Sundnes om permisjon i dagene 22. og 23. november – begge for å delta på EFTA-parlamentarikermøter i Brussel

  • fra representanten Åslaug Sem-Jacobsen om permisjon i tiden fra og med 20. til og med 25. november og fra representanten Truls Vasvik om permisjon i tiden fra og med 21. til og med 25. november – begge for å delta i ASEANs interparlamentariske forsamlings 43. generalforsamling i Kambodsja

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden slik:

  3. For Buskerud: Sigrid Simensen Ilsøy 22.og 23. november

  4. For Oslo: Agnes Nærland Viljugrein 22. og 23.november

  5. For Telemark: Olav Urbø 22.–24. november

  6. For Vestfold: Camilla Maria Brekke 22.–24. november

Presidenten []: Representanten Andreas Sjalg Unneland vil fremsette et representantforslag.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: På vegne av representantene Marian Hussein, Kathy Lie og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om styrking av barnehusene – helhetlig ivaretakelse og oppfølging av barn i saker om vold og seksuelle overgrep.

Presidenten []: Representanten Hilde Marie Gaebpie Danielsen vil fremsette et representantforslag.

Hilde Marie Gaebpie Danielsen (SV) []: På vegne av representantene Marian Hussein, Kathy Lie, Andreas Sjalg Unneland, Grete Wold og meg selv har jeg gleden av å framsette et representantforslag om hets mot nasjonale minoriteter og samer.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.