Stortinget - Møte torsdag den 21. mars 2024 *

Dato: 21.03.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 222 S (2023–2024), jf. Dokument 8:68 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 6 [12:00:03]

Innstilling fra finanskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Lars Haltbrekken og Kari Elisabeth Kaski om fritak for skatt på egenprodusert strøm til eget forbruk (Innst. 222 S (2023–2024), jf. Dokument 8:68 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske frå finanskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gjeve høve til replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Per Martin Sandtrøen (Sp) [] (ordfører for saken): I dag behandler vi en sak der det er bred enighet i komiteen. Det uttrykkes også i forslaget til vedtak, som samtlige partier står bak, som lyder:

«Stortinget ber regjeringen utrede og legge frem forslag om særregler som gir et skattefritak for salg av overskuddsstrøm fra private boliger.»

Vi ønsker mer produksjon av elektrisk energi i Norge. En av de minst konfliktfylte måtene å produsere strøm på er fra solenergi. Dette er nok også en av grunnene til at det er så bred enighet om å støtte opp om representantforslaget fra SV om fritak for skatt på egenprodusert strøm til eget forbruk. Komiteen ser det som positivt at folk skal kunne bruke egne hjem til å produsere mer strøm. I dag gjør vi det litt mer gunstig å gjøre nettopp dette. Innstillingen i saken kan også ses i lys av at Stortinget har vedtatt et mål om å øke produksjonen av ny solenergi med 8 TWh innen 2030. Skal det kunne produseres mer solenergi, må det legges til rette for dette, også gjennom skattesystemet.

Finansministeren signaliserte på vegne av regjeringen en positiv holdning til initiativet. Statsråden uttrykte i sitt brev til komiteen forståelse for ønsket om skatteregler som skaper forutsigbarhet med hensyn til rammebetingelser. Finansministeren slo i brevet fast følgende:

«Jeg tar sikte på å vurdere en særregel for beskatning av salg av overskuddsstrøm for private boligeiere i sammenheng med statsbudsjettet for 2025.»

Komiteen viser i innstillingen til at et godt skattesystem må bygges på brede skattegrunnlag. Utgangspunktet i skatteloven er, som også finansministeren viste til i sitt brev, at enhver fordel vunnet med arbeid, kapital eller virksomhet er en skattepliktig inntekt. Som komiteen viser til, må unntak fra dette være godt begrunnet og avgrenset på en klok måte. En samlet komité har vurdert at det i denne saken er gode argumenter for å gi et slikt skattefritak. En samlet komité slutter seg gjennom innstillingen til finansministerens vurderinger, slik at vi sikrer et skattefritak for salg av overskuddsstrøm fra private boliger.

Bjørnar Skjæran (A) []: Jeg vil benytte anledningen til å takke saksordføreren for godt utført arbeid og hele komiteen for godt samarbeid om denne saken.

I Norge trenger vi mer fornybar energi, både for å nå klimamålene våre og samtidig for å sikre at ren og rimelig kraft også i framtiden er et konkurransefortrinn for norsk industri og næringsliv og et gode for norske husholdninger.

I denne situasjonen trengs alle gode krefter for å sikre størst mulig produksjon av ny fornybar kraft. Derfor ønsker Arbeiderpartiet å forenkle og sørge for at det blir mer attraktivt for privathusholdninger å investere i solenergi på boligen sin. Energipolitikken blir bedre når folk opplever at de kan ta klimavennlige valg i sin hverdag. Det betyr noe at mange kan bidra til økt produksjon av kraft, som vi trenger mer av.

I tillegg til at dette vil bidra til økt kraftproduksjon, vil det også kunne bidra til mindre press på kraftnettet ved at den strømmen som produseres, i all hovedsak vil produseres der den forbrukes.

Finansministeren har i brev til komiteen markert tydelig at regjeringen ønsker en god prosess, som både sikrer at vi når målene våre, gir forutsigbarhet og enkle løsninger for folk, og et regelverk rundt dette som kan stå seg over tid. At en samlet komité gjennom innstillingen slutter seg til finansministerens vurderinger, er etter mitt syn et godt grunnlag for det videre arbeidet med disse sakene.

Hilde Marie Gaebpie Danielsen (SV) []: (Representanten synger)

Sol, sol, kom igjen

Solen er min beste venn

Økt satsing på solenergi er svært viktig i kampen mot klimakrisen. Norge har stort potensial for solenergi, og SV har fått gjennomslag for en kraftig satsing på dette i budsjettforhandlingene med regjeringen. Vi ønsker å teppelegge landets tak med solenergi. Da får vi produsert mye ny fornybar kraft, og folk vil få lavere strømregninger.

Noen ganger kommer det imidlertid skyer på himmelen som skygger for denne satsingen, som da det før jul ble klart at Skattedirektoratet ville begynne å kreve inn skatt når privatpersoner som har solceller på taket sitt, selger strøm ute på nettet. Har man solceller på taket, vil man sannsynligvis i visse perioder produsere mer strøm enn man klarer å bruke akkurat der og da, og da selger man overskuddet ute på nettet, slik at andre kan få brukt det. Nyhetene om at overskuddsstrømmen skulle skattlegges, slo ned som en bombe og førte til bråbrems i utbyggingen av solceller på folks tak.

De fleste som har solceller, vil over året produsere mindre enn de selv bruker i løpet av et år. Derfor mener vi at det blir feil å skattlegge dem som totalt sett produserer mindre solenergi enn de selv bruker i løpet av et år. Derfor fremmer SV dette forslaget, og vi er svært glade for at det nå er en samlet komité som stiller seg bak å be regjeringen komme med forslag til særregler som gjør at man slipper denne skatten på sola.

Vi er også glade for at finansministeren for litt siden tydelig signaliserte at det ikke skal kreves inn skatt for solstrømmen før han får sett på saken og kommet med forslag til nye regler.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det var noen representanter her som mente at også jeg burde synge, men jeg skal ikke gjøre det – det synes jeg det får være gode stortingsrepresentanter som driver med.

Jeg vil si at vi støtter intensjonene i dette forslaget. Her har vi et felles engasjement for å se på hvordan vi kan klare å få montert mest mulig solceller rundt på norske tak og produsert mest mulig lokal strøm. Det er egentlig det denne debatten også har handlet om.

Vi må se på hva slags særregler man kan ha for nettopp de inntektene som kommer fra solkraft. For de fleste er det veldig små inntekter, hvorav hovedinntekten jo er det man bruker selv, men det kan være noen overskuddsinntekter. Det er egentlig det komiteen legger opp til at man kan se på, og det skal vi se på og ramme inn. Det er også naturlig at vi sender det på høring med ulike mulige forslag for å skape forutsigbarhet og trygghet for de som ønsker å montere solceller til privat bruk, så det kommer vi til å gjøre.

Det som også har blitt nevnt av representanten fra SV – som hadde en sangstemme og turte å bruke den – og som vi har vært klare på, er at de som har hatt inntekter i senere år, ikke blir beskattet av det, noe også skatteetaten klargjorde. Det er sannsynligvis veldig små summer, men det har også skapt usikkerhet hos en del enkeltpersoner.

Dette er litt nyskapende, for vi må se på hvordan vi skal klare å ramme inn dette på en trygg og god måte, sånn at det ikke blir for byråkratisk, men at det blir forutsigbart og trygt, og at man kan montere solceller rundt på norske tak.

Så takk for det, og så ønsker jeg god påske.

Votering, se voteringskapittel

Presidenten []: Takk for det.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 6.

Alle sakene på dagens kart er dermed ferdig behandla, og det vil no bli ringt til votering.