Stortinget - Møte tirsdag den 12. desember 2023

Dato: 12.12.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 121 L (2023–2024), jf. Prop. 12 L (2023–2024))

Søk

Innhold

Sak nr. 7 [10:31:00]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Endringer i lov om registrering av regjeringsmedlemmers verv og økonomiske interesser (hjemmel for registreringsplikt for statssekretærer og politiske rådgivere) (Innst. 121 L (2023–2024), jf. Prop. 12 L (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til sju replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Rune Støstad (A) []: La meg først takke komiteen for godt samarbeid om en viktig sak som berører grunnlaget for tilliten mellom innbyggere og regjering. Saken gjelder endringer i lov om registrering av regjeringsmedlemmers verv og økonomiske interesser. Det foreslås en hjemmel for at Kongen i statsråd kan pålegge statssekretærer og politiske rådgivere å registrere sine verv og økonomiske interesser i et register som er åpent og tilgjengelig for alle.

I dag er det kun regjeringsmedlemmer som omfattes av loven. Formålet med forslaget er å få hjemmel til å pålegge statssekretærer og politiske rådgivere den samme plikten. Komiteen viser til begrunnelsene i proposisjonen for å omfatte både statssekretærer og politiske rådgivere.

Åpenhet om verv og økonomiske interesser er avgjørende for tilliten i det politiske systemet. Åpenhet er en grunnleggende verdi i et demokratisk samfunn. Komiteen er enig i begrunnelsene i saken om at endringen vil sikre økt åpenhet og bidra til å legge til rette for at allmennheten kan ha tillit til politikerne og forvaltningen. Åpenhet er en grunnleggende verdi i et demokratisk samfunn.

Komiteen viser for øvrig til kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av habilitetssakene og ber regjeringen ta hensyn til konklusjonene fra denne behandlingen i sin utredning.

Det er også naturlig å nevne at Stortingets presidentskap i brev av 30. november 2023 til kommunal- og forvaltningskomiteen har stilt seg bak sine respektive partiers merknader i saken.

Vi som politikere forvalter fellesskapets samlede verdier, både i form av økonomiske ressurser og i form av beslutninger om lov og rett. Folks tillit til regjeringens beslutninger er bl.a. påvirket av at vi som innbyggere har anledning til å kjenne til relevante verv og økonomiske interesser, slik det beskrives i proposisjonen. Forslaget vi i dag behandler, er et viktig tilskudd til å bevare og styrke tilliten mellom innbyggere og politikere.

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité. Det legges også fram et mindretallsforslag fra Rødt, som jeg antar at partiet vil redegjøre for selv.

Mari Holm Lønseth (H) []: I dag har man hjemmel til å pålegge statsråder å rapportere inn verv og økonomiske interesser, men de samme reglene gjelder ikke for statssekretærer og politiske rådgivere. Nå vil det bli gitt en sånn hjemmel, sånn at også resten av politisk ledelse i departementene må registrere sine økonomiske verv og interesser. Det mener Høyre er positivt.

Det er fremmet et par forslag i saken. Det fremmes et forslag om at kravene til regjeringsmedlemmers registrering av økonomiske interesser til enhver tid skal være minst like strenge som for stortingsrepresentanter. Fra Høyres side er det viktig å understreke at hensynene til registrering av verv og økonomiske interesser for regjeringsmedlemmer vil være annerledes enn for stortingsrepresentanter, da statsråder behandler enkeltsaker og blir inhabile. Det skulle i utgangspunktet tilsi strengere regler for registrering av statsråder.

Det fremmes også et forslag om at regjeringen skal utrede forslag til registrering av verv og økonomiske interesser for nærstående til regjeringsmedlemmer, da også f.eks. ektefeller og samboere. Nærståendes interesser kan også føre til inhabilitet, og en oversikt over og registrering av disses interesser kan derfor være hensiktsmessig, og det er positivt at regjeringen vil utrede dette nærmere.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Tillit er eit nødvendig fundament i eit demokrati, men tillit er ferskvare. Han er lett å rive ned og tidkrevjande å byggje opp igjen dersom han er broten.

Noreg har vore eit land prega av høg tillit, men eg trur det er rett å seie at denne tilliten heng i en tynnare tråd enn på lenge. Difor hastar det å få på plass lover som sikrar betre rutinar og openheit rundt økonomiske interesser og verv. Sviktande handtering av habilitet i samband med utnemningar i regjeringsapparatet er ein alvorleg trussel mot tilliten folk har til den utøvande makta, regjeringa.

Difor er eg glad for at det no er fleirtal i komiteen for å få på plass ein heimel som vil utvida kretsen av kven i regjeringsapparatet som skal måtte registrere sine verv og økonomiske interesser. No er det berre statsråden som er omfatta av denne plikta til å registrere økonomiske interesser og verv, men med lovendringa vil det verte heimel for at også politiske rådgjevarar og sekretærar skal måtte gjere dette.

Det betyr ikkje eit forbod mot aksjar og eigarinteresser og verv, men at det er full openheit omkring dette, slik at ålmenta og media til ei kvar tid skal kunne kontrollere kva personar i framståande roller kan ha av økonomiske interesser og bindingar som er viktige. Eit slikt register vil også kunne ha ein verdi for å kunne avkrefte mistanke om habilitetssvikt.

EU og GRECO, Group of States against Corruption, kom i januar med ein rapport der dei vurderer Noreg med tanke på om vi har gode rutinar for å forhindre korrupsjon og for å fremje integritet hos styrande myndigheiter. I denne rapporten kjem det fram at Noreg har en veg å gå for å få betre system og rutinar.

SV har på si side i over ti år pressa på for å få eit generelt register over eigarar i aksjeselskap for å auka openheita i samfunnet kring eigarskap. Men i dag handsamar vi ei lov som gjeld registrering av økonomiske interesser og verv for personar høgt oppe i regjeringsapparatet. SV støttar heilhjarta opp om denne lovendringa og meiner det er på høg tid å få på plass ei registreringsplikt og eit register for dei økonomiske interessene og verva til statssekretærar og politiske rådgjevarar i regjeringsapparatet og deira nærståande.

Tobias Drevland Lund (R) []: Det er ingen underdrivelse når jeg sier at politikerne i Norge står midt i en tillitskrise. Rot med reiseregninger, pendlerboliger, habilitetssaker og aksjehandling kan være med på å gi et inntrykk av at politikerne er der de er, ikke for å gjøre en best mulig jobb for dem de er valgt inn for, men på grunn av at de ønsker adgang til privilegier og goder for å mele sin egen kake. Sånn kan vi ikke ha det, og det må tas på det største alvor. Det skader ikke bare tilliten til enkeltpolitikere eller til partier, men det handler om noe større, nemlig folks tillit til selve demokratiet. Det er derfor svært viktig at prosessen som nå pågår i Stortinget med kontrollhøringer og gjennomganger, får tilstrekkelig praktiske konsekvenser.

Derfor er jeg veldig glad for at innstillingen fra kommunalkomiteen i dag er enstemmig. Innstillingens del om å sikre at kravene til registrering av regjeringsmedlemmers verv og økonomiske interesser til enhver tid er minimum like strenge som kravene for stortingsrepresentanter, er et viktig prinsippvedtak, for selv om det er grunner til å stille strengere og andre krav til regjeringsmedlemmer enn til stortingsrepresentanter, er det viktig med et felles minimumsgrunnlag. For de folkevalgtes kontroll med regjeringen er det også sentralt at dette spørsmålet ikke flyttes fra Stortinget til regjeringen.

I tillegg blir det i dag flertall for å utrede forslag til registrering av verv og økonomiske interesser for regjeringspolitikeres medlemmer av husholdningen, inkludert ektefeller og samboere. Det er bra, selv om Rødt allerede nå var klare for å si at regjeringen ikke bare skulle utrede, men komme tilbake til Stortinget med et forslag. Derfor opprettholder vi også vårt opprinnelige forslag.

Dette er likevel to veldig viktige gjennomslag for å sikre mer åpenhet. For at tilliten til demokratiet vårt skal gjenreises, må vi styrke habilitetsreglene og registeret for økonomiske interesser med så strenge regler som nødvendig, med økt kontroll og med mer åpenhet. Det er riktig at Stortinget, landets fremste folkevalgte, i denne salen gjør jobben med å rydde opp og gjenreise tilliten til demokratiet, og den jobben kan vi ikke gjøre halvveis.

Med det tar jeg opp Rødts forslag i saken.

Presidenten []: Representanten Tobias Drevland Lund har tatt opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Erling Sande []: Regjeringa sitt forslag er ei endring i lov om registrering av regjeringsmedlemmers verv og økonomiske interesser. Vi føreslår ein heimel for at Kongen i statsråd kan påleggje statssekretærar og politiske rådgjevarar å registrere sine verv og økonomiske interesser i eit register som er tilgjengeleg for ålmenta. Endringa vil sørgje for auka openheit og bidra til at befolkninga kan ha tillit til politikarane og forvaltninga.

Som fleire har vore inne på, er openheit ein grunnleggjande verdi i eit demokratisk samfunn. Både statssekretærar og politiske rådgjevarar kan ha sentrale roller i ulike avgjerder som blir tekne av departementa. Det er difor viktig at befolkninga kan gjere seg kjend med eventuelle interessekonfliktar blant statssekretærar og politiske rådgjevarar.

Med lovgjevinga som vi føreslår, vil Kongen i statsråd i forskrift kunne påleggje statssekretærar og politiske rådgjevarar den same registreringsplikta som i dag gjeld for stortingsrepresentantar og regjeringsmedlemer. Forslaget er i tråd med ei anbefaling frå antikorrupsjonsorganet til Europarådet, Group of States against Corruption, GRECO.

I dag registrerer både regjeringsmedlemene og stortingsrepresentantane opplysningar om verv og økonomiske interesser i registerordninga for stortingsrepresentantane. Viss forslaget blir vedteke og kretsen av personar som blir omfatta registreringsplikta, blir utvida, må vi vurdere korleis vi skal organisere registreringa. Både praktiske og prinsipielle omsyn talar for at opplysningar om statssekretærar og politiske rådgjevarar ikkje skal inngå i Stortinget sitt register. Regjeringa vil difor ta ansvar for at det blir etablert eit nytt register, og vi ser det då som naturleg at også regjeringsmedlemene skal bruke det same registeret.

Komiteen ber regjeringa sikre at krava til registrering av verv og økonomiske interesser for regjeringsmedlemer er like strenge som krava for stortingsrepresentantar. Eg er einig med komiteen i at det er gode grunnar for at registreringsplikta for regjeringsmedlemer er samanfallande med plikta for stortingsrepresentantane. Vi kan på sikt sjå på om det er grunnlag for å stille ytterlegare krav til registrering av regjeringsmedlemer mfl.

GRECO har òg anbefalt at vi gjer ei vurdering av om ein bør påleggje ektefellar og nærståande familiemedlemer den same opplysningsplikta, utan at informasjon om nære familiemedlemer treng å bli offentleggjord.

Komiteen ber regjeringa greie ut forslag til registrering av verv og økonomiske interesser for medlemer av hushaldninga til regjeringsmedlemene, inkludert ektefelle og sambuar, og kome tilbake til Stortinget på eigna vis.

Regjeringa vil vurdere om og korleis anbefalingane frå GRECO skal følgjast opp, inkludert anbefalinga om registrering av verv og økonomiske interesser for ektefellar og nærståande familiemedlemer.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Først vil eg takke statsråden for å kome til Stortinget med ei veldig viktig lovendring. Denne treng vi no, og det hastar, for tilliten er det viktigaste i det norske samfunnet. Det trur eg at eg kan seie. Då blir spørsmålet mitt: Når tenkjer statsråden at ein kan kome tilbake til Stortinget med denne saka – med eit forslag om eit register og nye rutinar?

Statsråd Erling Sande []: Om vi får denne heimelen, kan vi gå i gang med etableringa av eit sånt register. Min tanke er at vi jobbar så fort som forsvarleg på dette området. Det må sjølvsagt gjerast skikkeleg, både etablering av registeret og etablering av rutinar for innregistrering, men det er ingen grunn til å bruke meir tid enn nødvendig på dette området.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Takk for svaret. Kan statsråden presisere at han er heilt einig med oss i Stortinget om at det er veldig, veldig viktig å kome fort på banen med dette?

Statsråd Erling Sande []: Ja, det håpar eg også at eg sa i innlegget mitt, at dette er eit forslag frå regjeringa som vi har vore opptekne av å kome med, fordi det har vore eit utolmod i Stortinget på dette området, men også fordi vi har ei klar anbefaling frå GRECO på dette. Difor er det å få etablert eit slikt register for statssekretærar og rådgjevarar ei prioritert oppgåve, og difor har vi denne samtalen i dag.

Tobias Drevland Lund (R) []: Jeg slutter meg til det som har blitt sagt om det vi vedtar i dag fra regjeringens side, men også de viktige forslagene som får flertall i Stortinget. Et av forslagene som får flertall, som også statsråden nevnte i sitt innlegg, er forslaget om å utrede registrering av verv og økonomiske interesser for regjeringspolitikernes medlemmer av husholdningen, inkludert både ektefeller og samboere. Det er veldig gledelig at det ser ut til å få enstemmig flertall. Det er vi i Rødt veldig glade for. Mitt spørsmål til statsråden er hvor fort han tror han kan sørge for at departementet gjør en slik utredning, og man kan få det klart på bordet.

Statsråd Erling Sande []: Det regjeringa har sagt om å greie ut dette, er at det må gjerast på skikkeleg vis. Dette vil i så fall vere ei meir omfattande ordning enn heimelen som er føreslått her i dag. Det skal vi gå ordentleg inn i, i lag med dei andre anbefalingane som er komne frå GRECO. Eg har ikkje lyst til å setje nokon dato, men dette arbeidet jobbar vi med, og det har vi tenkt å ha bra framdrift i.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avsluttet.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

Votering, se voteringskapittel