Forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om oppnevning av et utvalg for vurdering av konsekvensene som den tiltakende bruk av fullmaktslover har for befolkning og næringsliv.

Innhold

Til Stortinget.

Bakgrunn

Stortinget har over lengre tid gitt de skiftende regjeringer utvidede fullmakter ved kongelig resolusjon. Denne utviklingen er en fare for rettssikkerheten i landet i og med at det ved fullmaktslover overlates til embetsverket å utarbeide forskrifter og regelverk. Derigjennom åpnes det for forvaltningens frie skjønn og vi står i realiteten overfor en situasjon der Stortinget har oppgitt makt til embetsmannsveldet. Dette er ingen god utvikling for en rettsstat og for folket.

Det har ved flere anledninger vært prøvd for retten tjenestemannsavgjørelser basert på forskrift med hjemmel i departementsvedtak eller kongelig resolusjon, altså forvaltningens frie skjønn. Det viser seg at i disse tvistesakene er det meget sjelden domstolene griper inn overfor forvaltningens frie skjønn og medhold gis i de flest tilfeller til embetsverket. Nettopp fordi domstolene er uvillig til eller avskåret fra å gripe inn betyr dette at all makt er gitt til embetsverket.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen oppnevne et bredt sammensatt utvalg som skal vurdere konsekvensene som den tiltakende bruk av fullmaktslover, departements- og direktoratsvedtak (kongelige resolusjoner) har for befolkning og næringsliv. Utvalget må, i tillegg til jurister, bestå av folk fra næringsliv, jordbruk og fiskerinæringen.

27. november 1998.