Forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om nedsettelse av et utvalg for vurdering av nærings- og samfunnsmessige konsekvenser ved praktiseringen av landsplan for nasjonalparker og naturvernloven.

Innhold

Til Stortinget.

Bakgrunn

Da Stortinget behandlet og vedtok St.meld. nr. 62 (1991-92) «Ny landsplan for nasjonalparker», ble i realiteten Miljøverndepartementet gitt fullmakt til å iverksette de nasjonalparker og vernetiltak de måtte finne nødvendig.

I ettertid må en kunne konstatere at en rekke verneforslag har vakt stor strid. I stor grad blir det ikke tatt hensyn til høringsinstanser som representerer næringsinteresser mens naturvernavdelingenes konsulenter i fylkene, ut fra sitt fagfelt, blir hørt, ofte uten at nærings- og samfunnsmessige interesser blir tilstrekkelig vektlagt. Når så miljøverndepartementet, med fullmakt fra Stortinget, kan iverksette enhver plan ved kongelig resolusjon, står lokalbefolkningen maktesløs. Mistroen til forvaltningen bare øker hver gang det fattes vedtak om vern mot lokalbefolkningens vilje.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen sette ned et utvalg som skal vurdere nærings- og samfunnsmessige konsekvenser av praktiseringen av revidert «Ny landsplan for nasjonalparker» samt naturvernloven. Utvalget bør også fremme forslag om at slike konsekvensanalyser skal følge alle verneforslag og at disse konsekvensanalysene skal forelegges Stortinget før det fattes vedtak i store vernesaker.

27. november 1998.