Forslag fra stortingsrepresentantene Kristin Halvorsen og Ågot Valle om opprettelse av tilbud om mediebistand for ofre og pårørende i alvorlige kriminalsaker.

Innhold

Til Stortinget.

Bakgrunn

I alvorlige kriminalsaker utsettes ofte ofre og pårørende – familie, venner og omgivelser – for sterk pågang og utilbørlig press fra ulike media som dekker saken og er på jakt etter nyheter og eksklusive vinklinger på sakene.

I slike opprivende situasjoner er ofre, familie, venner og øvrige omgivelser i sjokk, ute av balanse og føler seg presset av pågående journalister som skal ha nyhetssak til sin avis, radiostasjon eller TV-kanal.

Samtidig har media full rett og pressefrihet til å dekke alvorlige kriminalsaker og skal bringe opplysninger og nyheter ut via sine kanaler. Det går derimot noen grenser mellom nyhetsdekning og grafsing i ofre og pårørendes privatliv.

I alvorlige kriminalsaker bør politiet tilby profesjonell hjelp fra informasjonsfolk, som kan bistå dem med å takle mediepresset. Det bør gis hjelp til å avgrense/begrense kontakt med media der ofre og pårørende selv ønsker dette. Hjelp bør gis til å kunne sette grenser for mediepågang og samtidig gi informasjon om hva som kan komme av henvendelser fra media.

Profesjonelle informasjonsfolk kan bistå urutinerte mennesker med råd og veiledning i forhold til en rutinert presse slik at ofre og pårørende gis mulighet til å skjønne at de kan sette grenser og si fra om utilbørlig press de utsettes for.

Denne type bistand kan komme fra politiets egne informasjonsavdelinger eller informasjonsansvarlige ved ulike politikamre, og det bør være automatikk i at slik bistand tilbys umiddelbart.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen opprette en ordning som umiddelbart sikrer ofre og pårørende i alvorlige kriminalsaker bistand fra profesjonelle informasjonsfolk som kan bistå disse med å takle press og pågang fra media.

7. juni 1999.