Forslag fra stortingsrepresentantene Thorbjørn Jagland og Grete Knudsen om at det ikke gis tilskudd til private skoler hvis den lokale offentlige skolen må legges ned eller forringes.

Innhold

Til Stortinget.

Bakgrunn

Et økende antall privatskoler kan endre vårt desentraliserte skolemønster og dermed undergrave enhetsskolen.

Ifølge statsråd Lilletun har departementet for tiden 26 søknader til behandling om opprettelse av nye skoler med rett til tilskudd. Siden sommeren 1998 har departementet godkjent 12 nye private grunnskoler og 3 nye private videregående skoler. I tillegg har departementet siden sommeren 1998 godkjent at 26 eksisterende skoler utvider sitt elevtall.

Samtidig som Regjeringen forsvarer den offentlige enhetsskolen, fremholder den foreldrenes rett til å velge undervisning for sine barn. Disse to prinsippene kommer noen ganger i konflikt med hverandre. Nylig er dette synliggjort i Ørsnes i Lofoten, der elevgrunnlaget for den lokale skolen forsvant da Guds menighet søkte om å få starte privatskole, ble godkjent og fikk statsstøtte, imot tilråding fra kommunestyret. Vårt desentraliserte skolesystem er svært sårbart overfor svingninger i elevtall. Eksemplet fra Ørsnes viser dette i sin ytterste konsekvens, men også andre steder kan kvaliteten i den offentlige skolen bli dårligere ved at elever går over i private skoler og «tar med seg» driftsinntekter som tidligere kom den offentlige skolen til gode. I tilfeller hvor hensynet til den offentlige skolen og hensynet til opprettelse av private tilbud står mot hverandre (kommer i konflikt med hverandre) ønsker vi klart å slå fast at den offentlige skolen skal prioriteres.

I den senere tid er det også fremsatt sterk kritikk mot innholdet i undervisningen ved en del av de kristne skolene. Et nytt amerikansk-inspirert system er godkjent av departementet, med flere unntak fra den ordinære læreplanen. Blant annet har fremmede religioner fått en nedtonet plass, og emner som likestilling, seksualitet, abort og Darwins utviklingslære behandles ut fra et konservativt bibelsk utgangspunkt. Det er grunn til å stille spørsmål om et slikt opplegg er i tråd med gjeldende læreplan.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at dersom opprettelse av private skoler fører til at det offentlige skoletilbudet legges ned eller får merkbart dårligere/forringet kvalitet, skal det ikke ytes statstilskudd til privatskolene.

8. juni 1999.