Forslag fra stortingsrepresentant Gunnar Kvassheim om likebehandling av ulike typer helårsbolig i forhold til skattelovens bestemmelser om skattefordelen i Boligsparing for Ungdom-ordningen (BSU)

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Tysvær likningskontor og folkeregister og Rogaland fylkesskattekontor har avslått søknad fra et ektepar i Tysvær om å bruke oppsparte midler gjennom Boligsparing for Ungdom-ordningen (BSU) til anskaffelse av en husbåt som helårsbolig. Etatene henviser til skattelovens § 44 og forskrift av 10. april 1992 nr. 297 om boligsparing for ungdom § 4. Etatene hevder ut fra disse bestemmelsene at en husbåt ikke kan betraktes som fast bolig, og at oppsparte BSU-midler derfor ikke kan benyttes. Finansminister Gudmund Restad kommer i sitt svar av 14. september 1999 på spørsmål nr. 391 fra undertegnede til samme konklusjon.

Regelverket det henvises til er imidlertid uklart. Dette omtales også i svarene fra henholdsvis skattemyndighetene i Rogaland og finansministeren. Rogaland fylkesskattekontor skriver i brev av 12. august 1999:

«Skatteloven har ikke en klar definisjon om hva som skal forstås med begrepet bolig.»

Finansministeren skriver i sitt svar av 14. september 1999:

«Skatteloven §  44 ellevte ledd bruker uttrykket «egen bolig», og BSU-forskriften av 10. april 1992 bruker uttrykket «ny fast bolig». Rent språklig sett kan slike begreper isolert sett åpne for at også andre boenheter enn fast eiendom kan falle inn under ordningen. Det er heller ingen klar uttalelse i forarbeidene til BSU-reglene om at man kun har hatt fast eiendom i tankene.»

Det er på denne bakgrunn behov for en presisering av dagens regelverk. Dagens tolkning fra skattemyndighetene fører etter forslagsstillers mening til en unødig forskjellsbehandling av ellers likeverdige boligformer. Ved tegning av BSU-avtale opplyses det fra bankene at pengene må brukes til boligformål. At boligen er flyttbar, bør ikke kunne være grunnlag for å nekte bruk av BSU-ordningen. Det er boligens bruk som bør være avgjørende for regelverket. Dette ivaretas ikke av dagens praksis.

Forslagsstiller kan derfor ikke se at det foreligger tungtveiende grunner til at en husbåt som er bygget med det formål å være helårsbolig, skal behandles forskjellig fra andre boligformer når det gjelder skattefordelene i BSU-ordningen. Det fremmes derfor forslag om presisering av regelverket slik at likebehandling kan sikres.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen klargjøre skattelovens bestemmelser slik at ulike typer helårsboliger likebehandles i henhold til Boligsparing for Ungdom-ordningen.

15. november 1999