Forslag fra stortingsrepresentantene Eirin Faldet, Oddvard Nilsen og Thore Aksel Nistad om endringer i regelverk og aldersgrense for kjøring med gokart

Til Stortinget

Bakgrunn

I dag er gokartkjøring en av mange interesser blant ungdom og voksne.

Når det gjelder kjøring med gokart i innendørshaller som drives kommersielt, mangler det imidlertid et regelverk. Denne virksomheten omfattes av vegtrafikklovens generelle bestemmelser om 18-årsgrense.

Når det gjelder organisert motorsport, er det tillatt med øvelseskjøring med gokart fra 10 år og konkurransekjøring fra fylte 12 år.

De øvrige nordiske land har regelverk som tillater «uorganisert» gokartkjøring fra yngre alder. I Finland finnes gradert alderssystem etter motorens størrelse, og i Sverige finnes ikke noen minimumsalder for kjøring på lukkede baner.

Forslagsstillerne er opptatt av den forebyggende effekten ved at barn og unge som ønsker det kan lære seg å mestre gokartkjøring før de slippes ut i trafikken og at dette kan skje på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte.

Det er forskjellige typer gokart. De gokartene som brukes i konkurranse og som i dag er tillatt for 10-åringer i øvelse og 12-åringer i konkurranse er 2-takts-motor og kan gå fort.

De gokartene som benyttes i kommersiell sammenheng på bane og i haller er 4-taktsmotor og kan altså ikke oppnå så stor hastighet som en 2-taktsmotor. For å kjøre disse må en være 18 år og ha førerkort.

Ungdom søker utfordringer i hverdagen og mange unge finner det spennende med denne type sport. Forslagsstillerne er av den mening at dette er et godt tilbud som kan gi ungdom noe å strekke seg etter.

Forslagsstillerne er av den mening at det bør utarbeides et tilsvarende regelverk for denne typen gokartkjøring som for organisert motorsport og at aldersgrensen senkes for kjøring på lukkede baner og haller som drives kommersielt. Når det gjelder godkjenning av banene og hallene, bør særforbundene få ansvaret for dette slik at sikkerheten ivaretas på en betryggende måte.

Forslagsstillerne ber departementet fastsette et regelverk for gokartkjøring på godkjente baner og haller i samsvar med dette og at reglene trer i kraft senest innen 1. april 2000.

Forslag

På denne bakgrunn fremsettes følgende

forslag:

  • 1. Aldersgrensene for kjøring med gokart på lukkede baner og haller utenom organisert motorsport senkes.

  • 2. Det fastsettes et regelverk for godkjenning av slike baner og haller.

  • 3. Punktene 1 og 2 iverksettes fra 1. april 2000.

18. november 1999