Forslag fra stortingsrepresentant Erna Solberg om å endre prinsippene for registrering av bostedskommune for studenter slik at studenter får valgfrihet mellom hjemstedskommune og studiekommune

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I dag innebærer forskriften til lov om folkeregistrering at studenter fortsatt blir registrert i sin opprinnelige hjemkommune i studietiden. Dette har som konsekvens at studenter også manntallsføres i hjemkommunen. Studenter er således avskåret fra å påvirke og delta i det politiske livet i den kommunen og det fylket de oppholder seg i studietiden. Samtidig er det av praktiske hensyn svært vanskelig å fortsatt delta i den politiske aktiviteten i sin hjemkommune. Studentperioden kan i dag vare over svært mange år, prinsippene for føring i folkeregisteret fratar svært mange studenter muligheten til å aktivt delta i politiske organer både på fylkes- og kommunenivå.

Valgstatistikken viser at ungdom i alderen 20-25 år har svært lav valgdeltagelse, en av grunnene til dette kan være mangelen på påvirkningsmulighet i lokale spørsmål der man bor. I forbindelse med hvert eneste kommunevalg dukker det opp eksempler på studenter som ikke får være kandidater på lister i studiekommunen fordi folkeregisteret forlanger registrering i hjemkommunen.

Oppføringssted i folkeregisteret har vært et omdiskutert tema fordi det har betydning for overføringene gjennom det kommunale inntektssystemet. Universitet og høyskoler har ønsket en speilvending av dagens prinsipp, mens kommuner uten høyskoletilbud har ønsket å opprettholde dagens ordning. Etter forslagsstillerens mening må det overordnete prinsippet være å gi alle reell valgfrihet til å delta i utformingen av lokalsamfunnet der de bor. Prinsippene for føring i folkeregisteret bør derfor endres slik at studenter får mulighet til å velge mellom å være registrert i folkeregisteret som hjemmehørende i sin opprinnelig hjemkommune eller i den kommunen man er bosatt i under studietiden.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen endre reglene for folke­registrering slik at studenter kan velge å registrere seg i den kommunen de bor i under studieperioden.

16. mai 2000