Forslag fra stortingsrepresentantene Steinar Bastesen, Jørn L. Stang, Vidar Kleppe og Christopher Stensaker om etablering av en helhetlig overvåking av kysten

Til Stortinget

Bakgrunn

De senere tids hendelser med skipshavarier har satt fokus på behovet for en helhetlig og bedre koordinert overvåking av skipsfarten langs og utenfor kysten. Det har også fremkommet at det finnes en rekke ressurser som ivaretar behovet for maritim overvåking, dvs. overvåking av skipstrafikken utenfor grunnlinjen. Videre har disse hendelsene avslørt at Stortingets beslutninger, basert på Kystforvaltningsutvalgets innstilling, ikke har vært tilstrekkelig fulgt opp av ansvarlige etater og departementer. Det er også synliggjort at det i forbindelse med beredskapen langs kysten er slik at det reageres i etterkant fremfor i forkant av en episode.

Det anses som mer formålstjenlig med en beredskap som bidrar til å avverge fremfor å rydde opp i etterkant av en episode. Det vil være mulig å etablere en slik beredskap basert på deteksjon, identifisering og overvåking av fartøyer i god tid før ankomst av norsk territorialfarvann. En slik overvåking kombinert med tidligere informasjon om fartøyet, og informasjon om f.eks sårbare miljøressurser, kan danne grunnlag for fortløpende utarbeidelse av nødvendige trusselvurderinger. Disse vil så gi grunnlag for disponering av tilgjengelige operative ressurser langs kysten.

Det er en rekke fagetater som har et ansvar innen kystforvaltningen, og dette har medført og medfører fortsatt uklare ansvarslinjer. Det bør derfor tilstrebes at det overordnede ansvaret for kystovervåkingen ivaretas av en etat.

I den senere tids diskusjon har det fremkommet at løsninger på ovennevte er vurdert og at kostnadene er vurdert å være cirka 600 mill. kroner. På bakgrunn av angivelig stramme økonomiske rammer, synes det naturlig at de enkelte departementer vil prioritere å unngå denne løsningen. For å unngå dette, og basert på det faktum at vedkommende etat vil bidra til at også andre etaters oppgaver kan løses mer effektivt, anses det som rimelig at kostnadene forbundet med både etableringen av og driften av en slik overvåking utredes nærmere.

Basert på det oppdrag og den myndighet som allerede er tildelt Forsvaret, synes det fornuftig at Forsvaret er den etat som gis ansvaret for ovennevnte.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

f o r s l a g:

Stortinget ber Regjeringen utrede kostnadene forbundet med etableringen og koordineringen av en helhetlig kystovervåking, og å anbefale gjennomføringsplan. Utredningen bør være basert på eksisterende løsninger og de beslutninger og bevilgninger som allerede er gitt av Stortinget.

Utredningsarbeidet bør forestås av Forsvarsdepartementet.

16. januar 2001