Forslag fra stortingsrepresentant Marit Tingelstad om etter- og videreutdanning av håndverkere innen bygningsbevaring

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Stortinget behandlet en interpellasjon 27. oktober 1998 om hvordan mangelen på kompetanse innen håndverksfag - for eksempel bygningsbevaring - kunne dekkes. Det ble påpekt at håndverksfagenes stilling var blitt svekket under reform 94, og at høyere utdanning innen dette feltet var nesten fraværende. Det er meget viktig å skaffe fram relevant kompetanse for bl.a. å ivareta store deler av den bygningsmessige delen av vår kulturarv.

På denne bakgrunn oppnevnte statsråd Lilletun en arbeidsgruppe som skulle gå nærmere inn i problematikken og komme med forslag. Arbeidsgruppen leverte sin innstilling ved årsskiftet 1999-2000. Saken ble så sendt på høring, og daværende statsråd, Jon Lilletun, hadde som mål å følge opp saken raskt.

Håndverkskonferansen på Lillehammer 11. og 12. februar 2000 hadde kompetansegivende etter- og videreutdanning innen bygningsbevaring som hovedtema, med henvisning til at Norge står meget svakt på dette området. Der ble også innstillingen fra KUFs arbeidsgruppe presentert.

Håndverksbedriftenes Landsforening og Teknologisk Institutt har vært pådrivere i denne prosessen, bl.a. for å videreutvikle nettverk for å sikre samarbeid mellom viktige og relevante aktører i bransjen. Riksantikvaren har også vært en viktig bidragsyter i saken.

Innstillingen fra KUFs arbeidsgruppe tar for seg hvordan og hvor etter- og videreutdanning av håndverkere innen bygningsbevaring bør foregå, hva utdanningen bør inneholde og hvilken struktur den bør ha. Den inneholder også forslag til hvilket nivå i utdanningssystemet den bør legges på.

Det synes som om ingen ting har skjedd i saken etter regjeringsskiftet 9. mars 2000 til tross for flere muntlige forespørsler og spørsmål fra Stortingets talerstol fra forslagsstiller.

Saken er heller ikke nevnt eksplisitt i St.meld. nr. 20 (2000-2001) om korte yrkesrettede utdanninger etter videregående opplæring.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge fram en sak for Stortinget om etter- og videreutdanning av håndverkere innen bygningsbevaring.

6. februar 2001