Forslag fra stortingsrepresentant Odd Einar Dørum om at Stortinget skal få seg forelagt et lovforslag som skal forhindre diskriminering av minoriteter på utesteder

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

En rekke undersøkelser har dokumentert at det i relativt stort omfang foregår mer eller mindre systematisk diskriminering av minoriteter på utesteder. Personer med mørk hudfarge opplever å bli hindret adgang til utesteder. Dette foregår på flere måter, eksempelvis ved at etniske minoriteter avkreves medlemskort, mens andre slipper inn uten krav om noe medlemskap. Andre utesteder opererer med egne «kvoter» for hvor mange personer med minoritetsbakgrunn de ønsker å slippe inn ad gangen. Denne praksisen rammer først og fremst ungdom med minoritetsbakgrunn i storbyene.

Slik forskjellsbehandling er forbudt etter straffelovens § 349a. Straffebestemmelsenes strenge krav til bevisførsel fører imidlertid til at de aller fleste sakene blir henlagt. Det har således vist seg at ofrene sjelden anmelder tilfeller av slik diskriminering. Dette tyder på at de har mistet troen på at det finnes lovlige måter å sanksjonere eller reagere på. Dersom dagens sanksjonsmuligheter ikke blir forbedret, vil dette bidra til å svekke etniske minoriteters tillit til politiet og til myndighetene generelt.

Norge er et samfunn der mange har etnisk minoritetsbakgrunn, og behovet for å styrke minoriteters vern mot daglig diskriminering har i lengre tid blitt fremholdt fra en rekke hold. Vi vet mye om hva slags diskriminering minoriteter i Norge utsettes for, innenfor det som kan kalles hverdagsrasisme.

De psykiske konsekvenser av dette er mindre dokumentert, men det kan reises spørsmål om ikke unge mennesker som systematisk utestenges fra deler av det sosiale liv i hverdagen vil oppleve seg som mindre likeverdige borgere, med de negative følger dette får på sikt.

Dagens praksis fungerer slik at utesteder mer eller mindre vilkårlig kan ekskludere deler av befolkningen fra sine varer og tjenester. Dette er uakseptabelt, og det er behov for å iverksette konkrete tiltak overfor de utesteder som opererer slik. Konkrete og tydelige tiltak vil ikke bare ha en preventiv effekt overfor bransjen, men også gi et viktig og inkluderende signal fra norske myndigheter til personer med minoritetsbakgrunn.

Ut fra dette er det behov for utvidede sanksjonsmuligheter for å forebygge slik diskriminering og for å bekjempe den når den faktisk foregår. En slik skjerpet sanksjon vil være å koble følgene av diskriminering opp mot skjenkebevillingen.

Forslag

På denne bakgrunn setter undertegnede fram følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge fram et lovforslag som hjemler inndragelse av skjenkebevillingen til utesteder som diskriminerer minoriteter.

8. februar 2001