Forslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg og Per Roar Bredvold om at kulturministeren anmodes om å holde en redegjørelse for Stortinget om situasjonen i Norsk Rikskringkasting AS (NRK)

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne fremlegger med dette forslag om at Stortinget skal anmode kulturministeren om å holde en redegjørelse for Stortinget om situasjonen i Norsk Rikskringkasting AS (NRK).

Etter forslagsstillernes mening er situasjonen i NRK nå så prekær at det er behov for at staten som bedriftens eier foretar en rekke strukturelle grep slik at bedriftens situasjon for fremtiden får en nødvendig avklaring. I de siste måneder har det i pressen fremkommet en del opplysninger om at det er uenighet mellom eier (Kulturdepartementet) og ledelsen i NRK om hvilken strategi som bør velges for bedriften i de kommende år. I tillegg er det fremkommet opplysninger om at NRK har behov for et stort tilskudd av kapital for at bedriften skal kunne utvikle sitt produkt i forhold til den nye digitale utviklingen.

Uheldig utvikling

Forslagsstillerne er av den oppfatning at de signaler som nå kommer både fra Kulturdepartementet og fra ansatte og ledelse i NRK gir inntrykk av at bedriften har en uheldig utvikling på mange måter. Til dette kan anføres :

  • Åpen uenighet mellom NRKs ledelse og Kulturdepartementet som eier.

  • Uenigheten har blitt gjenstand for debatt i media og det kan for utenforstående tyde på at konflikter kommuniseres via media.

  • Ansatte i bedriften stiller seg utad kritiske til de synspunkter som ledelsen forfekter.

  • Bedriften står over for store utfordringer ved innføring av digital teknologi. Det virker som om både styret og eier er handlingslammet i forhold til hvilke løsninger som bør velges.

  • NRK har økonomiske problemer hvor store underskudd synes å ha blitt en realitet.

  • Det virker som om det er en liten vilje til å foreta nødvendige endringer innad i organisasjonen.

  • Arbeidet med å finne en ny kringkastingssjef trekker vesentlig ut i tid.

  • Store problemer med å få styret til å fungere på en tilfredsstillende måte.

  • NRK arbeider i det skjulte med et eventuelt samarbeid med Telenor og TV2 - uten at det er drøftet hvilke konsekvenser et slikt samarbeid kan få for konkurransesituasjonen på mediesektoren i Norge.

  • Det har i tillegg kommet uklare signaler om hvor lenge ordningen med fjernsynslisens skal vare.

Konklusjon

Som disse momentene og den senere tids medieoppslag rundt NRK viser må Stortinget nå på banen for å stake ut den kurs som Kulturdepartementet ikke synes å være i stand til å legge for NRK.

Stortinget må derfor anmode kulturministeren om å holde en redegjørelse for Stortinget om situasjonen i NRK, i tillegg til at kulturministeren redegjør for hvilken utvikling hun ser for seg at NRK skal ha i den kommende tid.

Forslagsstillerne er av den oppfatning at kulturministeren bør kunne holde en slik redegjørelse innen utgangen av mars måned.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget anmoder kulturministeren om å holde en redegjørelse for Stortinget om situasjonen i og fremtidsplanene for Norsk Rikskringkasting AS innen utgangen av mars måned.

28. februar 2001