Økologisk landbruk i Norge står nå ved
en skilleveg. Etter flere mislykkede satsinger i markedet har det
oppstått skepsis og motstand i mange omsetningsledd. Stadig
er det oppslag i pressen om at økoprodukter ikke selger,
ikke holder kvalitetsmessig mål etc. Årsaken ligger
oftest i halvhjertet produktsatsing og slett markedsføring.
Dette truer utviklingen av økologisk landbruk som distriktsnæring
og leverandør av viktige fellesverdier til samfunnet, bl.a. ved
at det kveler produsentmiljø og utvikling av store nok
volumer av økovarer til at markedet fungerer. Data for
1999 viser at omleggingstakten og dermed veksten i volumet av økovarer
er i ferd med å stoppe opp på grunn av sviktende
markedsinnsats.
Både når det gjelder forskning, utdanning,
produksjonsstøtte, markedsføring og omsetting
er det problemområder. Slik behøver det imidlertid
ikke være. Det dreier seg om å finne en ny løsning
og få forsterket innsats fra myndighetene.
Økologisk landbruk har potensial til å utvikle
seg til en seriøs næringsveg med store fremtidsmuligheter
og positive utviklingsimpulser til hele det norske landbruket. I
St.meld. nr. 19 (1999-2000) om landbrukspolitikken legges det vekt
på at økologisk landbruk skal øke sterkt,
og at 10 pst. av jordbruksarealet skal være økologisk
om 10 år. Meldinga peker på at økologisk
landbruk gir norsk matproduksjon økt mangfold og tilleggsverdier
som bør tas ut i markedet.
Til målet om 10 pst. økologisk areal er knyttet
til en reservasjon om markedsforholdene som gjør
målet relativt uforpliktende.
Målene i meldingen følges heller ikke av tilstrekkelige
virkemidler, hverken der eller i de årlige budsjettbehandlingene,
som sannsynliggjør at målene nås. Det
er derfor behov for en styrket og mer koordinert innsats på flere
områder.