I nye næringer er det alltid utfordringer som må takles
på markedssida. Dessverre finnes det barrierer i forvaltningen
som hindrer bevilgede midler i å nå frem til motiverte
og kompetente aktører som kan iverksette nødvendige
markedstiltak for økovarer. I dag er det slik at bevilgede
utviklingsmidler blir styrt til kommersielle markedsaktører
som ikke kan eller vil gjøre en god nok jobb for økologisk
matvareomsetning, mens de som har kompetanse og motivasjon for å gjøre
en skikkelig innsats får ikke midler til å gjøre
dette.
Det er ikke øremerket midler til dette formålet gjennom
midler fra omsetningsavgiftene eller framlagt noen totalgjennomgang
av hva slags forsknings- og utviklingsinnsats som må til
for å lykkes med målsettingen. Et annet hovedproblem
er mangel på forskningsdata om forskjeller mellom økologiske
og konvensjonelle matvarer i Norge.
Det slås fast at når de nåværende
omsetningskanaler ikke fungerer tilfredsstillende for økologiske produkter,
så må alternative omsetningsmuligheter vurderes.
Regional forankring og variasjon er viktig å ivareta, og
den regionale kompetansen skal utnyttes og styrkes. Landbruksamvirket
har ikke lykkes med økovarer og har ikke ivaretatt ansvaret
for å fremme produksjon og omsetting av økologisk
mat. Det må kreves at de som skal markedsføre økovarer
tar denne jobben mer på alvor og at de har klare mål
for hva de vil oppnå i markedet.
Det må gis muligheter for utvikling av seriøse
alternativer som fokuserer på mer direkte kontakt mellom økobonden
og butikken/forbrukeren.
Økologisk landbruk tilfører det norske landbruket nytenking
og åpner nye markedsmuligheter, også på eksportsida.
Sammen med eksport av havbruksprodukter kan det ligge store utviklingsmuligheter
for norske økologiske landbruksprodukter som f.eks. urter
og mandelpoteter dersom det satses seriøst på kunnskapsutvikling
og markedskontakt. Dette kan medføre behov for å styrke økologisk
landbruk også inn i andre viktige beslutningsorgan slik
som Forskningsrådet og Eksportrådet.
Det kan være stort behov for å utvikle spesielle tiltak
for ulike deler av landet.
Nord-Norge har naturgitte klimaforhold og gode muligheter for å legge
om store deler av landbruket til økologisk drift. Faktisk
bør store deler av geite- og sauenæringa i landsdelen
kunne drives helt økologisk og levere økologisk
merkete varer etter noen år. Markedsundersøkelser
og prøveprosjekt har vist at produktene selger godt når
de blir tilbudt forbrukerne på en skikkelig måte.
Dessuten har reiselivsnæringa stort behov for samarbeid
om både økologiske matvarer og naturopplevelser,
for å møte deres behov for kvalitets- og produktutvikling.
Derfor må det igangsettes større innsats på utvikling
av kunnskap på økologisk drift og lokale foredlingsprosesser
som ivaretar lokale mattradisjoner og fremmer spredning av lokal
matkultur, og som samtidig gir liv og bærekraftig verdiskaping
i bygdene.
Den store beiteressursen som mange utkanter har, er også et
stort potensial for produksjon av rein mat. Volumet på økologisk
og miljøvennlig mat som kan produseres er ukjent. Denne
verdien er aldri blitt synliggjort eller det er utformet noen mål
for hvor mye av dette potensialet som skal brukes.