Den samfunnsmessige betydningen av MR-undersøkelser

I Revidert nasjonalbudsjett 2000 heter det: "Det skjer en løpende teknologisk utvikling og det hevdes ofte at MR og ultralyd er fremtidens bildediagnostiske metoder". Regjeringen har også varslet at den vil satse kraftig på å ta i bruk IT i helsesektoren, samt at det skal bli et sterkere samspill mellom offentlige og private aktører. For å sikre et slikt samspill og utnyttelse av ny teknologi på dette feltet, er like vilkår med hensyn til takstsystemet for private og offentlige røntgeninstitutter en forutsetning.

MR-undersøkelser blir stadig mer sentrale i utredningen av pasientene. I stor grad vil slike undersøkelser kunne redusere behovet for andre kostbare og ressurskrevende utredninger eller inngrep som ofte krever innleggelse i sykehus.

De private instituttene utførte ca. 40 pst. av totalt om lag 110 000 MR-undersøkelser i 2000. Dette er undersøkelser som henvisende leger bedømmer som nødvendige for å stille riktig diagnose på sine pasienter. Det er i budsjettet for 2001 lagt til grunn at etterspørselen etter undersøkelseskapasitet når det gjelder MR vil øke ytterligere i 2001.