Forslag fra stortingsrepresentant Inger Stolt-Nielsen om at Sjøfartsdirektoratet skal flyttes ut av Oslo og lokaliseres i Haugesund

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det er en generell oppfatning at flere statsinstitusjoner bør flyttes ut av Oslo og plasseres i distriktene. En omplassering av etablerte institusjoner kan begrunnes i ulike forhold, blant annet nærhet til det kompetansemiljø institusjonen kan dra fordel av, behov for nær kontakt med den yrkesgruppe som i særlig grad har behov for kontakt med institusjonen og behovet for plassering i et område hvor den faglige kompetanse fremmer rekrutteringen av de kompetansepersoner som kan styrke institusjonen.

Mange store rederier har sine hovedkontor i Oslo, men det er likevel liten tvil om at byene på Vestlandet har større betydning som sjøfartsbyer. Haugesund har et meget bredt maritimt miljø. Her utdannes sjøfolk både ved Maritim Teknisk Fagskole og ved Høgskolen Stord-Haugesund. Her har Havarivernskolen på Bleivik i Haugesund stor faglig kompetanse i forhold til de problemområder Sjøfartsdirektoratet skal ha ansvar for, og her er et allsidig maritimt klyngemiljø. Dette var tungtveiende argumenter for at man ved omorganisering av Kystverket valgte å plassere lostjenesten i Haugesund. Av samme årsak ville det være fornuftig å flytte Sjøfartsdirektoratet fra Oslo til Haugesund.

Også Stavanger og Bergen er store sjøfartsbyer, men dette er også byer med stort press i boligmarkedet, og i disse byene er allerede større statlige institusjoner lokalisert. En av hensiktene med å flytte statsinstitusjoner ut av hovedstaden, må være å fordele de statlige arbeidsplasser på en måte som demper presset mot de større byene, og samtidig bidrar til å styrke lokalmiljøer der lokalt næringsliv har en naturlig tilknytning til institusjonens ansvarsområde. Ved å flytte Sjøfartsdirektoratet til Haugesund, ville alle disse forhold være ivaretatt.

Forslag:

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Sjøfartsdirektoratet flyttes ut av Oslo og lokaliseres i Haugesund.

22. mai 2001