Forslag fra stortingsrepresentant Odd Roger Enoksen om at Evjemoen leir snarest mulig overføres til Evje og Hornnes kommune med et vedlikeholdsfond

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Evje og Hornnes kommune har vært en av de svært forsvarsavhengige kommuner i Norge. Evjemoen leir ble vedtatt nedlagt 13. juni 2001. Nedleggingen medførte at kommunen mistet ca. 250 arbeidsplasser, som tilsvarer 20 pst. av arbeidsplassene i kommunen. Evje og Hornnes har møtt denne situasjonen på en offensiv og kreativ måte. Som en del av omstillingsarbeidet har kommunen vært i forhandlinger med Forsvaret om å overta Evjemoen leir slik at den kan brukes til sivil næringsetablering. Kommunen la opp til ny næringsetablering i Forsvarets lokaler, og 12 etablerere venter allerede på å komme på plass.

Kommunen har forhandlet med Forsvarsbygg om vilkår om overtakelse av Evjemoen. Det eneste gjenstående punktet dreide seg om spørsmål om vedlikeholdsfond. Forsvarets Bygningstjeneste anbefalte i fjor høst at det skulle stilles til rådighet et fond på 42 + 8 mill. kroner. Nå har Forsvaret gått bort fra denne anbefalingen, som var en forutsetning for forsvarlig etterdrift/vedlikehold av anleggene. Konsekvensen er at kommunen økonomisk sett ikke kan ta på seg å overta Evjemoen leir.

At Forsvaret har gått tilbake på tidligere tilbud om vedlikeholdsfond, gjør at flere av de nye bedriftene som venter på å etablere seg på Evjemoen, nå ser seg om etter alternative lokaler utenfor kommunen. Det haster derfor med en avklaring av spørsmålet om vedlikeholdsfond. På tross av at Evje og Hornnes kommune har lagt ned et betydelig arbeid for å sikre en best mulig omstillingsprosess etter at Evjemoen ble nedlagt, har løftene som ble gitt kommunen i forbindelse med nedlegging av Forsvarets virksomhet, ikke blitt fulgt opp. Kommunen er satt i en vanskelig situasjon.

På tross av pågangsmot og initiativ til å skape ny vekst i regionen, opplever Evje og Hornnes å bli sviktet av sentrale myndigheter. Storsamfunnet må ta et særlig ansvar for å legge til rette for ny aktivitet i kommuner som blir rammet av statlige omstillingsvedtak i det omfang Evje og Hornnes kommune opplever. De forventninger som er skapt i Evje og Hornnes kommune må innfris.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen sørge for at tilbudet om et vedlikeholdsfond til Evje og Hornnes kommune opprettholdes, slik at kommunen blir i stand til å påta seg å overta Evjemoen leir.

24. april 2002