Forslag fra stortingsrepresentantene Inger Enger og Morten Lund om å lovfeste kjønnsnøytrale pensjonsordninger

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Etter dagens lov om forsikringsvirksomhet må private forsikringsselskap beregne forsikringspremien separat for hver enkelt kunde. Som en følge av at kvinner i gjennomsnitt lever lenger enn menn, fører dette til at det blir dyrere å forsikre kvinner enn menn.

Etter forsikringsvirksomhetsloven § 7-6 er Kommunal Landspensjonskasse gitt unntak for plikten til å beregne separate forsikringspremier for alle forsik­ringstakere. KLP beregner premien på tvers av hele kommunesektoren. Dette skaper solidaritet og likeverd. Denne solidariteten er verdifull og sikrer like gode tilbud over hele landet og lik behandling av menn og kvinner i en ansettelsessituasjon.

En undersøkelse som KLP har foretatt, viser at kostnaden ved å forsikre en arbeidstaker tillegges vekt ved ansettelsen. Nesten halvparten av ledere i privat og offentlig virksomhet mener at høyere for­sikringspremier for kvinner har betydning ved ansettelser, ifølge undersøkelsen som MMI har utført for KLP. 14 pst. av de spurte sier at de vil legge stor vekt på at kvinner er dyrere å forsikre enn menn, mens bare halvparten sier at de ikke vil ta hensyn til dette i ansettelsesprosessen.

Dagens regelverk bidrar etter forslagsstillernes oppfatning til å gjøre det vanskeligere for kvinner å komme seg inn på arbeidsmarkedet og konkurrere om de mest attraktive jobbene. Dersom premien ble jevnet ut på alle ansatte, ville det bidra til en rettferdig likebehandling.

Forslagsstillerne er kjent med at det i Danmark er lovbestemt kjønnsnøytralitet i premieberegningen for visse pensjonsordninger. På denne bakgrunn foreslår forslagsstillerne at det lovfestes at det skal tilbys kjønnsnøytrale pensjonspremier.

Forslag

På bakgrunn av dette fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen foreslå endringer i forsikringsvirksomhetsloven, slik at alle forsikringsselskap plikter å gi tilbud om kjønnsnøytrale pensjonspremier.

3. mai 2002