Forslag fra stortingsrepresentantene Inge Lønning og Ågot Valle om endring i lov 22. juni 1962 nr. 8 om Stortingets ombudsmann for forvaltningen

Innhold

Til Odelstinget

Bakgrunn

Ved behandlingen av Innst. S. nr. 65 (2001-2002) fra valgkomiteen om valg av Stortingets ombudsmann for forvaltningen vedtok Stortinget 17. desember 2001 også å gi Stortingets presidentskap fullmakt til å fastsette ombudsmannens lønn. Senere er det blitt reist tvil om hvorvidt dette vedtaket lar seg gjennomføre på grunn av § 13 i lov om Stortingets ombudsmann for forvaltningen av 22. juni 1962 nr. 8. § 13 bestemmer i første ledd første punktum: "Ombudsmannens lønn og pensjon fastsettes av Stortinget." Ifølge første ledd tredje punktum kan Stortingets presidentskap fastsette godtgjørelse til stedfortreder antatt etter fjerde ledd annet punktum. Annet ledd i § 13 bestemmer at ombudsmannen må ikke "uten samtykke av Stortinget eller den det gir fullmakt" ha annen stilling eller noe verv i offentlig eller privat virksomhet. Når disse bestemmelsene sees i sammenheng, er det sannsynligvis riktig å tolke § 13 første ledd første punktum slik at Stortinget ikke kan delegere myndigheten til å fastsette ombudsmannens lønn og pensjon. Hittil har ombudsmannens lønn blitt fastsatt ved vedtak av Stortinget i plenum.

Etter forslagsstillernes oppfatning bør loven imidlertid ikke hindre at Stortinget gjør et slikt vedtak som ble gjort den 17. desember 2001, om å gi Presidentskapet fullmakt til å fastsette ombudsmannens lønn. Derfor fremmes forslag om å endre loven slik at ombudsmannens lønn "fastsettes av Stortinget eller den det gir fullmakt".

Ifølge loven skal også ombudsmannens pensjon fastsettes av Stortinget. Dette er gjort ved lov 6. mai 1966 om pensjonsordning for Stortingets ombudsmann for forvaltningen. Det fremmes ikke forslag om adgang til å delegere denne myndigheten. Fordi ombudsmannsloven § 13 første ledd må omredigeres, foreslås et nytt fjerde punktum om fastsetting av ombudsmannens pensjon.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Vedtak til lov

om endring i lov 22. juni 1962 nr. 8 om Stortingets ombudsmann for forvaltningen.

I

I lov 22. juni 1962 nr. 8 om Stortingets ombudsmann for forvaltningen skal gjøres følgende endring:

§ 13 første ledd skal lyde:

Ombudsmannens lønn fastsettes av Stortinget eller den det gir fullmakt. Det samme gjelder godtgjørelse til stedfortreder som oppnevnes etter § 1 fjerde ledd første punktum. Godtgjørelse til stedfortreder antatt etter fjerde ledd annet punktum kan fastsettes av Stortingets presidentskap. Ombudsmannens pensjon fastsettes ved lov.

II

Denne lov trer i kraft straks.

3. juni 2002