Til Stortinget
Forskning viser at riktig kosthold har stor betydning for helsen
og det å kunne forebygge sykdom. Kostholdet kan blant annet
ha betydning for utvikling av alvorlige sykdommer som hjerte- og
karsykdommer og enkelte typer kreft. Dessuten vil et riktig sammensatt
kosthold redusere overvekt, og dermed sykdommer og belastningslidelser
relatert til fedme.
Selv om nyere undersøkelser viser at barn og ungdommer
på mange områder har et tilfredsstillende kosthold,
er det også i denne gruppa et stort forbedringspotensial.
Den klart mest negative tendensen er et stort og økende
sukkerforbruk. Når det gjelder inntaket av frukt og grønnsaker
er det for lavt. Inntaket av kostfiberrike matvarer er langt lavere
enn det ernæringsmyndighetene anbefaler. Resultatene fra kostholdsundersøkelsen
UNGKOST som nylig ble publisert, viser at kun 6 pst. av
elevene i 4. klasse og 10 pst. av elevene i 8. klasse hadde
et tilfredsstillende inntak av frukt og grønnsaker.
Gode kostvaner etableres lettere tidlig i livet. Det er derfor
viktig å legge til rette slik at barn og ungdom kan innarbeide
inntak av frukt og grønnsaker som et naturlig del av kostholdet.
Lett tilgang på frukt og grønnsaker vil bidra
til at barn og ungdom lettere foretrekker disse matvarene framfor å kjøpe
matvarer med såkalte tomme kalorier.
En skolemåltidsundersøkelse (Bjelland og Klepp 2001)
gjennomført i 2000 viste at kun 26 pst. av elevene
på småskoletrinnet, 19,7 pst. på mellomtrinnet og
12,9 pst. på ungdomstrinnet hadde med seg frukt og
grønnsaker på skolen. En komparativ utredning om
skolemåltidet i Norge, Sverige og Danmark (Notat 2002-24,
Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning) viser
at det i dag er etablert abonnementsordning på frukt og
grønnsaker i alle fylker, med unntak av Finnmark, Hordaland
og deler av Møre og Romsdal. På landsbasis er
det 1125 skoler som deltar i en slik ordning. Ordningen fungerer
ved at elevene (foresatte) selv betaler for abonnementet som koster ca.
400 kroner pr. år. Gjennom Opplysningskontoret for
frukt og grønnsaker, bidrar staten med tilskuddsordning
til frukt og grønnsaker i skolen. Ordningen er forskriftsfestet,
og satsene fastsettes etter jordbruksoppgjøret. Ved de
skoler som har etablert en slik abonnementsordning, deltar gjennomsnittlig
40-50 pst. av elevene i abonnementsordningen, ifølge NILFs
undersøkelse. På skoler der det er gjennomført
gratis prøveordning deltar hele 90 pst. av elevene.
Disse undersøkelsene viser at det er en sammenheng mellom
tilgjengelighet, kostnad og andelen elever som daglig spiser frukt
og grønnsaker i løpet av skoledagen. Den nevnte
NILF-undersøkelsen konkluderer da også med at
dersom en skal sikre alle barne- og ungdomsskoleelever frukt og
grønnsaker hver skoledag, er det rimelig å anta
at ordningen må fullfinansieres.
På denne bakgrunn fremmes derfor følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen utarbeide en tilskuddsordning som
fullfinansierer utdeling av gratis frukt og grønnsaker
daglig til alle elever i barne- og ungdomsskolen. Tilskuddsordningen
kanaliseres gjennom Statens råd for ernæring og
fysisk aktivitet.
5. november 2002