Forslag fra stortingsrepresentantene Magnhild Meltveit Kleppa og Rune J. Skjælaaen om å lovfeste like forsikringsordninger ved ulykker for elever i grunnskole og videregående skole

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Situasjonen med ulike forsikringsordninger for elever i grunn- og videregående skole har vært tatt opp i Stortinget ved flere tilfeller. Spørsmålet om å innføre en lik forsikringsordning for alle elever ble fremmet i Dokument nr. 8:89 (1995-1996) fra stortingsrepresentantene Jørgen Holte, Marit Tingelstad og Unn Aarrestad. Forslaget ble den gang vedtatt oversendt Regjeringen til utredning i forbindelse med ny opplæringslov. Ved behandlingen av Ot.prp. nr. 46 (1997-1998) i Innst. O. nr. 70 (1997-1998) understreker en samlet komité følgende:

"Komiteen er kjent med at departementet har under arbeid en utredning om elevforsikring. Komiteen ser behovet for å sikre alle elever i grunnskolen og i videregående skole like forsikringsvilkår ved ulykker som oppstår i undervisningstiden og på vei til og fra skolen. Komiteen er kjent med at det i dag er store forskjeller fra kommune til kommune. Komiteen forutsetter at departementet fullfører arbeidet med å finne frem til en tilfredsstillende ordning."

I brev fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet 23. mars 2001 til alle landets kommuner, fylkeskommuner, private grunnskoler og videregående skoler går det frem at ikke alle elever er forsikret og at forsikringsvilkårene varierer sterkt fra kommune til kommune.

Tall fra forsikringsnæringen tyder på at så mange som 30 pst. av norske barn ikke er forsikret i skole eller i barnehage.

Etter forslagsstillernes mening er vilkårligheten når det gjelder forsikringsordninger for elever i grunn- og videregående skole stor og bryter med prinsippet om likeverdighet mellom elever. Forslagsstillerne mener Stortingets uttrykte vilje om at alle elever skal være tilfredsstillende forsikret ikke er fulgt opp. Utgiftene til en slik forsikringsordning må dekkes av staten, enten som en statlig finansiert ordning eller at kommunene og fylkeskommunene får tilført nødvendige midler gjennom rammetilskuddet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen lovfeste en lik forsikringsordning ved ulykker for alle elever i grunn- og videregående skole utover reglene i lov om folketrygd. Forsikringen må også omfatte ulykker og skader som skjer på skoleveien.

14. november 2002