Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om en handlingsplan for å øke sikkerheten for politi­tjenestemenn

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Den kriminaliteten som utføres i Norge er blitt langt hardere de siste årene. Det har skjedd en kraftig internasjonalisering, og kriminaliteten er blitt bedre organisert. Bruk av våpen er utbredt, og polititjenestemenn er oftere enn tidligere utsatt for alvorlige trusler og forsøk på bestikkelser.

Politiets Fellesforbund tok opp denne problemstillingen allerede i 1998, blant annet i et brev til den daværende Verdikommisjonen. I dette brevet ble det pekt på at voldsutviklingen gir mange utfordringer til politirollen, at volden innebærer økt bruk av våpen innenfor de kriminelle miljøene, og at antall utrykninger med våpen er sterkt økende - noe som innebærer særdeles sterke psykiske belastninger for politiansatte og deres familier. Det ble også pekt på at den sterke utviklingen av organisert kriminalitet har ført til flere forsøk enn tidligere på å "kjøpe" politifolk, og at trusler mot politiansatte og deres familier i den hensikt at politiet skal unnlate/avstå fra etterforsk­ning av organisert kriminalitet er økende.

Det er grunn til å anta at problemene kun er blitt forsterket de siste 5 årene.

Samtidig med at den organiserte kriminaliteten fra grupper med tilknytning til jugoslaviske miljøer, etniske albanere eller vietnamesisk mafia, blir stadig mer brutal, ser vi også en utvikling i retning av tøffere kriminelle ungdomsmiljøer, der ungdom ofte opptrer sammen i grupper basert på etnisk opprinnelse. Dette er ungdommer som allerede i en alder ned mot eller under den kriminelle lavalder har utviklet en våpenkultur, og mangler respekt for øvrighetspersoner. Mye tyder på at manglende grensesetting i vårt samfunn er en medvirkende årsak til denne utviklingen.

Det er derfor viktig at det treffes tiltak for å gjenvinne respekten for politiet, samtidig som politiet må få bedre beskyttelse. Regjeringen bør derfor snarest utarbeide en handlingsplan som kan gi polititjenestemenn økt personlig sikkerhet. Det finnes i dag vide strafferammer for vold og trusler mot polititjenestemenn, men ifølge Politiets Fellesforbund blir disse ofte ikke brukt av domstolene som idømmer urimelig milde straffer. Det bør derfor innføres høye minimumsstraffer for vold og trusler mot polititjenestemenn, og overlagt drap på polititjenestemenn bør medføre livsvarig fengselsstraff.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge frem for Stortinget en handlingsplan for å sikre bedre sikkerhet for polititjenestemenn, som blant annet inneholder forslag til minimumsstraffer for alle typer vold og trusler mot polititjenestemenn, og forslag om en vesentlig økning av maksimumsstraffene for drap på polititjenestemenn.

14. januar 2003