Forslag fra stortingsrepresentantene Karita Bekkemellem Orheim, Eva M. Nielsen, Reidar Sandal og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen om tiltak for å bedre den økonomiske situasjonen for kirkene

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Kirkerådet mener at så mange som 100 kirker av budsjettmessige grunner må stenge dørene i løpet av 2003. Situasjonen er alvorlig. I etterkrigstiden har aldri så mange kirker blitt stengt eller stått i fare for å bli stengt.

Kirkeøkonomien må sees i sammenheng med kommuneøkonomien. Årsaken til at kirkene har kommet i denne alvorlige situasjonen er at kommunene ikke har økonomi til å holde dem åpne. Noen kommuner har ikke økonomisk evne til å ta vare på gamle kirkebygg. Vedlikehold av kirkebygg må konkurrere med blant annet skolebygg og omsorgsboliger. Den negative utviklingen i kirkeøkonomien understreker behovet for å styrke kommunenes økonomi.

I en slik situasjon bør det vurderes tiltak også utover en generell styrking av kommuneøkonomien. Opplysningsvesenets fond (OVF) forvalter store økonomiske ressurser. Fondets finanskapital utgjør ved årsskiftet om lag 1,5 mrd. kroner som er plassert i norske og utenlandske verdipapirer. OVF bør ta finansieringsansvar ut over en videreføring av bevilgningen til felleskirkelige tiltak. Deler av avkastningen fra OVF bør derfor brukes til vedlikehold og istandsetting av kirker.

Kommunene må fortsatt ha samarbeid med de kirkelige fellesrådene og ha ansvaret for kirkebyggene. En bruk av avkastningen i OVF vil kunne føre til en nødvendig fleksibilitet i forholdet mellom statens og kommunens bidrag til den kirkelige økonomi og bety en reell økning. Det bør legges til rette for at kommuner kan søke OVF om støtte til ekstraordinært vedlikehold og til restaurering av kirker og kirkeinventar. Departementet må utarbeide felles kriterier og søkerveiledning for en slik ordning. Denne økte satsingen må ikke komme til erstatning for det ansvaret kirkeloven gir Kirkelig Fellesråd og kommunene eller vedkommende kirkeeier.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber Regjeringen foreta en helhetlig gjennomgang av kirkeøkonomien. Med bakgrunn i dette bes Regjeringen fremme forslag for Stortinget med forbedringer i kommuneøkonomien i forbindelse med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett for 2003.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen fremme lovforslag slik at avkastningen av Opplysningsvesenets fond kan nyttes til vedlikehold og istandsetting av kirker og kirkeinventar.

4. februar 2003