Forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm om endringer i sammensetningen av Reisegarantifondets styre slik at reiselivsoperatørene kan gis like konkurransevilkår

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Operatører i reiselivet er forpliktet til å være tilsluttet Reisegarantifondet. Sammensetningen av styret i Reisegarantifondet er regulert i Reisegarantiforskriften som hører inn under Barne- og familiedepartementet. Det nåværende styret består av 3 medlemmer: en representant for myndighetene, som leder styret, en representant for forbrukerne og en representant for bransjen, som per i dag er administrerende direktør i Star Tour. Representanten for bransjen oppnevnes av Den norske reisebransjeforening.

Styresakene blir forberedt av en forretningsfører. Styret har tilgang til de opplysninger som er relevante for å avgjøre saker, herunder opplysninger om det aktuelle medlems budsjett, planer og omsetning. Operatører i reiselivet er forpliktet til å være tilsluttet Reisegarantifondet.

Forslagsstillerne er av den oppfatning at det er svært uheldig at administrerende direktør for et av de største reiseoperatørselskapene sitter i styret for fondet. Vedkommende har dermed innsyn i konkurrentenes budsjetter, planer og omsetning. Selv om vedkommende har taushetsplikt er det mulighet til å foreta disposisjoner som gavner egen virksomhet. Bruk av slik informasjon om konkurrentenes virksomhet kan også skje ubevisst.

Alle aktører i reiselivsbransjen må sende inn informasjon om alt fra budsjetter, forventet produksjon og forventet underskudd til Reisegarantifondet. De må også før hver sesong gi beskjed dersom de har prosjekter på gang som endrer forretningsvolumet.

Forslagsstillerne mener derfor at sammensetningen av styret i Reisegarantifondet må endres slik at alle aktører i reiselivsbransjen likebehandles. Næringen skal selvsagt være representert i styret for fondet, men den bør la seg representere av en uavhengig representant, dvs. en representant som ikke har sitt daglige virke i ledende posisjoner i en av bedriftene i næringen. Dette kan for eksempel være en advokat eller annen uavhengig representant som har en nær dialog med alle aktører innen bransjen. Ved å endre regelverket og innføre en slik forutsetning for oppnevning av bransjemedlem sikrer man at det ikke oppstår mistanker innad i bransjen at enkelte kan tilegne seg informasjon om konkurrenter på en uheldig måte.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen endre reglene for sammensetningen av Reisegarantifondets styre slik at det bransjeoppnevnte medlem er uavhengig av de konkurrerende selskapene.

7. februar 2003