Innføre en ordning med statlige utviklingskontrakter

Forslagsstillerne mener det kan være behov for en videreutvikling av IFU- og OFU-ordningene som administreres av SND. Det tenkes her på utvikling av "Statlige utviklingskontrakter".

Statlige utviklingskontrakter er avtaler mellom en statlig virksomhet og en norsk bedrift som påtar seg å utvikle og levere et nytt, avansert produkt eller tjeneste til den statlige virksomheten.

Resultatet av OFU-kontrakten skal gi etaten grunnlag for å foreta senere anskaffelser. Formålet er både bedre og mer effektiv offentlig virksomhet ved bruk av nye løsninger, og å styrke nyskaping og konkurranseevne i bedriftene.

OFU-kontrakter kan omfatte forprosjekter, spesifikasjon og utvikling av prototyp og utviklingsprosjekt som omfatter utprøving og eventuelt prøveserie.

Som regel vil avtalen bygge på kostnadsdeling mellom den statlige virksomheten og en privat bedrift, og med OFU-kontrakt vil bedriften kunne få dekket en del av sine forsknings- og utviklingskostnader.

Eksempelvis kan ett helseforetak ønske en løsning innen sykehussektoren. Foretaket tar kontakt med samarbeidspartnere, og det utvikles en løsning eller et produkt som settes ut på anbud i neste omgang i forkant av gjennomføringen.

Forslagsstillerne vil på denne bakgrunn anmode Stortinget om å be Regjeringen fremme forslag om iverksettelse av statlige utviklingskontrakter.