Styrke den internasjonale eksportinnsatsen

I en bebudet virkemiddelproposisjon som oversendes Stortinget i mars 2003, skal utenlandshjelp til norske bedrifter samles hos ambassadene i samarbeid med Utenriksdepartementet. Det er viktig å styrke norske bedrifters konkurranseevne i internasjonale markeder. Forslagsstillerne ønsker å styrke dette arbeid.

Begrunnelsen for å styrke denne innsatsen hviler også i hovedsak på to konkrete forhold. Norsk eksportnæring er relativt sett kapitalfattig grunnet vedvarende høyt skatte- og avgiftstrykk. For det annet vil innsatsen som foreslås, bidra til økte eksportinntekter fra annet enn petroleumsinntekter. For at arbeidet kan styrkes vesentlig meget raskt kan det ikke vente til virkemiddelproposisjonen er ferdigbehandlet senere i år. Det nåværende Norges Eksportråd bør derfor styrkes vesentlig og særlig viktig med hjelp til små og mellomstore bedrifter som vil satse på eksport.

Forslagsstillerne vil på denne bakgrunn anmode Stortinget om å be Regjeringen fremme forslag om å bevilge 200 mill. kroner til styrking av norske bedrifters markedsføring i internasjonale markeder.