Asylpolitikken

Pr. desember 2002 satt det over 16 000 asylsøkere på asylmottak i Norge som enten ventet på behandling av asylsøknad, eller på å bli sendt ut av landet. Dersom Utlendingsdirektoratet (UDI) hadde hatt ekstra ressurser, kunne de fortløpende ha behandlet et større antall asylsøknader enn det de gjør i dag, dermed ville antallet asylsøkere i mottak sunket.

Hoveddelen av UDIs saksbehandlere har enten cand.mag./høyskolegrad eller embetseksamen fra universitetet. Selv om andelen langtidsledige tradisjonelt er høyest blant personer med lav utdanning, opplever en nå en økende andel langtidsledige med utdanning utover videregående skole. Dermed ville det være et målrettet tiltak å sørge for ekstrabevilgninger til UDI slik at de midlertidig kan ansette et større antall saksbehandlere for å minske restansene i asylsaksbehandlingen. Dette ville både ha sørget for å øke sysselsettingen, gitt personer viktig og avgjørende kontakt med arbeidslivet, minsket utgiftene til driften av asylmottak samt avklart en rekke asylsøkeres status.

Som en nødvendig konsekvens av dette vil det bli et større antall asylsøkere som må uttransporteres fra Norge, all den tid vi erfaringsmessig vet at størsteparten av asylsøkerne som kommer er grunnløse. For å uttransportere avviste asylsøkere har kommunalkomiteen tidligere gitt anledning til å benytte alternative metoder for uttransport.

Derfor bør det henstilles til Kommunaldepartementet å eksempelvis bruke privat sikkerhetspersonell i de tilfeller der politiets kapasitet er utnyttet fullt ut, og ikke kan løses midlertidig med ekstrabevilgninger.

Dette er også tiltak som på kort og mellomlang sikt kan sørge for at sysselsettingen økes. Dessuten har det klare samfunnsmessige og individuelle positive effekter ved at det reduserer den belastende behandlingstiden i asylsaker, samt at det reduserer risikoen for såkalte asylrømminger fra norske mottak, da de sendes ut umiddelbart etter at vedtak om avslag er truffet.

Forslagsstillerne vil på denne bakgrunn anmode Stortinget om å be Regjeringen fremme følgende forslag om

  • ekstrabevilgninger til UDI slik at de midlertidig kan ansette et større antall saksbehandlere for å minske restansene i asylsaksbehandlingen,

  • å sørge for at privat sikkerhetspersonell benyttes for uttransportering av avviste asylsøkere i de tilfeller der politiets kapasitet er utnyttet fullt ut.