Forslag fra stortingsrepresentant Marit Arnstad om at selvstendig næringsdrivende gis rett til omsorgspenger ved barns sykdom

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Selvstendig næringsdrivende har hatt og har fortsatt svakere velferdsrettigheter i forbindelse med svangerskap og omsorg for barn enn arbeidstakere. Denne forskjellsbehandlingen i folketrygden er svært uheldig. Etter Stortingets vedtak i Dokument nr. 8:81 (2001-2002) om rett til svangerskapspenger, vil selvstendig næringsdrivende kvinner få rett til svangerskapspenger fra 1. juni 2003. Men fortsatt behandles selvstendig næringsdrivende og øvrige yrkesaktive ulikt når det gjelder rett til omsorgspenger ved sykt barn.

Etter folketrygdens § 9-5 utbetales omsorgspenger ved barns sykdom til lønnstakere med barn under 12 år. Ordningen med omsorgspenger gir hver av foreldrene rett til fri med omsorgspenger i inntil 10 dager. Foreldre med to barn har rett til 15 dager hver.

Selvstendig næringsdrivende på sin side kan forsikre seg mot jobbfravær grunnet egen sykdom. Men det finnes ikke ordninger som sikrer dem mot inntektstap grunnet syke barn, siden de ikke har arbeidsgiver som kan dekke lønn under fraværet.

Det er barnets behov som utløser denne ytelsen. Følgelig bør alle yrkesaktive likestilles, for at ikke barna skal være den skadelidende part. Det er en selvfølge at behovet for omsorg og nærhet ved sykdom er like stort hos barn av næringsdrivende som hos andre barn.

Risikoen for å tape mye penger på graviditet, fødsel og omsorg for barn, kan bidra til å hindre mange kvinner fra å starte egen næringsvirksomhet. Særlig i distriktene kan dette ramme kvinners mulighet for å delta i verdiskapingen. Ifølge undersøkelsen Global Entrepeneurship Monitor (GEM) 2002, er Norge blant de beste i Europa når det gjelder etablering av ny virksomhet. Kvinneandelen blant norske nyetablerere er imidlertid lav i forhold til de øvrige 37 landene i undersøkelsen. En viktig forklaring på dette kan være at velferdsordningene for selvstendig næringsdrivende ikke er like gode som for arbeidstakere.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endring av folketrygdlovens § 9 5, slik at ordningen med omsorgspenger blir gjort gjeldende for alle yrkesaktive.

21. mai 2003

Beriktiget avtrykk.