Forslag fra stortingsrepresentantene Bendiks H. Arnesen, Aud Gaundal, Oddbjørg Ausdal Starrfelt, Asmund Kristoffersen, Gunn Olsen og Reidar Sandal om en helhetlig kystpolitikk og kystsamfunnenes utfordringer

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det ligger enorme muligheter for næringsutvikling langs kysten, samtidig preges deler av kysten av stagnasjon og tilbakegang. Forslagsstillerne vil utnytte mulighetene langs kysten til å skape ny vekst i kystsamfunnene.

Kystpolitikk er ikke alene fiskeripolitikk eller skipsfartspolitikk, og det er heller ikke alene samferdselspolitikk eller utforming av statlige virkemidler for næringsutvikling. Kystpolitikk er den samlende politikken overfor hele kyst-Norge. Den allmenne nasjonale politikken ligger i bunnen og er det aller viktigste også for kystområdene. Likevel har kystsamfunn spesielle utfordringer, for eksempel innen fiskerinæringen, skipsfart og skipsindustri, reiseliv og transporttilbud.

En del kystområder i landet har en positiv utvikling og vekst, mens situasjonen i andre av våre kystsamfunn nå er vanskelig, og samfunnene står overfor mange og store utfordringer framover.

Mange kystsamfunn sliter med stor arbeidsledighet. En rekke fiskeriindustribedrifter har gått konkurs, store strukturendringer skjer nå i kystfiskeflåten, havbruksnæringa er inne i en svært vanskelig situasjon, maritim sektor sliter, kystlandbruket står foran store strukturendringer, mye er uavklart vedrørende leteaktivitet og utvinning av olje og gass. Dette vil påvirke bosettingen, sysselsettingen og næringslivet i de aller fleste kystsamfunn.

Hovedtrekkene i bosettingsmønsteret og målet om likeverdige levekår må ligge fast.

By og land har ulike funksjoner i den nasjonale arbeidsdelingen og er gjensidig avhengig av hverandre.

For å utnytte kystens store potensial må det satses på det eksisterende næringsliv, og det må etableres nye bedrifter for derigjennom å øke verdiskapingen i våre kystsamfunn. De naturgitte fortrinn må bli mer fremtredende, og hele kystens ressurser må tas i bruk for å sikre tilgang på råvarer og utvikle nye produkter basert på disse. Samtidig må det skapes et mangfold i næringsutviklingen og dermed et godt grunnlag for velferd.

Den teknologiske utviklingen har skapt helt nye utfordringer for våre kystsamfunn. Uten kontinuerlig kompetanseutvikling, nyskaping og en bevisst satsing på de ulike regioners fortrinn, kan enkelte distrikt eller næringer bli tapere i den voksende konkurransen.

En viktig forutsetning for utviklingen langs kysten, er at en god ressurskontroll og havovervåking er på plass.

Forslagsstillerne mener det er viktig at Stortinget gis anledning til å drøfte og forme en helhetlig politikk for å møte utfordringene i kystsamfunnene på riktig måte.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget anmoder Regjeringen om å legge fram en stortingsmelding om en helhetlig kystpolitikk og kystsamfunnenes utfordringer.

18. juni 2003