Forslag fra stortingsrepresentantene Magnhild Meltveit Kleppa og Arne Braut om en særskilt kompensasjon til Sør-Trøndelag fylkeskommune i forbindelse med utbyggingen av Regionsykehuset i Trondheim (RiT) 2000

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Staten inngikk en særskilt avtale med Sør-Trøndelag fylkeskommune i 1996, med en påfølgende avtale i 1999 om utbygging av nytt regionsykehus i Trondheim kalt RiT 2000. I denne avtalen ble det slått fast at en slik utbygging var et så stort løft for fylkeskommunen at det var nødvendig å sikre fylkeskommunen økte inntekter for å dekke økte kapitalkostnader. Dette ble sikret gjennom et økt skjønnstilskudd og andre økonomiske virkemidler. Dette ekstraordinære skjønnstilskuddet var 6 mill. kroner i 1999, økende til 24 mill. kroner i 2002. Avtalen ble fulgt opp t.o.m. 2001, men da med 10 mill. kroner, mot avtalens 18 mill. kroner.

Ved statlig overtakelse av spesialisthelsetjenesten ble det foretatt et uttrekk fra rammefinansieringen til fylkeskommunene, blant annet basert på fylkeskommunenes kapitalkostnader. For Sør-Trøndelag ble dette uttrekket satt til 91 mill. kroner basert på kapitalkostnader. Dette til tross for at ekstraordinære kapitalkostnader ble finansiert på andre måter enn gjennom rammeoverføringen.

Forslagsstillerne mener det er grunn til å foreta en revurdering av rammetrekket for Sør-Trøndelag fylkeskommune i forbindelse med statlig overtakelse av spesialisthelsetjenesten. Ikke minst bør det vurderes å kompensere Sør-Trøndelag fylkeskommune for uttrekk basert på kapitalkostnader som var fortutsatt dekket utenom inntektsrammen.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen innlede forhandlinger med Sør-Trøndelag fylkeskommune med sikte på å komme til enighet om en kompensasjon vedrørende kapitalkostnader knyttet til Regionsykehuset i Trondheim 2000-utbyggingen.

19. juni 2003