Forslag fra stortingsrepresentantene Arne Sortevik, Ursula Evje, Karin S. Woldseth og Jan Arild Ellingsen om lov om endringer i lov 17. juli 1998 nr. 61 om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova). (Politiattest fra personer som søker arbeid i den vidaregående skolen)

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:26 (2003-2004)
  • Dato: 04.02.2004
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Odelstinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til at det i forbindelse med behandlingen av Ot.prp. nr. 46 (1997-1998) ble innført et krav om politiattest for arbeidssøkere til grunnskolen. Begrunnelsen den gangen var at en ville prioritere barnas rettssikkerhet høyt, og pekte blant annet på at 6-åringene hadde kommet inn i skolen. Attesten som i dag kreves for å kunne arbeide i grunnskolen skal vise om søkeren er siktet, tiltalt eller dømt for seksuelle overgrep mot barn.

Forslagsstillerne var allerede den gang av den oppfatning at et slikt krav om politiattest også burde gjelde for jobbsøkere til den videregående skolen. Det er slik forslagsstillerne ser det, ingen grunn til å gi elever i den videregående skole et svakere vern mot seksuelle overgrep enn det som elever i grunnskolen har. Personer som har begått sedelighetsforbrytelser er ikke mer skikket til å undervise elever i videregående skole enn elever i grunnskolen. Statistikk viser at sedelighetsforbrytere i en viss utstrekning gjentar sine handlinger, og det er derfor viktig å sørge for at dømte sedelighetsforbrytere ikke får jobbe verken i grunnskolen eller i den videregående skolen. Selv om elevene i den videregående skolen er i aldersgruppen 15-19 år, blir læreren fortsatt i stor grad sett på som en myndighetsperson og autoritetsperson, og vedkommende kan misbruke dette.

Kommunenes Sentralforbund (KS) gav i sin høringsuttalelse til Ot.prp. nr. 46 (1997-1998) uttrykk for at de støttet Fremskrittspartiets synspunkt når det gjelder behovet for politiattest også for ansettelser i den videregående skolen. Begrunnelsen KS brukte var at det vil være elever også i den videregående skolen som trenger den beskyttelsen mot eventuelle overgrep en politiattest kan gi.

En sak som nylig har kommet opp i Hordaland viser hvorfor det er behov for å kreve politiattest også for ansettelser i den videregående skolen. En 43 år gammel lærer har blitt anmeldt for voldtekt mot en 16 år gammel jente. Dette betyr selvsagt ikke at vedkommende er skyldig, da domstolene må avgjøre det spørsmålet. Problemet oppstår imidlertid i det øyeblikk domstolen eventuelt finner ham skyldig. Det er ikke noe i opplæringsloven som hindrer vedkommende fra å arbeide i den videregående skolen etter å ha sonet sin straff. Dette mener forslagsstillerne er et svært uheldig signal i forhold til elevene og til samfunnet for øvrig. Sedelighetsforbrytere bør slik forslagsstillerne ser det ikke arbeide innenfor skoleverket, verken i grunnskolen eller den videregående skolen.

En lærer som blir siktet for voldtekt eller seksuelle overgrep kan etter dagens lovverk fortsette å arbeide ved skolen. Dette gir et svært uheldig signal til elevene. Spesielt vedkommende elev som har anmeldt læreren, eller er den fornærmede i saken, vil føle dette som en urimelig belastning. Etter forslagsstillernes oppfatning vil det være naturlig at lærere som er siktet for alvorlige overgrep, uansett karakter, og som vil virke ødeleggende på forholdet mellom lærer og elev, ikke får anledning til å fortsette i ordinær undervisning inntil saken er avgjort og skyldspørsmålet endelig avklart.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Vedtak til lov

om endringer i lov 17. juli 1998 nr. 61 om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova)

I

I lov 17. juli 1998 nr. 61 om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova) gjøres følgende endringer:

§ 10-9, første ledd skal lyde:

Den som skal tilsetjast i grunnskolen og den vidaregåande skolen, må leggje fram politiattest. Attesten skal vise om vedkommande er sikta, tiltalt eller dømd for seksuelle overgrep mot barn. Personar som er dømde for seksuelle overgrep mot barn, kan ikkje bli tilsette i grunnskolen og den vidaregåande skolen.

§ 10-9, andre ledd skal lyde:

Kommunen kan krevje politiattest etter første leddet også for andre personar som regelmessig oppheld seg i grunnskolen. Fylkeskommunen kan krevje politiattest etter første leddet for andre personar som regelmessig oppheld seg i den vidaregåande skolen.

§ 10-9, tredje ledd skal lyde:

Dersom det er teke ut sikting eller tiltale mot ein tilsett i grunnskolen eller den vidaregåande skolen for seksuelle overgrep, skal denne suspenderast frå einkvar stilling som vil kunne innebere kontakt mellom tiltalte og fornærma. Slik suspensjon skal gjelde inntil rettskraftig dom føreligg.

Departementet gir nærmare forskrifter.

II

Denne lov trer i kraft straks.

4. februar 2004