Forslag fra stortingsrepresentantene Synnøve Konglevoll, Lena Jensen og Øyvind Korsberg om statlig bevilgning til "Prosjektet 46664 Tromsø" på kr 12 000 000

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

42 millioner mennesker er i dag smittet av HIV og AIDS på verdensbasis. Hver dag smittes ytterligere 14 000. Dette er en epidemi med store menneskelige lidelser, og som hindrer sosial og økonomisk utvikling i de landene som er hardest rammet. HIV og AIDS må stoppes gjennom effektive informasjons- og opplysningstiltak.

Smittede må også gis nødvendig medisinsk oppfølging og behandling. Dette er bakgrunnen for at det har blitt tatt initiativ til "Prosjektet 46664 Tromsø". Hensikten er å spre kunnskap om og samle inn penger til kampen mot HIV og AIDS. Hovedarrangementet i prosjektet vil være en konsert i juni 2005 med verdenskjente artister. Målet er at konserten skal sendes på TV i over 50 land. I tillegg til konserten planlegges en rekke andre kulturtiltak, seminarer og konferanser om HIV- og AIDS-problematikk.

Bak prosjektet står selskapet 46664 Arctic som er stiftet av Tromsø kommune. Ideen til prosjektet kommer fra 46664-konserten mot HIV og AIDS i Cape Town i 2003 hvor kjente artister som Sting og Bono deltok. Rundt 40 000 var til stede på konserten og over 1 milliard mennesker fulgte den på fjernsyn eller via Internett. Nummeret 46664 var Nelson Mandelas fangenummer de 18 årene han satt i fengsel under apartheidregimet i Sør-Afrika. Det er Nelson Mandela Foundation som har gitt i oppdrag til Stiftelsen 46664 i London å avklare hvor en ny konsert skal finne sted.

Prosjektet har en kostnadsramme på i underkant av 30 mill. kroner. Dette skal finansieres med billettinntekter, offentlige bidrag og private sponsormidler. Blant annet har Tromsø kommune, Troms fylkeskommune, Vaksinefondet, hvor Nelson Mandela er styreleder, gitt lovnad om støtte til arrangementet.

Utenriksdepartementet har i brev av 6. oktober 2004 gitt tilsagn om kr 2 000 000 i støtte til arrangementet. Det vil imidlertid være nødvendig med en betydelig større statlig medvirkning for å sikre realisering av prosjektet.

For å kunne gjennomføre prosjektet som planlagt, vil en rekke kostnader måtte dekkes allerede i år. Ini­tiativtakerne i Tromsø må blant annet inngå en forpliktende avtale med Stiftelsen 46664 Concerts i London for å kunne arrangere konserten. Forutsetningen for en slik avtale er imidlertid at det finnes et tilfredsstillende økonomisk grunnlag for at konserten kan gjennomføres.

Norge har et internasjonalt ansvar for å bidra til å stoppe spredningen av HIV og AIDS. Å gi statlig støtte til en slik konsert vil være å omsette dette ansvaret til handling. En slik støtte vil også bidra til innsamling av penger som igjen vil gå til nye tiltak mot HIV og AIDS. Disse tiltakene skal skje i regi av the Mandela Foundation.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

A.

På statsbudsjettet for 2004 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål

Kroner

719

Helsefremmende og fore­byggende arbeid

70

Forebygging av HIV og seksuelt overførbare syk­dommer, kan overføres, forhøyes med …

6 000 000

B.

Stortinget ber Regjeringen i forslaget til nysaldering av 2004-budsjettet foreta nødvendige omdisponeringer slik at kr 6 000 000 kan bevilges innenfor 03-området til den planlagte konsert til støtte for arbeidet mot spredning av HIV/AIDS i Tromsø i 2005.

19. oktober 2004