Forslag fra stortingsrepresentantene Sigbjørn Molvik og Olav Gunnar Ballo om utarbeidelse av kriterier for en minstenorm for legedekningen ved norske sykehjem

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I en rapport fra Sintef Helse, Bemanning og tjenestetilbud i sykehjem, som ble lagt fram 27. oktober 2004, kommer det fram at omfanget av legetjenester i norske sykehjem varierer sterkt. Blant de 29 langtids somatiske sykehjemsavdelinger som er omfattet av undersøkelsen Sintef har gjennomført, varierer legedekningen fra 26 beboere per ukentlig legetime til 2,6 beboere per legetime. Også tidligere undersøkelser bekrefter at det er stor variasjon med hensyn til dimensjoneringen av legetilbudet ved sykehjemmene. For eksempel viser en undersøkelse fra 1999, gjennomført av Waaler og Nilsen på oppdrag fra Statens helsetilsyn, nettopp dette.

En så stor variasjon i antall legetimer per beboer vil også bety at kvaliteten på det medisinskfaglige tilbudet til beboerne varierer tilsvarende. Rapporten fra Sintef Helse viser at det er en klar sammenheng mellom legeinnsatsen - målt i antall timer per beboer - og nivået på medisinsk undersøkelse og behandling, samt opptrening og smertebehandling.

Beboerne i sykehjem har ofte høy sykdomsbelastning og krever mye legearbeid. I tillegg til alminnelige behov hos de faste beboerne kommer pasienter i korttidsplasser og akuttplasser, og behov for spesiell innsats overfor pasienter i terminalfasen. Den tydelige tendensen til kortere og kortere liggetid i sykehusene, som har manifestert seg gjennom de siste åra, har også forsterket behovet for en kvalitativt og kvantitativt god legedekning i sykehjem.

På denne bakgrunn mener forslagsstillerne det er behov for å gjennomføre tiltak som sikrer en høyere legedekning ved norske sykehjem. Dette kan gjøres gjennom å innføre en minstenorm for antall legetimer per beboer ved sykehjemmene. Den norske lægeforening har utarbeidet et forslag til normer som ut fra denne organisasjonens vurderinger vil sikre en tilstrekkelig legetjeneste. Disse kan være et utgangspunkt for å vurdere på hvilket nivå minstenormene bør ligge. Forslagsstillerne vil derfor be Stortinget anmode Regjeringen om å utarbeide kriterier for en slik minstenorm.

Det er kommunene som har ansvaret for sykehjemstilbudet. Kommunene har gjennom fastlegeavtalen mulighet til å pålegge fastlegene en viss andel kommunal legetjeneste. På denne måten vil det være mulig å sikre en bedre legedekning ved sykehjemmene.

For mange kommuner vil innføringen av en minstenorm for legedekning ved sykehjem medføre økte utgifter. Mange kommuner sliter med en svært anstrengt kommuneøkonomi. Det er derfor nødvendig å sikre at slike normer ikke vil gå på bekostning av andre lovpålagte kommunale oppgaver. Dette må sikres gjennom de statlige økonomiske overføringene til kommunene.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen utarbeide kriterier for en minstenorm for legedekningen ved norske sykehjem, og legge kriteriene fram for Stortinget som del av forslaget til økonomi i kommunesektoren for 2006.

10. november 2004