Forslag fra stortingsrepresentant Bjarne Håkon Hanssen om ventetidsgaranti for behandling av barn og ungdom som er psykisk syke

Til Stortinget

Bakgrunn

Ventetiden til barne- og ungdomspsykiatri er ofte lang. Samdata Psykisk helsevern 2003 viser at gjennomsnittlig ventetid til behandling er på 75 dager, og at den kan være opptil 342 dager. Den gjennomsnittlige ventetiden er nå 71 dager. Antall ventende er økende. Ved poliklinikkene for barne- og ungdomspsykiatri brukte personalet i 2002 kun en firedel av tiden til direkte pasientkontakt.

En rapport fra SINTEF Helse i 2004 om ADHD viser at det tar om lag fire år fra problemet identifiseres av foreldrene, til tjenesteapparatet stiller diagnosen. I rapporten oppgis det at årsaker til dette kan være usikkerhet i forhold til hvor man henvender seg, vanskeligheter med å forklare problemet for helsepersonell og mangelfull koordinering og samordning av tiltak og tjenester.

Barn og unge som er psykisk syke, må slippe å stå i kø månedsvis for å få den behandlingen de har behov for. Både for barna og deres pårørende er det en enorm påkjenning å ikke kunne få hjelp for lidelsene. Det er uakseptabelt at Norge ikke har klart å gi alle barn og unge et tilfredsstillende tilbud. Så lange ventetider for alvorlige lidelser er uvanlig i somatikken. Rask behandling kan hindre et langt liv med sykdom, rus og kriminalitet.

Målt i antall tiltak per fagårsverk økte produktiviteten innen barne- og ungdomspsykiatrien med 12 pst. fra 2002 til 2003, men antall pasienter per fagårsverk var uendret i samme tidsrom. Økt produktivitet har altså ført til et mer omfattende tilbud til de som er tatt inn til behandling, men har ikke ført til flere pa­sienter per behandler. Antall konsultasjoner per behandler for voksne er om lag 50 pst. høyere enn i poliklinikker for barn og unge.

Selv om det må brukes tid på veiledning og kompetanseoppbygging, bør tidsbruken til pasientkontakt økes. Det bør også være en klarere arbeidsdeling mellom personellgruppene. Økt effektivitet skal ikke gå utover kvaliteten av behandlingen.

Det er også kjent at mange barn og unge med psykiske lidelser ikke får stilt diagnose. For å sikre riktig behandling er det derfor viktig at det utføres en dia­gnostisk vurdering, og at det utarbeides en handlingsplan for alle pasienter.

En ventetidsgaranti for barn og unge som er psykisk syke vil kunne få budsjettmessige konsekvenser. Det bør imidlertid være enighet om at psykisk syke barn og unge er av de pasienter som bør prioriteres høyere.

Tiltak

For å tydeliggjøre politiske prioriteringer må det etter forslagsstillerens vurdering gå i retning av at det innføres en ventetidsgaranti for behandling av barn og unge som er psykisk syke.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen innføre en ventetidsgaranti for behandling innen barne- og ungdomspsykiatrien, dersom dette kan være et egnet virkemiddel for å redusere ventetiden. Stortinget ber Regjeringen legge fram en sak om ventetidsgaranti for behandling av barn og unge som er psykisk syke, så snart som mulig.

14. april 2005